14 Ağustos 2010 Cumartesi

Hız sınırını aşmak ne kadara patlar?

Tamam, sürat felakettir. Bunu kabul ediyoruz, ama iniş pisti gibi yolda, yılan gibi arabayla giderken 90 km/s sınırına takılmak hiç te keyifli değil. Yine de bizim yasalarımız insaflı, aşırı hız için kesilen ceza makul seviyede. Makul seviyede olması haricinde, bizdeki cezalar sabit. Bazı ülkelerde ise durum çok farklı.

37 yaşında bir İsveç vatandaşı İsviçre'de Bern ve Lozan arasındaki bir otobanda "aşırı hız" yaparken radara yakalanmış. Mercedes SLS AMG ile 290 km/s hız yaparken radara takılan sürücüye 1.000.000$'ın üzerinde ceza kesilmiş. Bu rekor cezanın sebebi de şöyle açıklanıyor: İsviçre'de aşırı hız cezaları yapılan hıza ve sürücünün gelirine göre hesaplanıyor. Sabit bir ceza yok, herkesin cezası kendine has. Hal böyle olunca hız sınırının çok üzerinde seyreden spor otomobilin zengin sürücüsü İsviçre'nin (ve dünyanın) ceza rekortmeni olmuş. Mazereti ise çok sıradan: Hız göstergesi bozuktu!

Benzer bir uygulama Finlandiya'da da geçerli, 2002 yılında Nokia'nın başkan yardımcısı Anssi Vanjoki 50 km/s ile gidilmesi gereken yolda 77 km/s hız yapınca 103.600$ ceza ödemek zorunda kalmış. Her ne kadar adil bir uygulama olsa da ateşin düştüğü yeri yaktığını unutmamak gerekli. Ne olursa olsun, trafikte dikkatli olmak, kurallara uymak lazım. Hız sınırlamaları sadece güvenlik için değil, aynı zamanda tüketimin düşürülmesi için de gerekli.

2 yorum:

  1. Parasıyla değil mi birader? Al şu 4 milyonu, çekil kenara. Veyron'u test edecem.

    YanıtlaSil
  2. Bizde böyle bir sistem olsa ne biçim rüşvet döner, ben ona takıldım. 1 milyon vermemek için adam polis memurunu zengin eder. Etrafta villada oturan, spor arabayla gezen trafik polisleri görürüz.

    YanıtlaSil