21 Mart 2011 Pazartesi

1989'a ait Lexus reklamı önce yalanlandı, sonra doğrulandı

Japon otomotiv devi Toyota'nın lüks markası Lexus 1989 yılında LS400 modelinin tanıtımı için basit ama ilginç bir reklam filmi kullanmış. Bu reklam filminde bir Lexus LS400 dinamometrenin üzerinde yüksek hızlara çıkıyor, ancak kaputunun üzerindeki şampanya bardakları devrilmiyordu. Böylece arabanın ne kadar "titreşimsiz" olduğu vurgulanıyordu. Bu reklamı aşağıda izleyebilirsiniz. Hatta yazının devamını daha iyi anlamanız için izlemenizi öneririm. Videoyu aşağıda göremiyorsanız şuraya tıklayabilirsiniz.

İşte meselenin kaynağı olan yukarıda izlediğiniz kısa reklam. ABD'li bir Lexus kullanıcısı bu reklamı yeni arabasıyla yeniden canlandırmayı denemiş. Şampanya bardaklarını kaputun üstüne dizmiş, dinamometre düzeneği olmadığı için de sadece boş viteste gaza basıp arabayı yüksek devirlere çıkartarak bardakların devrilip devrilmeyeceğini görmek istemiş. Bu denemeyi aşağıda izleyebilirsiniz, izlemek istiyorsanız ve aşağıda bir video göremiyorsanız da şuraya tıklayabilirsiniz.



Gördüğünüz üzere deneme başarısız olmuş. Bardaklar belirli bir devire çıkınca devriliyor. Üstelik, bu denemede kullanılan Lexus LS460 eski reklamdaki otomobilden 22 sene sonra üretilmiş, çok daha gelişmiş bir model. Bunu görünce herkes "demek ki reklamdaki görüntü hileliymiş, Lexus o kadar da titreşimsiz değilmiş" dedi. Tabii ki hiçbirimiz arabanın kaputuna bardak dizip yola çıkmıyoruz, ama herkes arabasının mümkün olduğunca sarsıntısız gitmesini ister. Bu videoyu izleyen Lexus yetkilileri buna bir cevap vermek istemişler. Cevap olarak hazırladıkları video aşağıda. Bunu da göremiyorsanız ve Lexus'un videolu cevabını izlemekte ısrarcıysanız şuraya tıklayabilirsiniz.



Gerçekten de oluyormuş! Demek ki Lexus gerçekten reklamda söylendiği kadar sarsıntısız çalışıyor. 5000rpm  aşılıyor, ama bardaklar devrilmiyor. Dahası, sürücü tarafındaki cam açıkken bile Lexus LS460 oldukça sessiz çalışıyor. O devirdeki bir araba normalde insanın kulağını rahatsız edecek seviyede ses çıkarır, ama böyle bir durum videoda oluşmamış. Lexus'u tebrik etmek lazım, hem de iki sebepten dolayı. İlk sebep zaten belli. İkinci sebep ise internet medyasını yakından takip edip hemen tepki vermeleri. Lexus kullanıcısının başarısız denemesinin videosu internete düştükten kısa süre sonra Lexus benzer bir videoyla cevabını verdi. Bu, kullanıcılara ve potansiyel müşterilere güven veren bir durum. Demek ki Lexus ürettiği otomobillerin arkasında duruyor ve şikayetleri dinliyor. Keşke tüm firmalar bu kadar sağlam dursa ürünlerinin arkasında...

1 yorum:

  1. Lexus, deneme yaparken kadehlerin tam olarak dik durabilmeleri için araçlara bir miktar açı vermiş, kullanıcı ise normal yolda deneme yapıyor. Malum ön kaput öne doğru meyilli.
    Lexus, uygun kadehleri bulmak için özenle seçiyor, kullanıcı ise aldığı bir düzine kadehi kullanmış.

    Herkes mythbusters olma peşinde, orijinalleri bile bence yeteneksiz oysaki...

    YanıtlaSil