12 Kasım 2009 Perşembe

Bu blogda bir ilk - Logitech NX80 incelemesi

Evet, daha önce yapmadığım birşeyi yapıyorum. Sadece bu blogda değil, hiçbir yerde ürün incelemesi yazmadım ben. Kısacası bu bir ilk. Umarım fazla hata yapmam. İşte başlıyoruz...

Bahsedeceğimiz ürün Logitech NX80 portatif mouse. Portatif diyorum, çünkü masaüstü fareler kadar iri olmasa da klasik laptop farelerine göre de biraz cüsseli kaçıyor. Yer sıkıntısı olmayanlar için bu bir avantaj aslında, küçük fareler ele oturmuyor, sıkıntı yaratıyor. Küçük elli bayanlar için konuşmuyorum tabi. Farenin şekli oldukça hoş, modern bir tasarım seçmişler bu ürün için. Geleceğin faresi gibi duruyor ilk bakışta. Avuca güzel oturuyor, tuş sertliği de yerinde. Kaydırma tekerleği oldukça kaliteli. Klasik kaydırma tekerleklerine göre daha ağır, kaliteyi hissettiriyor. Bu kaydırma tekerleğinin iki çalışma modu var. Normal mod bildiğiniz kaydırma tekerleği, standart çalışma yani. Üzerine kuvvetlice tıkladığınızda (tık sesi geliyor içeriden) serbest dönüş moduna geçiyor. Bu modda hızla bir yöne çevirdiğinizde çok hızlı bir şekilde belgenin üzerinde yukarı aşağı hareket edebiliyorsunuz. Uzun belgelerle uğraşanlar için ideal. Normal kullanımda ise çok kullanışlı değil. Klasik modda takılmak en güzeli.

Logitech NX80 ile ilgili beğenmediğim tek özellik yanında gelen alıcı. Artık Çin malı ucuz markalar bile nano alıcı denilen çıkıntı yapmayan küçük alıcıları kullanıyor. Logitech ise nano alıcıları sadece üst seviye farelerinde kullanıcılara sunuyor. Yine de yanında gelen alıcı rahatsızlık verecek boyutlarda değil ve kullanılmadığında farenin arkasındaki yerine yerleşiyor. Kaybolma ihtimali yok yani. Çekim gücü ve tepkiler iyi. Hissedilir bir gecikme yok. Pil ömrünün 6 ay olduğu kutu üzerinde belirtilmiş. Kullanıma göre değişir. Ürün 2 adet ince kalem pille (aaa) çalışıyor. Üzerinde ekstradan 2 tuş var, bunlar yazılımla farklı görevlere atanabilirler ancak standart olarak ileri - geri modunda çalışıyorlar. İnternette gezinirken kolaylık oluyor, tabi alışmak lazım bunlara. Fareyle ilgili en önemli kısım algılayıcıdır. Logitech NX80 lazer algılayıcıya sahip, çözünürlük ise 1000dpi. Standart farelerde bu değer 800dpi, üst seviye oyuncu farelerinde ise en az 1600dpi. Yani NX80 ortalarda kalıyor. Bence fazlasıyla yeterli. Zaten logitech bu fareyi oyuncular için tasarlamamış. İnternet gezintileri ve ofis işleri için bu özellikler fazlasıyla yeterli. Üretim kalitesi ve malzeme güzel. Küçük meblağlardan kaçmak için kalitesiz ürünler almamak lazım. Dışında kullanılan plastikten fare için hayati önemi olan alttaki kaygan ayaklara kadar her şey üst kalitede. Bunun yanında farenin yanında kaliteli bir taşıma kesesi geliyor. Bu kese hem fareyi koruyor hem de yedek pil gibi aksesuarları da içinde barındırıyor. Farede gördüğüm tek eksiklik 3. tuş. Tüm diğer farelerde kaydırma tekerleği aynı zamanda 3. tuş görevi görürken NX80'de böyle bir durum yok. Gerçi belgelerde hızlı hareket etmenin başka bir yolunu göstermişler bize ama yine de oyun oynamak isteyenler bu duruma sıkılabilir, zira oyunlarda 3. tuş lazım oluyor. Logitech NX80'in fiyatı değişkenlik gösteriyor ama ortalama 60TL gibi bir fiyata sahip olabilirsiniz. Laptop için kablosuz fare arayanlara öneririm. Almış veya alacak olanlara hayırlı olsun.

8 yorum:

  1. teşekkürler gerçekten başarısı çok yüksek bir mouse gerçekten tek kelimeyle harika diyebilirim...

    YanıtlaSil
  2. orta tekerlek aynı zamanda 3. tuş görevi yapmıyor. yani bir kolu olmayan biri gibi. bence kesinlikle alim demeyin ben aldım pişman oldum bilseydim öle bi eksikliği alırmıydım...

    YanıtlaSil
  3. Ben incelememde 3. tuşun bulunmadığını yazmıştım. Oyun oynayanlar veya başka sebeplerden 3. tuşa ihtiyaç duyanlar için sıkıntılı bir durum olduğunu belirtmiştim. Keşke satın almadan önce benim incelememi veya netteki diğer incelemeleri okusaydınız. Logitech'in özellikle mobil farelerinde bu sistemi kullanmaya başlaması bazı kişiler açısından sıkıntı verici. Yine de ürün oldukça güzel, özellikle pil ömrüyle beni oldukça mutlu ediyor.

    YanıtlaSil
  4. bu logitechin uyduruk farelerinden a4tech falan yetiyor bunu alana kadar.

    YanıtlaSil
  5. 3. tuş olmaz olurmu 4. bile var, ve her programa göre istediğin gibi programlayabiliyosun : ortadaki tuşa sağ ve sola doğru hafif dokunmalar ile bu görevi görüyor, Alışınca orta tuşu düz tıklamadan daha kullanışlı ve zevkli :).Sevmediğim yanı şarzı 6 aydeğil 1 ay gidiyor( şarzlı pil aldım ), ve biraz küçük.

    YanıtlaSil
  6. aldığımda içinde duracell pil vardı...şubat ayında aldım hala bitmedi ki rpg oyunlar oynayan biriyim...mouse un orta tuşu 3. tuş görevi görmesede yazılımı var ve istediğiniz tuşu atayabilriyorsunuz...her anlamda harika bir mouse...

    YanıtlaSil
  7. bu bahsedilen yazılımı nasıl yükleyebiliriz acaba?

    YanıtlaSil
  8. Mouse ile birlikte geliyor, eğer kutudan CD çıkmadıysa yazılımı www.logitech.com adresinden indirebilirsiniz. SetPoint isimli bu yazılım tüm Logitech modellerini destekliyor. Ben ihtiyacım olmadığı için kullanmıyorum, ama detaylı ayar için bu yazılım kullanılabilir.

    YanıtlaSil