24 Ocak 2011 Pazartesi

Duman bardaktan akar mı?

UYARI: Aşağıdaki yazı ve ilişikteki video sansürlenmemiş sigara görüntüleri içermektedir. Yaşınız tutmuyorsa bakmayın, benim de başımı belaya sokmayın!

Uyarımızı yaptıktan sonra konuya dönebiliriz. Noncents isimli YouTube kullanıcısının eklediği bu video fizik kurallarına aykırı gözüktüğü için ilgimi çekti. İzlediğinizde siz de görebileceksiniz, videoda bir kişi (tamamen bilimsel sebeplerle) elindeki sigaradan bir nefes çektikten sonra içindeki dumanı bir bardağa dolduruyor. Bardağın dibine çöken duman uçmuyor, dağılmıyor. Deneyi yapan arkadaş daha sonra da bu bardağı yavaşça masaya doğru deviriyor, duman da tıpkı koyuca bir sıvı gibi ağır ağır masaya dökülüyor, dağılmadan döküldüğü yerde kalıyor. Bu olay aslında tamamen bilimsel, hiçbir hile yok. Deneyde kullanılan sigara filtresiz. Bu sayede çok daha yoğun bir duman çekilebiliyor. Ayrıca, duman ciğerlere çekilmeden ağızda tutuluyor, ağızdan boşaltılıyor, böylece havayla karışmadan yoğunluğunu koruyor. Bardak ta soğutulmuş, böylece soğuk cama çarpan duman ağırlaşarak dibe çöküyor. Denemenizi tavsiye etmiyorum, çünkü işin içinde sigara var. Yine de meraklı olanlar ben tavsiye etmesem de deneyecektir. Aşağıdaki videoyu göremiyorsanız şuraya tıklayabilirsiniz.

4 yorum:

  1. DarkRedAnger24 Ocak 2011 16:46

    Fizik kurallarına aykırı mı dedin...
    Duymamış olayım. :D

    Fizik kurallarına aykırı bir şey ya ilizyondur ya da zaten olmayan bir şeydir.

    YanıtlaSil
  2. Herşey fizik yani öyle mi? :D

    Peki bu Zirke ne ayak? Fizik çıksın açıklasın kardeşim!

    YanıtlaSil
  3. Destur de kafir! Sirke'yi açıklamaya fizik yetmez. :D

    YanıtlaSil
  4. Odanın sıcaklığı kaç C° acep ?

    Zirkenyum Külfat ise, fizik ile değil biyoloji ile açıklanabilir, o açıklama da kendisi gibi olacağından duymak istemezsiniz, söylemesi ayıp. :P

    YanıtlaSil