15 Ağustos 2012 Çarşamba

2013 Range Rover Vogue tanıtıldı

Arazi aracı denildiğinde ilk akla gelen markalardan olan Land Rover'ın en büyük (ve en lüks) modeli Range Rover Vogue'un tamamen yenilenmiş 2013 modeli tanıtıldı. Range Rover'dan beklediğimiz üzere yeni Vogue eski modellere benzeyen, fazla değiştirilmemiş bir tasarıma sahip. Arabanın genel hatları korunmuş, üzerinde marka logosu bulunmasa bile çoğu kişi ilk görüşte bunun bir Range Rover Vogue olduğunu farkedecektir. Tabi bazı değişiklikler var, sonuçta Range Rover aynı arabayı makyajlayıp yeni model diye satacak kadar utanmaz bir firma değil. Ön kısımdaki en göze batan değişiklik Evoque tarzı farlar. Önceki modelde kullanılan ciddi görünümlü dikdörtgen farların yerine yanlardan arkaya doğru uzanan daha sportif görünümlü farlar kullanılmış. Tampon da biraz fazla düz olsa da arabaya güçlü bir görünüş kazandırıyor. Yeni Range Rover Vogue biraz garip dursa da genel anlamda şık olmuş.

Arka kısım ise ön tarafa göre daha tutucu bir tasarıma sahip. Klasik dikey farlar önceki modele benziyor, ama üst tarafta yanlardan öne doğru uzanan küçük bir kısım var. Bunu yüksek ihtimalle yeni modelin eskisine çok fazla benzemesini engellemek, daha doğrusu ayırt edilmesini sağlamak için yapmışlar sanırım. Arka farların iç deseni de farklı tabi. Range Rover (daha doğrusu Land Rover) yeni model tasarımları konusunda biraz sıkıntı çekiyor aslında. Şöyle ki, markayla özdeşleşmiş klasik tasarımı korumak istiyorlar. Korumalılar da zaten. Diğer yandan, aynı arabanın ufak değişikliklerle piyasaya sürülmesi müşterileri sıkıyor. İnsanlar artık 1970'lerden kalma tasarıma sahip bir araba almak istemiyorlar. Bu da Range Rover Vogue tasarımını sıkıntılı hale getiriyor. Hem klasik siluet korunmalı, hem de biraz farklı birşey olmalı. Bu ikisini birlikte yapmak gerçekten zor.

Tabi dış tasarımın sıkıntılı olması Range Rover'ın harika işler yapmasını engellemiyor. Yeni modelin iç mekanı gerçekten çok güzel olmuş. Sade, şık ve konforlu bir iç mekan hazırlamışlar. Ön konsol tuşlara boğulmamış, ayrıca hem teknolojik, hem de klasik görünüyor. Bence oldukça başarılı. 2013 Range Rover Vogue'un asıl yeniliği ise altyapısında. Arabanın ağırlığı önceki neslin benzer motorlu modellerine göre 320KG daha hafif. Bu hafifleme performansa ve yakıt tüketimine de olumlu etki yapıyor tabi. Ayrıca hafifleyen kasası sayesinde virajlarda da daha az savrulma ve yuvarlanma oluyor. Yeni Range Rover Vogue'un viraj performansını arttıran bir diğer özellik de dört tekerlekte de kullanılan havalı süspansiyon sistemi. Arazinin üstadı sayılan Land Rover elektronik sistemlerle desteklediği süspansiyon sisteminin her tür arazide en iyi performansı vereceğini, bunun yanında virajlarda da arabayı yolda tutacağını söylüyor. Ben inanırım, Land Rover yalan söylemez. Motor seçenekleri konusunda hiçbir detay verilmemiş, ama 3 litre ve üstü hacimde benzinli ve dizel motor seçenekleri sunulacaktır. Türkiye'de 3 litrelik dizel motor en fazla tercih edilen seçenek olacak büyük ihtimalle. Tüm motor seçenekleri 8 vitesli otomatik şanzımanla sunulacak. Yeni Range Rover Vogue bu yılın sonlarına doğru bayilerde (bizim durumumuzda oto galerilerinde) yerini alacak.


5 yorum: