10 Kasım 2010 Çarşamba

20 yıl sonra çikolata havyar kadar kıymetli olabilir

Kakao Araştırma Kurumu (evet, böyle bir kurum varmış) tarafından yapılan açıklamaya göre çikolatanın ana hammaddesi olan kakao üretimi her yıl düşüyor, tüketim ise gün geçtikçe artıyor. İnsanlar eskiye nazaran daha fazla çikolata tüketiyor, şu anda bile kakao dünyada üretilenden fazla tüketiliyor. Önümüzdeki yıllarda durumun daha da vahim olduğunu belirten araştırmacılar artışın benzer şekilde devam etmesi durumunda kakao arzındaki yetersizlik yüzünden çikolatanın lüks gıdalar sınıfına gireceğini ve ancak çok zenginler tarafından tüketileceğini söylüyorlar.

Kakao bitkisi sadece ekvator çizgisinin etrafındaki dar bir kuşakta yetiştirilebiliyor. Hassas bir bitki olduğu için ancak bu kuşaktaki iklim şartları kakao üretimine olanak tanıyor. Üstelik, yetiştirilmesi zor olduğundan dolayı üreticiler kakao yetiştirmeye pek hevesli değil. Eğer fiyatlar yeterince yükselirse kakaodan vazgeçmiş üreticilerin yeniden kakao yetiştirmeye başlayacağı ve fiyatların yüksekte dengeleneceği düşünülüyor. Bilim insanları daha dayanıklı bir kakao bitkisi elde etmek için kakao bitkisinin genleri üzerinde çalışıyorlar, ama genetiği değiştirilmiş gıdalar her zaman sağlıklı olmuyor. Ülkemizde çikolata zaten fiyatı yüksek olan, herkesin kolaylıkla yiyemediği bir tatlı, ama gelişmiş ülkelerde durum böyle değil. Onlar çocuklarına bolca çikolata yediriyorlar, ama görünen o ki artık bu kadar fazla çikolata tüketemeyecekler.

4 yorum:

  1. Eskiden buraları hep çikolata idi. Çatlayana kadar yer; cırcır olurduk.

    YanıtlaSil
  2. yarından stoklamaya başlasammı acep :D

    YanıtlaSil
  3. Stoklama olur mu bilmem, ama şimdiden yiyebildiğimiz kadar yememiz lazım. :D

    YanıtlaSil
  4. hocam ben kendimi düşünmüyom ilerde çikolatasızlıktan kıvrananlara hizmet yani bide kendi cebime tabikide :D

    YanıtlaSil