4 Ağustos 2010 Çarşamba

Kendinden USB bağlantılı dijital fotoğraf makinesi: Samsung PL90

Neredeyse her hafta yeni bir dijital fotoğraf makinesi duyuran Samsung bu sefer oldukça ilginç bir tasarımla karşımıza çıkıyor. Yeni modelin ismi PL90. İlk bakışta oldukça sıradan görünen PL90 12mp çözünürlük ve 4x optik zoom gibi standart özelliklere sahip. Onu rakiplerinden ayıransa resimde de gördüğünüz USB bağlantısı. Makinenin altından çıkan bu bağlantı ucu sayesinde PL90'ı herhangi bir kabloya ihtiyaç duymadan bilgisayara bağlamak mümkün. Bu şekilde bilgisayara bağlandığında makine hem içerisindeki dosyaları bilgisayara aktarıyor, hem de lityum ion tipindeki pilini şarj ediyor. PL90'ın ekranı 2.7" büyüklüğünde ve 230000 noktalık çözünürlüğe sahip. Makinenin lensinde optik titreşim giderme sistemi mevcut, bu da onu dijital titreşim önlemeli makinelerden bir adım ileriye taşıyor. VGA çözünürlüğünde video çekebilen bu makine HD video meraklısı arkadaşları hayal kırıklığına uğratabilir, ama fiyatı bu durumu telafi ediyor. ABD'de 150$'a satılacak olan PL90 İngiltere'de de 129£ fiyatla tüketiciye sunulacak. Eylül ayında piyasaya sürülecek olan PL90'ın ülkemize ne zaman geleceği henüz belli değil. Görüntü kalitesi ve flaş gücü yüzünden Samsung fotoğraf makinelerine mesafeli yaklaşıyorum, ama PL90 ara sıra faydalı olabilecek dahili USB bağlantı özelliği, optik görüntü sabitleyicisi ve uygun fiyatıyla dikkatimi çeken ürünler arasına girdi. Son sözü test laboratuarları söyleyecek, belki de PL90 beni yalancı çıkartacak kadar iyi performans gösterir.

4 yorum:

  1. Bu aletin USB bağlantısı uzamıyorsa, getirisi ne? Bu haliyle bilgisayara takarsak, nasıl duracak bu zımbırtı. Kafam karıştı vallahi.

    YanıtlaSil
  2. Sanırım laptoplar için yapmışlar. Masaüstü bilgisayarın USB girişine takılıp orada kalmasına imkan yok. Bir şekilde dursa bile USB girişini yamultur. Yine de standardın dışında olması güzel.

    YanıtlaSil
  3. "flaş gücü yüzünden Samsung fotoğraf makinelerine mesafeli yaklaşıyorum" demişsiniz, neden? Samsung ile ilgili genelde orta karar yorumlar görüyorum ama bu yorum ilgimi celbetti. Açıklarsanız sevinirim, zira yeni bir foto.makinesi almayı düşünüyorum,bunu da seçeneklerim arasına koymuştum. Ancak flaşı sorunlu ise elbette o kadar parayla rezil olmak istemem.
    Bu arada ebay'da da 149$+25$ nakliye ücreti ile satışta.

    YanıtlaSil
  4. @Duygu
    Samsung makinelerin (benim kullandıklarımın ve denediklerimin) flaş gücü biraz zayıf. Flaş zayıf kalınca da ya fotoğraflar karanlık çıkıyor (iso ayarı manuel olarak düşürülmüşse) ya da fotoğraflar aşırı kumlu oluyor (iso ayarı otomatikteyse). Zaten algılayıcı küçük, ışık ta zayıf olunca resmi düzgün oluşturamıyor makine. Kapalı ortamda, normal oda ışığında 1.5 - 2 metreden ilerisini aydınlatamıyor flaş. İlle de aydınlatmasını istersen iso ayarını yükseltmen gerekiyor, o durumda da herşey kumlu, pütürlü görünüyor, detay kayboluyor. Ailemin kullandığı Samsung IT100 (12 megapiksel, 5x zoom) ile benim sürekli yanımda taşıdığım Canon A495 (10 megapiksel, 3.3x zoom) arasında dağlar kadar kalite farkı var, üstelik Canon Samsung'un yarı fiyatına satılıyor. Başka yerlerde denediğim Samsung makinelerde de durum böyle. Açık havada çekilen fotoğraflarda sorun yok, ama kapalı ortamda flaşla çekilen fotoğrafların kalitesi berbat.

    YanıtlaSil