24 Eylül 2012 Pazartesi

Apple ucuz kablolara izin vermiyor, kendi kablolarına şifreleme yongası koyuyor

Üstte gördüğünüz garip şekilli şey Apple'ın yeni cicisi iPhone 5 ile tanıttığı Lightning isimli şarj kablosunun içinden çıkan yonga. Kablo üreticisi olan Double Helix Cables firmasının keşfettiği bu yonganın tam olarak ne yaptığı henüz anlaşılamamış, ama bu yonga söküldüğünde kablo çalışmıyormuş. Görünüşe göre Apple şarj kablolarının bile orjinal kalmasını istiyor. Bu yongaya sahip olmayan üreticilerin yaptığı kablolar iş görmeyecek, böylece insanlar ucuz kablolar alamayacak ve Apple'ın pahalı kablolarına mecbur olacaklar. Bir ucu USB soketine, diğer ucu da iPhone'a bağlanan basit bir kabloda bile bu kadar sıkı güvenlik önlemi alınması garip. Apple eskiden beri kendine has kablo standardında inat ediyordu, ama yan sanayi kabloları engellemiyordu. Artık bunu da yaptı, iPhone 5 ve gelecekteki tüm mobil Apple ürünlerini kullananlar ya Apple'dan ya da Apple'In lisans verdiği (ve bu yongayı sattığı) üreticilerden kablo almak zorundalar.

Aslında müşterilerini kendi özel kablolarını kullanmaya mecbur tutan tek şirket Apple değil. Harika fotoğraf makineleriyle sevdiğimiz Leica da benzer şekilde kendine has kablolar kullanıyor. Mini-USB soketine çok benzeyen bu kabloların pin sayısı farklı, bu yüzden standart Mini-USB kabloları Leica makinelere uymuyorlar. Yalnız, Leica'nın özel kablolarda diretmesinin bir sebebi var. Malum, Leica'nın fotoğraf makineleri oldukça pahalı, ama bir o kadar da uzun ömürlü cihazlar. Bir kere alındığında çok uzun süre kullanılıyorlar. Leica bu yüzden makinenin soketlerinde korozyonu önlemek amacıyla altın kaplama kullanıyor. Benzer şekilde, kendi özel kablolarının soket başlarını da altınla kaplıyor. Böylece makine 10 yıl da kullanılsa korozyon veya temassızlık yaşanmıyor. Leica yetkilileri kaplamasız ucuz kablolar yüzünden soketin korozyona maruz kalmasını istemedikleri için böyle bir yöntem seçtiklerini söylemişler. Apple'ın yaptığının böyle bir mazereti de yok, çünkü kimse iPhone'unu 10 yıl kullanmıyor. Herhalde iPhone'unun şarj yuvası paslandığı için telefonunu emekli eden de pek yoktur. Apple'ın bu hamlesi tamamen ucuz kabloların önünü kesip insanları tamamen aynı işi gören ama çok daha pahalıya satılan kendi kablolarına mecbur bırakmayı amaçlıyor.


2 yorum:

  1. Elektriğin frekansıyla ilgili bir çakallık yapıyor olabilir bu devre, takıldığı cihazda da o frekansa alınganlık varsa, fason kabloyla anlaşamazlar bittabiy. Lakin o problem de zamanı geldiğinde çözülür i-ol...

    YanıtlaSil
  2. Apple'ı iZalik'e havale ediyorum.

    YanıtlaSil