3 Eylül 2010 Cuma

Dünyanın en az yakan arabası bu olsa gerek


Bu saptama bana ait değil, çünkü bu bilimsel bir gerçek. Craig Henderson isimli ilginç şahıs dünyanın en az yakıt tüketen otomobilini tasarlamak için 1984'ten beri çalışıyormuş. Sonunda tasarımını mükemmelleştiren Craig Henderson bu arabayla ABD'nin kuzeyinden güneyine, yani Kanada sınırından Meksika sınırına sadece 1 (yazıyla BİR) depo yakıt kullanarak gitmiş. Üstelik bu araç hibrit değil, elektrik motoru da kullanmıyor. Henderson'un arabası aluminyumdan üretilmiş bir monokok gövdeye sahip. Kaporta cam ve karbon elyafları ile kevlar kullanılarak üretilmiş. Arabanın motoru ise 800cc (0,8 litre) hacminde bir dizel. Sürücü koltuğunun hemen arkasına yerleştirilmiş olan motor gücünü 5 vitesli bir şanzıman vasıtasıyla arka tekerleklere iletiyor. Tüm bu özellikler arabanın çok hafif olmasını sağlıyor. Bu hafiflik aerodinamik bir gövdeyle birleştiğinde haliyle arabanın tüketimi düşüyor. Hem de öyle bir düşüyor ki, Guiness rekorlar kitabına girmeye hak kazanıyor. 100 km gitmek için sadece 1.97 litre yakıta ihtiyaç duyan bu araba 3-4 hp güçle 88 km/s sabit hızda gidebiliyor. Craig Henderson bu otomobili kullanarak sadece 47 litre yakıtla 2227 km yol gitmiş. Kendisinin rekorunu kutluyor, bu başarının otomotiv sektörü için örnek teşkil etmesini diliyorum. Bizim arabalarımız da bu kadar az yaksın, petrol bağımlılığının beli birazcık kırılsın...

8 yorum:

  1. Afferim kerataya! :)

    YanıtlaSil
  2. Adam 26 senedir bununla uğraşıyormuş. Halbuki al temizinden bir Şahin, gaz taktır, tepe tepe kullan...

    YanıtlaSil
  3. en azından adam bişeyler yapmış boşa gitmemiş çabaları

    YanıtlaSil
  4. Adam hakkatten iyi iş çıkarmış. Az yakmasında hafiflik ve özel dış dizayn çok etkili ancak motoru da bir o kadar özel olsa gerek. Çok denenmiş bir motor içeriği var sanırım. Yoksa, bırakın arabaya takılı halini, motor yalnız çalışsa o kadar az yakamaz.

    YanıtlaSil
  5. Bir zamanlar burda suyla çalışan araba yapanlar olmuştu. Sonra hepsi kayboldu. İnsanın aklına birileri müdahale mi etti diye geliyor ister istemez.

    YanıtlaSil
  6. Gelelim klasik sorulara...

    1- Türkiyeye ne zaman gelecek
    2- ÖTV indirimi olacak mı
    3- Motoru 1.4 den küçük araba benim gibi pahada hafif ama yükte ağır birini çeker mi

    YanıtlaSil
  7. Gaz tenekesi gibi gövdeyle, kaymak gibi yola çıkarsan elbet de o kadar az yakar.

    İçine dört kişiyi doldurup, memleketimin dere tepe tozlu yollarına gelsin de, göreyim ben onun yakıt tüketimini.

    YanıtlaSil
  8. Aslında kaymak gibi yol değil de trafik daha önemli gibime geliyor. Hiç dur - kalk yapmaması lazım. Sabit hızda sürekli gitmesi lazım. İstanbulun bir ucundan diğerine gidemez trafik olduğunda. Yine de çok az yakıt tüketen bir motor olduğu belli.

    YanıtlaSil