31 Ağustos 2010 Salı

Güle güle ATI


İşlemci üreticisi AMD bundan sonra ekran kartlarında ATI markasının kullanılmayacağını açıkladı. Yapılan bir araştırmaya göre AMD'nin marka bilinirliği ve kullanıcılara verdiği güven daha yüksekmiş. Zaten dahili grafik işlemcisine sahip CPU ile atılım yapmak isteyen AMD iki markayı tek üründe nasıl birleştireceğini düşünüyordu. ATI markasının yokedilip tüm ürünlerin AMD markasıyla piyasaya çıkması ile bu sorun da ortadan kalkmış oldu. ATI'nin mevcut ürünleri ATI markasıyla satılmaya devam edecek. Yeni çıkacak olan Radeon 6000 serisi ekran kartları ise AMD markasıyla satılacak. Bir sene içerisinde piyasada ATI markalı ürün görmek zorlaşacak. Kısacası, ATI piyasadan silinecek.

ATI'yi kimisi sevdi, kimisi de gıcık oldu. Tüm bunlara rağmen ATI bilgisayar sektörünün sembol markalarından biriydi. Aktif durumdaki GPU üreticilerinin en eskilerindendi. 1985 yılında "Array Technologies Incorporated" ismiyle kurulan ATI 2006 yılında AMD tarafından satın alındı. Bu gelişmeden sonra ATI markalı anakart işlemcileri AMD markasına geçti. Böylece ATI sadece ekran kartı üretir oldu. Ev kullanıcıları için üretilen Radeon serisi ve profesyoneller için geliştirilen FirePro serisi ekran kartları sayesinde ATI grafik piyasasının en büyük iki firmasından biri oldu uzun yıllar boyunca. Ne yapalım, olan olmuş bir kere. Bundan sonra ATI demeyeceğiz, AMD diyeceğiz. Hepimizin başı sağolsun. Ben tüm bunlar haricinde bundan böyle "ATI'yi Atilla abi kurdu" geyiği yapamayacağım için üzülüyorum.

2 yorum:

  1. Nvidia 3dfx'i yedi; AMD de ATI'yi... Yazık... (Bana giren çıkan neyse? :D)

    YanıtlaSil
  2. Nvidia 3dfx'i yediğinde bu kadar üzülmemiştim. 3dfx bu kadar köklü bir firma değildi. Zaten yeni çıkmış, yeni parlamıştı. ATI ise köklü, benim bilgisayarla tanışmamdan bile önce kurulmuş bir firma. Herkesin bir fikri, anısı, düşüncesi vardır ATI hakkında. 3dfx ise pahalı geldi, pahalı gitti. Asla herkese hitap etmedi. Belki de bu sebepten yokoldu.

    YanıtlaSil