15 Şubat 2013 Cuma

Çin üretecek, İsrail pazarlayacak, Avrupa'da satılacak - Qoros 3

Bu fotoğraflarda gördüğünüz araba size pek tanıdık gelmediyse şaşırmayın, nedeni bu markayı daha önce görmemiş olmanızdır. Qoros Çinli Geely ve İsrailli Israeli Corporation (isim konusunda pek yaratıcı değilmiş bu şirket) ortaklığından doğan yeni bir marka. Avrupalı tüketicileri hedefleyen Qoros alışılmış Çin kökenli "ucuz" otomobil imajının biraz dışına çıkıyor. Hemşerilerine göre hem daha kaliteli, hem de daha konforlu olan Qoros'un ilk modelinin ismi "3". Bu konuda da pek yaratıcı değillermiş, ama zamanla onlar da kendilerine gelirler herhalde. Qoros 3 kompakt bir sedan, ama ileride aynı platform ve tasarım dili kullanılarak stationwagon, crossover ve SUV versiyonları da geliştirilecek.

Eski Mini tasarımcısı Gert Volker Hildebrand tarafından tasarlanan Qoros 3 farklı açılardan bakıldığında farklı arabalara benzetilebiliyor. Günümüzde başka bir arabaya hiç benzemeyen bir otomobil bulmak çok zor olduğu için bu duruma fazla takılmamak lazım. Qoros 3 iki farklı 1.6 litrelik benzinli motor seçeneğiyle satılacak. Bunlardan ilki atmosferik ve 126HP gücünde. Daha güçlü bir otomobil isteyenler ise aynı motorun 156HP güç veren turbo destekli versiyonunu seçebilecek. Günümüz standartlarına göre bu rakamlar çok çekici gözükmüyor, ama gerçek performansı görmek için aracın pist sürelerini incelemek gerekli. İleride bu seçenekler arasına benzer hacimli bir dizel motor da eklenebilir. Qoros 3 altı vitesli manuel veya çift kavramalı otomatik şanzımanlarla satılacak.

Qoros'un geliştirme ekibi aracı daha güvenli ve keyifli hale getirmek için Getrag, Valeo, Bosche, Magna-Steyr, Continental ve Microsoft gibi firmalarla birlikte çalışmış. Firma yetkililerine göre Qoros 3 EuroNCAP testinden beş yıldız alan ilk Çin'li otomobil olacak. Qoros normal şartlarda başarılı olabilecek bir tasarıma sahip, ama tamamen yeni bir markanın tek modelle başarılı olması gerçekten güç. Üstelik, Avrupa otomobil piyasası da zor günler geçiriyor. Senelerin dev markaları bile güçlük çekerken Qoros'un yüksek satış rakamlarına ulaşmasını beklemek hayalperestlik olur. Tabi Qoros sadece Avrupa'da satılmayacak, Çin pazarında da satılacak. Orası şu anda çok daha hareketli, belki Avrupa'da tutunamayan Qoros kendi memleketinde çok popüler olabilir. Qoros 3 bu yılın sonlarına doğru bayilerde yerini alacak.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder