14 Ağustos 2010 Cumartesi

Apple USB Klavye incelemesi

Bilgisayar dünyasının en havalı markası olan Apple pek te hayranı olduğum bir firma değildir, ama bazı ürünleri ilgimi çekmeyi başarmıştır. Bu yazımda ilgimi çeken Apple ürünlerinden olan Apple sayısal tuş takımlı USB klavyeyi kısaca inceleyeceğim.


Ben bir PC kullanıcısıyım. 1989 yılından beri PC kullanırım. Hiç Apple markalı bir bilgisayar sahibi olmadım. Çok ta sevmem Apple bilgisayarları, ama bazı aksesuarları çok hoşuma gider. Bu hoşuma giden cici aksesuarlardan biri de yukarıda (ve yazının orasında burasında) resimlerini gördüğünüz klavye. Yeni nesil masaüstü Mac'lerle birlikte verilen bu klavye ayrı olarak ta satılabiliyor. İşin güzel tarafı, Apple USB klavye PC ile sorunsuz bir şekilde çalışıyor. Böylece bu şık ve kullanışlı klavyeden PC kullanıcılarıda faydalanabiliyor.


 Herkes bilir, Apple ürünleri şık, kaliteli ve pahalıdır. Zaman zaman bazı sorunlar yaşansa da üretim ve malzeme kalitesi iyidir, tasarım göze hoş gelir, fiyat ta piyasadaki rakiplerine göre yüksektir. Apple USB klavye de bu geleneği bozmuyor. İlk bakışta bu ürün standart PC klavyelerinden farksız görünüyor. Klavyenin tuşları beyaz, kaliteli plastikten üretilmiş ve "ciklet tuş" denilen yapıda. Tuş sesi asgari seviyede, yazarken başkalarının rahatsız olması neredeyse imkansız. Bu tip tuşların en güzel özelliği aralarına pislik kaçmasının normal tuşlara göre biraz zor oluşu. Bilgisayar başında birşeyler yiyenler bu özelliği sevecektir. Tuşların hassasiyeti ve basma hissi gayet iyi. Öyle ki, bu klavyeyi nette araştırdığımda çoğu yerde oyun oynamak için pek te elverişli olmadığını okudum. Kendim denediğimde ise bunun pek te doğru olmadığını gördüm. Tabii ki oyunlar için özelüretilmiş bir klavyenin hissini veremiyor bu tuşlar, ama klavye ağırlıklı oynanan Street Fighter 4 ve NFS Shift gibi oyunları rahatlıkla oynayabildim. Oyun keyfimde de herhangi bir azalma olmadı.

Klavyenin tuşlar haricinde kalan kısmı anotlanmış aluminyum ve beyaz plastikten üretilmiş. Üst kısımda aluminyum, alt kısımda ise plastik kullanılm
ış. Aluminyum çerçevenin üzerinde beyaz tuşlar oldukça şık bir görüntü oluşturuyor. Klavyenin genel tasarımı sade, hem kasası hem de tuşları olabildiğince düz tasarlanmış. Tasarımdaki bu düzlük ürünü basitleştirmiyor, tam tersine daha şık görünmesini sağlıyor. Alt kısım da üst kısım gibi sade. Altta kaymayan malzemeden dört adet ayak, ufak bir Apple logosu ve her Apple ürününde bulunan "Designed by Apple in California" tarzı yazılar bulunuyor. Klavyenin alt kısmı incelendiğinde ilk büyük eksiklik farkediliyor: yükseklik ayarı. Apple USB klavyenin yükseklik (daha doğrusu eğim) ayarı yok. Neredeyse tüm klavyelerde bulunan ayarlanabilir ayakları Apple bu ürününe koymamış. Klavyesini biraz daha eğimli kullanmak isteyenler kendi çözümlerini üretmek zorunda kalcaklar.

Klavyenin altına bakarken farkedilecek bir diğer detay da USB çıkışları. Bu klavyenin sağında ve
solunda birer adet USB çıkışı bulunuyor. Böylece masaüstünde kullanılan cihazlar doğrudan
klavyeye bağlanabiliyor. Ben faremi bağladım sağ taraftaki çıkışa, soldaki ise boş duruyor. USB çıkışlarının bulunması çok güzel bir detay, ama ufak bir yerleşim sorunu var. Çıkışlar fazla içeri

yerleştirilmiş, USB flash disk gibi sık sık sökülüp takılması gereken cihazları bağlamak için pek pratik değiller. Bir USB cihazı bağlamak için klavyeyi hafifçe yana doğru kaldırıp o tarafa eğilmek gerekiyor. Sanırım Apple estetiği bozmamak için bu tasarımı tercih etmiş, böylece normal bir açıdan bakıldığında gözükmeyen USB çıkışları klavyenin sadeliğini bozmuyor. Keşke Apple bu USB çıkışlarını biraz daha dışarıya yerleştirseymiş, yanına da kullanılmadıklarında kapatılmaları için bir kapak verseymiş. Böylesi çok daha kullanışlı olurmuş.

Klavye Apple üretimi olduğu için tuşları da Apple'a göre. Yine de bu sistem ürünün PC'de

kullanılmasını engellemiyor. İlk göze çarpan fark
tüm klavyelerde olan "Start" tuşu yerine aynı işlevi gören "cmd" tuşunun kullanılması. Bu tuşun yerleşimi neredeyse aynı. Neredeyse diyorum, çünkü PC klavyelerinde bu tuş Ctrl ve Alt tuşlarının arasında yer alırken bu klavyede boşluk tuşunun iki yanına yerleştirilmiş. Alışana kadar bu bölgedeki tuşları kullanırken dikkat etmek gerekli. Fonksiyon tuşları bu klavyede 19 adet, ama biz PC kullanıcıları sadece 12 tanesini kullanabiliyoruz. F1 - F12 arası tuşlar Apple'a özel ekstra fonksiyonlara sahip, ama PC'de bu fonksiyonlar çalışmıyor. Daha doğrusu, üzerlerindeki simgenin belirttiği fonksiyonu değil de PC'de zaten kullanılan fonksiyonu gerçekleştiriyorlar. Mesela, cmd + F1 kombinasyonunun (tuşun üzerindeki simgeye göre) ekran parlaklığını azaltması gerekiyor, ancak bunun yerine Windows yardım penceresini açıyor. Klavyede Caps Lock tuşunun üzerinde açık olduğunu gösteren ufak bir led var, ama Num Lock tuşu (üzerinde garip bir şekil var, 7 tuşunun üzerindeki tuş) için herhangi bir gösterge yok. Bu iş için basit yazılımlar mevcutmuş, bu tuşlar kullanıldığında bilgisayar ekranında gösteriyormuş, ama ihtiyaç duymadığım için denemedim.

Tuşların PC ile uyumu konusunda gözüme çarpan iki eksiklik var. Bunlardan ilki PC klavyelerindeki tuşların bazılarında bulunan üçüncü işlevin Apple USB klavyenin tuşlarında bulunmaması. Mesela, Alt GR + 4 tuşlarına basıldığında "$" simgesi çıkar. Yine çıkıyor, ama tuşun üzerinde bunu belirten bir işaret yok. Kafadan bilmek, hatırlamak gerekiyor. Aynı şekilde, interneti kullanırken sık sık ihtiyaç duyduğumuz "@" karakteri hala eski yerinde, ama "Q" tuşunun üzerinde bunu belirten bir simge bulunmuyor. Bilgisayarla yeni tanışan birisi için sıkıntı olabilir, ama uzun süredir PC kullananlar zaten bu karakterlerin yerlerini ezberden bildikleri için sorun yaşamazlar. Gördüğüm bir diğer sıkıntı ise Print Screen, Scroll Lock ve Pause / Break tuşlarının eksikliği. Bu tuşlar artık fazla kullanılmasa da zaman zaman lazım olabiliyor. Mesela, ekran görüntüsü almam gerektiğinde Print Screen tuşuna ihtiyaç duyuyorum, ama olmadığı için kullanamıyorum. Bunun yerine farklı programlarla işimi görüyorum. Forumlarda bazı yazılımların makro atama tekniğiyle klavyede kullanılmayan tuşlara bu eksik fonksiyonları atayabildiğini okudum, ama denemedim. Bunlar haricinde göze çarpan ciddi bir eksiklik (fark demek lazım aslında, çünkü bunlar sadece PC kullanıcıları için eksiklik) göremedim.

Genel olarak bakarsak, Apple numerik tuşlu USB klavye üreticisinin standartlarına uyan bir ürün, yani kaliteli, şık ve pahalı. Pahalı diyorum, çünkü Bilkom'un sitesinde 127.50 TL fiyatla satılıyor. Kablosuz olmayan, oyuncu klavyesi gibi özel bir vasıf taşımayan sade bir klavye için bu fiyat biraz yüksek. Yine de bu ürüne aşırı yaftasını yapıştırmadan önce kalitesine ve tasarımına dikkatle bakmak lazım. Kim ne derse desin, Apple USB klavye gerçekten şık. Tasarımı ince, zarif ve sade. Kalitesi ise üst seviyede. Metal ve plastik kalitesi yüksek, işçilik te oldukça başarılı. Ağırlığı ince bir klavye için biraz fazla, bu da Apple USB klavyenin masa üstünde kaymamasını sağlıyor. Erişimleri zor olsa da USB çıkışları gayet fonksiyonel, özellikle fare bağlamak için çok elverişli. Eğer standart plastik klavyelerden sıkıldıysanız, masanızda şık ve kullanışlı bir klavye görmek istiyorsanız Apple USB klavyeye bir göz atmanızı öneririm. Benzer tasarımlı çok uygun fiyatlı klavyeler de bulmak mümkün, ama verdikleri kalite hissi Apple USB klavyenin yakınından bile geçmiyor. Bence kalitesi ve tasarımıyla bu ürün standardın üzerinde olan fiyatını hakediyor. Genel değerlendirmeyi şöyle özetleyebiliriz:
  • + Malzeme kalitesi ve işçilik çok iyi.
  • + Ciklet tip tuşlar klavyenin içine pislik kaçmasını engelliyor.
  • + Tuş sesi neredeyse yok.
  • + Tuşların hassasiyeti ve basma hissi çok iyi.
  • + Ağır olduğu için masada kaymıyor.
  • + USB çıkışları (erişim zor olsa da) kullanışlılığı arttırıyor.
  • + Tasarım harika.
  • - Yükseklik ayarı yok.
  • - PC klavyelerinde alıştığımız bazı tuşlar yok.
  • - Alt GR kombinasyonuyla erişilen simgeler çalışıyor ama tuşların üzerinde gösterilmemiş.
  • - Sade bir klavye için fiyatı yüksek.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder