24 Ocak 2011 Pazartesi

AOL yaşlıları kandırıyor

AOL (America Online) bir zamanlar dünyanın en büyük şirketlerindendi. Hala da çok büyük, ama çevirmeli bağlantının artık kullanılmaması AOL'un popülaritesini yitirmesine sebep oldu. Yine de AOL hala büyük, ama The New Yorker gazetesinde Ken Auletta'nın yazdığı makaleye göre bu büyüklük büyük bir yalanla gölgelendi. Elde edilen belgelere göre AOL karının %60'ını ücretsiz hizmetleri bilgisayar konusunda bilgisi olmayan (çoğu yaşlı) kişilere ücret karşılığında sağlayarak elde ediyor.

Yaşı 30 ve üzeri olan okurlarım daha iyi hatırlayacaktır, bir zamanlar çevirmeli ağ bağlantıları vardı. Bir internet paketi alınır, gerekli ayarlar yapılır, telefon hattı üzerinden dial-up modemle internete bağlanılırdı. Bu internet paketini açtıran kullanıcıya bir de ücretsiz e-posta adresi verilirdi. O zamanlar çoğu kişi için teknolojik bir yenilik olan e-posta hizmeti daha sonra web-posta hizmetlerinin yaygınlaşmasıyla birlikte ücretsiz hale geldi. Çevirmeli ağ teknolojisiyle internete bağlanma devri de bitti, geniş bant internet ucuzladı, kimse telefonu meşgul eden dial-up teknolojisini kullanmaz oldu. İşte olayın kopma noktası da burası. ABD'nin internet devi AOL e-posta servisini ücretsiz hale getirdiğini tüm kullanıcılara bildirmemiş. Bilgisayar ve internet dünyasıyla ilgili olmayan, çoğunluğunu yaşlıların oluşturduğu bir grup insan da daha hızlı (ve daha ucuz) olduğu için geniş bant internet abonesi olmalarına rağmen eski e-posta adreslerini kaybetmemek için AOL aboneliklerini iptal ettirmemiş. Bu kişiler zaten ücretsiz olan bir hizmeti kullanmak için hiç kullanmadıkları bir internet paketine ayda 20$ ödemişler. Üstelik bu insanların sayısı da hiç az değil, açıklamalara göre bu kişilerin ödedikleri gereksiz abonelik ücretleri AOL'un karının %60'ını oluşturuyormuş.

Bu tip bir üçkağıtçılığı ABD vatandaşları nasıl yutacak bilemiyorum. Türkiye'de olsa bir kılıfına uydurulur, kazıklananlar da kazıklandıklarıyla kalırlardı. ABD ise kızan kişilerin dava açtığı bir ülke, senelerdir ücretsiz bir hizmet için ayda 20$ ödeyen bir çok insan AOL'a dava açacaktır. Bazı uzmanlara göre bu durum bir haksız kazanç elde etme durumu değil. AOL'un kişileri uyarma yükümlülüğü bulunmadığını söyleyen bu kişiler müşterilerin gözlerini açmaları gerektiğini düşünüyor. Bana göre ise bu düpedüz dolandırıcılık, çünkü herkes olup biteni itinayla takip etmek zorunda değil. E-posta hizmetinin ücretsiz hale geldiğini AOL müşterilerine açıkça bildirmeliydi. Eğer böyle bir bildirim yapılmadıysa AOL suçlu duruma düşer, çünkü ücretsiz bir hizmeti insanların cehaletinden faydalanarak ücret karşılığında sunmuş oluyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder