8 Ağustos 2010 Pazar

Titreşimden sıkılanlara: Isısı değişen oyun kontrolcüsü

Eskiden joystick vardı. Tabbi ki vardı, bunu herkes biliyor, ama benim demek istediğim şey farklı. Eskiden sadece joystick vardı. Analog veya dijital diye çeşitleri yoktu. İkiden fazla ateş tuşu ve eksen yoktu. Sertlik ayarı yoktu. Tireşim yoktu. Şimdi ise bu özelliklerin hepsi var, hem de uygun fiyatlı cihazlarda. Tokyo'daki bir grup araştırmacı bu özelliklere bir yenisini eklemek için çalışıyorlar. Bunun için Japon araştırmacılar oyun kontrol cihazlarının ısısını değiştiren bir sistem hazırlamışlar. Peltier teknolojisini kullanan bu sistem joystick veya gamepad sıcaklığını 10 derece menzilinde değiştirebiliyor. Böylece oyundaki ortama göre kontrol cihazı daha sıcak veya daha soğuk olabiliyor. Örneğin, uzun süre ateş edildiğinde oyundaki silah ısınıyorsa kontrol aygıtı da ısınıyor. Bu teknolojiye sahip ürünleri raflarda ne zaman görebiliriz belli değil. Zaten ürünler gelse bile oyunların da bunu desteklemesi gerekli. Yine de oyunlardaki gerçekliği arttırabilecek faydalı bir teknoloji olduğunu düşünüyorum.

3 yorum:

  1. Varsayalım Half-Life oynuyoruz. Gordon'ın kafa attı; levyeyi soktu sigorta kutusuna. Ne olacak? Parmak ucundan mabadımıza kadar yanacak mıyız? :)

    YanıtlaSil
  2. Yanmayacaksın, ama elin ısınacak hafiften, yandığını farzedeceksin. Gordon da biraz sakin olsun. Bizim buralarda öyle levyeyi sigorta kutusuna sokanları sevmezler. Efendi olsun, uzun yaşasın.

    YanıtlaSil