Panasonic ve Olympus'tan sonra Samsung da piyasanın taleplerine cevap verdi, NX10 su yüzüne çıktı. "Micro Four Thirds" sistemini kullanan NX10 tıpkı Olypmus Pen ve Panasonic GF1 gibi ayna içermeyen ama lensi değiştirilebilir bir yarı profesyonel fotoğraf makinesi. Kompakt makinelerin hafifliğini ve ufak boyutlarını SLR makinelerin esnekliğiyle birleştiren bu sistem amatör fotoğrafçılara yönelik hazırlanmış. Kapanıp açılan bir ayna sistemi içermediği için daha hafif ve küçükolan bu konsept bir SLR kadar hızlı çalışamıyor. Optik vizör de optik olmuyor, sensör üzerinden görüntü alıyor. Bunun yanında lensleri değişebiliyor ve SLR sistemleri gibi tüm ayarları değiştirme olanağı sunuyor.
Samsung NX10 yuvarlak hatlarıyla olduça şık bir görüntü oluşturuyor. Bazı fotoğrafçılar sert hatların cihazı daha "profesyonel" gösterdiğini savunurlar, yine de bunun gibi saplantılar kullanışlılık açısından bir mantık içermiyor. 14.6 megapiksel çözünürlüğe ve dahili flaşa sahip olan NX10 kendi özel lens bağlantı noktasıyla (mount) dikkat çekiyor. Samsung NX Mount denen bu bağlantı noktası daha önce hiçbir fotoğraf makinesinde kullanılmadı. Bu da şu an piyasadaki lenslerin hiçbirisi bu makineye uymaz demek. Şimdilik sadece 3 adet lens seçeneğine (30mm, 18-55mm ve 55-200mm) sahip olan Samsung NX10 bu lenslerle amatör kullanıcıları hedefliyor. Profesyonel fotoğrafçıların tercih ettiği geniş, uzun veya prime lensler şimdilik satışa sunulmamış. Makinenin belki de en dikkat çekici özelliği arkasında gizli - Samsung NX10 bizi fotoraf makineleri üzerinde ilk kez kullanılan AMOLED türü ekranla tanıştırıyor. 3" büyüklüğündeki bu ekran renk ve keskinlik açısından oldukça başarılı. Bu tip makinelerde ekran çok önemli çünkü optik vizör aslında optik değil ve makine ağırlıklı olarak ekrana bakarak kullanılıyor.
Kısaca, Samsung bu ürününde iyi iş çıkarmış gibi görünüyor. Benim görebildiğim tek kusur yeni lens bağlantı noktası. Kullanıcıların ve piyasanın bu sisteme alışması zor olabilir, Pentax ve Olympus'un senelerdir kullandıkları sistemler bile lens çeşitliliği bakımından yetersiz görülürken Samsung'un tamamen yeni bir bağlantı sistemini piyasaya yerleştirmesi zor olacaktır. Uygun fiyatlı SLR makineler sadece amatör kullanıcılar tarafından satın alınmıyor. Profesyonel fotoğrafçılar bu tip ürünleri basit çekimlerde kullanıyor veya yedek makine olarak yanında taşıyor. Yedek makinenin asıl makineyle aynı lensi kullanabilmesi burada kilit önem taşıyor. Samsung bu yeni sistemi seçmekle profesyonelleri müşteri listesinden tamamen silmiş gibi görünüyor bu durumda. Yine de peşin fikirli olmamak lazım, henüz piyasaya çıkmamış olan bu makine çok popüler olabilir. Bekleyip göreceğiz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder