14 Ağustos 2012 Salı

Meyve suyu sayesinde daha "masum" çikolata üretilebilir

Çikolatayı seviyoruz, beğenerek yiyoruz. Tadı, ağızda dağılması, kokusu ve bazı hormonları salgılatması hoşumuza gidiyor. Bir yandan da çikolata yedikçe pişmanlık duyuyoruz, çünkü çikolatada hem şeker hem de bolca yağ var. Bu yüzden çikolata en "şişmanlatıcı" yiyeceklerden biri olarak doktorların "önerilmeyenler" listesinde üst sıralarda duruyor. University of Warwick'in gıda mühendisliği bölümündeki araştırmacılar çikolatayı biraz daha masum hale getirebilecek bir yöntem keşfetmişler. Çikolata üretiminde meyve suyu (kızılcık ve portakal suyu aslında) kullanarak çikolatanın yağ oranını düşürmeyi amaçlayan bu yöntemde çikolatanın içindeki yağ arıtılıp onun yerine mikroskobik damlalar halinde meyve suyu enjekte ediliyor. Böylece yağ oranı %50 düşerken çikolatanın kokusu ve verdiği his aynı kalıyor. Tadı biraz değişiyor tabi, hafiften meyve tadı geliyor, ama onun da çaresini bulurlar bir şekilde. Tabi bu yöntem de çikolatayı tamamen masumlaştırmıyor, çikolata hala yağlı ve şekerli, ama yine de daha az yağlı olması biraz daha az şişmanlatacağı anlamına geliyor. Şimdilik sadece akademik bir proje olan meyve sulu "masum" çikolatanın market raflarında yerini alabilmesi için çikolata üreticilerinin bu yöntemi benimsemesi gerekiyor. Bu da biraz zaman alabilir, bu yüzden en azından birkaç yıl içinde bu çikolataları yiyemeyeceğiz. Yine de bu yönde bir gelişme olduğunu bilmek güzel birşey.

3 yorum:

  1. Çikolatadan, daha fazla kâr elde etmenin bilimsel yolu. :P

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Eee, herkes daha fazla kazanmanın peşinde. :)

      Sil
  2. Bundan sonra biraz fazla tüketsem iyi olur sanki biraz kilo almam lazım :D

    YanıtlaSil