24 Kasım 2011 Perşembe

DSLR'a en yakın kompakt makine: Fuji X-S1

Yandaki resimde gördüğünüz fotoğraf makinesi bir DSLR değil. Öyle görünüyor, ama siz görünüme aldanmayın. Fuji X-S1 yabancıların bazen "DSLR-like", bazen de "Superzoom" dediği cinsten bir makine. Bizim dilimizde "DSLR benzeri" şeklinde çevriliyor, ama bu biraz garip kaçtığı için tanımı biraz açmakta fayda var. Bu tip makineler kullanıcıya sundukları kontroller açısından DSLR makinelere benziyorlar. Tam manuel kullanım ve fotoğrafın her özelliğine müdahale imkanı mevcut. Şekilleri de profesyonel makinelere benziyor. Biraz üst seviye olanlarında flaş bağlantı noktası bile bulunuyor. Onları DSLR makinelerden ayıran şey ise algılayıcılarının biraz daha küçük olması, içlerinde ayna düzeneğinin bulunmaması ve lenslerinin değişememesi. Bu yüzden (çoğu zaman) DSLR makinelere göre biraz daha küçükler ve ucuza satılıyorlar. Tanımlamayı bitirdikten sonra Fuji X-S1'den bahsedelim biraz, ayıp olmasın. X-S1 şekil olarak DSLR makinelere öyle çok benziyor ki, ayırt etmek için lensi sökmeye çalışmak gerekebilir. İstesek de makineyi kırmadan sökemeyeceğimiz bu lensin 35mm formatındaki odak mesafesi 24mm'den 624mm'ye kadar gidiyor. 26 kat yakınlaştırma özelliği var yani. Bu kadar yüksek zoom oranı olunca dahili titreşim önleme sistemi de standart geliyor tabi. Bu lensin güzel tarafı maksimum diyafram açıklığının yüksek zoom oranlı makinelere göre daha iyi olması. F/2.8 diyafram açıklığı çoğu amatör fotoğrafçıya yeterli gelecektir. Lensin arkasında EXR CMOS tipinde arkadan aydınlatmalı bir algılayıcı var. Fuji'nin X10 modelinde de kullanılan bu algılayıcının maksimum çözünürlüğü 12 megapiksel. 2/3" büyüklüğündeki algılayıcı ışığın zayıf olduğu ortamlarda standart kompakt makinelere göre daha başarılı olacaktır. Işık yetmezse flaş var tabi, o ayrı mesele. Fuji X-S1'in kendi flaşı var, ama o yeterli gelmezse üstteki bağlantı noktasından harici bir flaş bağlamak da mümkün. Buraya kadar herşey güzel. Güzel olmayan şey fiyatlandırma. X-S1'in İngiltere fiyatı 700£, yani bizim paramızla 2000 lira civarında. Türkiyeye geldiğinde biraz daha pahalı olacaktır. Bu fiyata mükellef bir DSLR almak mümkün. Belki DSLR ile gelen standart lens bu kadar yüksek zoom oranı vermeyecek, ama yine de en kötü DSLR'ın kalitesi en iyi kompakttan daha iyidir. Bu yüzden çoğu kişi DSLR parası verip kompakt alma fikrine gülüp geçer. Bu fiyatla Fuji X-S1 sadece teknoloji marketlerinde kurcalanacak bir makine olarak kalıyor, çünkü o para kompakt makineye verilmez.

11 yorum:

  1. Aslında cihazın en büyük alıcısı "Arkayı flu yapıyor mu abi" diyen külot rengi beyaz olan lise öğrencileri olsa da, Yine de başarılı sayılabilecek makine. Cihazı 600D ile bile karşılaştırdım arada aşırı bir fark bulamadım tabiki fark var ama resim kalitesi oldukça başarılı. Hs20 gibi vasat bir cihazla karıştırılmamalı diye düşünüyorum. Lens masrafı yapmak istemyen amatör kullanıcı için oldukça başarılı bir cihaz.

    YanıtlaSil
  2. DSLR yi tam olarak açabilir msnz?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Digital Single Lens Reflex anlamına gelir çekim yaptığınız görüntü objektifin hemen arkasındaki dikroik (prizmatik) ayna ile optik olarak vizöre aktarılır. Deklanşöre basıldığında bu ayna çekim süresi boyunca (shutter hızı) kalkar ve arkadaki cmos görüntü algılayıcıya düşer ve görüntü oluşur. Compact makinelerde ise izlediğimiz görüntü cmos üzerinde oluşan dijital görüntüdür.

      Sil
  3. d90 dan farkı ne

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. D90'dan farkı lensinin değişmemesi, algılayıcısının daha küçük olması, çekim hızının daha düşük olması, ayna mekanizması bulunmaması. DSLR yerine gündelik çekimlerde kullanılabilir, ama profesyonel makineler kadar iyi ve hızlı çekemez.

      Sil
  4. yaklaşık bir aydır araştırıyorum soruyorum bakıyorum sonunda bugün aldım fuji xs1 ve hediye olduğu için seçerken çoook zorlandım pratik ve bütün lenslerin içinde olması artısı benim için,umarım istediği ve memnun kalabileceği bi makina olur çok değerli arakadaşıma :)

    YanıtlaSil
  5. fuji xs1 de instagramdaki gibi efektleri nasıl uyguluyoruz lütfen cevap?

    YanıtlaSil
  6. Merhaba Herkes..
    Ben profesyonel bir fotoğrafçı değilim. Amatörüm, ancak biraz profesyonel kafa ile düşünen 50 senelik bir amatör. Fotoğrafçılık bende bir tutku değil, ama çok özen gösterdiğim bir hobi. Dijital fotoğrafçılık, beraberinde çok önemli teknolojik gelişmeler getirdi. Şu anda kullandığım kamera kamera X-S1 olup dijital fotoğrafçılıkta kullandığım üçüncü kameradır. Bu makina, şu anda piyasada tanınan diğer super zoom makinalardaki sensörlerin iki mislinden daha büyük bir sensöre (2/3")sahip ve imaj kaliteside o nispette güzel. DSLR makinalardaki PSAM modları'nın aynısı mevcut. İlaveten, panoramik çekim, 4 ayrı özellikte bracketing, bir basışta çoklu çekim, 26X optik veya 2x dijital zoom ile 52 misli büyütme, Dinamik kategori (DR), yüksek çözümleme, az ışıkta gürültü düşürme gibi ileri derece özelliklerinin yanında, 1 cm yakına kadar macro çekim imkanları var. Kamera ayrıca, 17 çeşitli ortam (portre, parti, gece, plaj, deniz, kar, tabiat, güneş batımı vs. vs...) için hazır çekim modları sunuyor. başka bir objektife ihtiyaç yok. (Bu kamera ile çekilen telefoto fotoğrfaların aynısı için DSLR kameralarlar ile 4-6000 TL.lık 4-5 çeşit objektif taşımak gerekir. Benim çektiğim bazı resimler, şu anda birisi yabancı olmak üzere 2-3 sitede yayınlandı. Eğer fotoğraf editing üzerinde az dahi olsa tecrübeli iseniz, kameranın ayrıca RAW çekim fotmatıda mevcut. Eğer profesyonel bir fotoğrafçı değilseniz ve o yönde bir hedefiniz yoksa, yani titiz, tecrübeli ve bilgili bir amatörseniz şiddetle tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
  7. İkinci el bir fuji xs1 aldım..amatör ve bütçesi lens çeşitlerine yetmeyenler için ideal ötesi makina...çok memnunum

    YanıtlaSil
  8. merhabalar bende bu kamerayı yeni aldım pek bı bilgim yok ama saniye arayı veya uzaktan çekimi başlatabilceğim bir şey var mı genellikle manzarayla birlikte kendimi çekiyorum ama her zaman yanımda birileri olmayabiliyor yardımcı olursanız sevinirim

    YanıtlaSil