7 Ocak 2010 Perşembe

Mozilla için bir öneri

Üçüncü milleniumun ilk on yılını devirdik. Ecnebiler buna "decade" diyor. Bizde bu kelime nesil anlamına geliyor ama burada kullanınca pek uymuyor. Bu yüzden "on yıl" demek daha makul. 2000 ile 2009 arasındaki ilk on yılın en çok öne çıkan yazılım firmalarından biri Mozilla. Kar amacı gütmeyen bir firma olan Mozilla (aslında firma değil vakıf) hepimizin yakından tanıdığı Firefox internet tarayıcısının ve Thunderbird e-posta istemcisinin yaratıcısı. Bunun haricinde Seamonkey gibi farklı ürünleri de var. Kullanıcı dostu arabirimleriyle özellikle gençler arasında tutulan yazılımlar hazırlıyorlar. Ben de lüzumsuz şeyleri düşünüyorum ya, işte yine böyle düşünürken aklıma bir fikir geldi.

İnsanların en çok kullandığı yazılımlar sıralamasında internet tarayıcılarından sonra multimedya oynatıcılar ve ofis programları gelir. Multimedya konusu zaten yeterince kalabalık ama ofis yazılımları bana göre hala bakir bir konu. Büyük üretici olarak MS hala standartları belirliyor, MS Office neredeyse pazarın tamamı tarafından kullanılıyor. Ücretli ve ücretsiz pek çok alternatifi de var. Yine de bu alternatiflerden hiçbirisi (OpenOffice dışında) MS Office ile kapışacak kadar güçlü değil. OpenOffice ise çok başarılı olmasına rağmen eski tarz arayüzü ile genç kullanıcılara çekici gelmiyor. Benim aklıma gelen şey şu: Neden Mozilla bir ofis paketi hazırlamıyor? İçerisinde kelime işlemci, hesap tablosu ve sunum hazırlama programları barındıran, gerektiğinde Firefox ve Thunderbird ile entegre çalışabilen kullancı dostu hızlı ve hafif bir ofis pakedine kim hayır diyebilir? Altyapı olarak OpenOffice altyapısı kullanılabilir. Eklenti ve tema desteğiyle başında saatler geçirdiğimiz ofis yazılımları sıkıcı olmaktan kurtulabilir. Tüm bunlar ücretsiz sunulduğunda piyasada bomba etkisi yaratacaktır. Aynı Firefox'un IE karşısında yarattığı etki gibi...

Neden bu kadar emin konuşuyorum biliyormusunuz? Firefox öncesinde şimdilerde Seamonkey olarak anılan standart Mozilla tarayıcı paketi vardı. Pek tutulmamıştı, insanlar IE'den vazgeçmek için yeterli bir sebep görmüyorlardı. Sonra aynı altyapıyı kullanan Firefox çıktı ve Mozilla yeniden doğmuş oldu. Bugün IE'den sonra en çok kullanılan tarayıcı Firefox ise, her geçen gün de arayı kapatıyor ise, bu başarı şansa bağlanamaz. Aynı formül ofis paketlerinde de uygulanabilir ve uygulanmalıdır. Mozilla bu iş için çok uygun bir firma. Yapabilirler ve eğer güçlenmek istiyorlarsa yapmalılar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder