27 Şubat 2012 Pazartesi

Powerway USB adaptör seti incelemesi

Günümüzde mobil cihazların hepsi USB soketi üzerinden şarj oluyorlar. Üreticiler bizim bu cihazları bilgisayara bağlayıp şarj edeceğimizi düşünüyorlar, ama her zaman bilgisayara bağlamak mümkün olmuyor. İşte böyle durumlarda duvar prizine veya arabanın çakmak soketine takılan ve üzerinde USB soketi bulunan adaptörler önem kazanıyor. Bu incelemenin konusu olan Powerway USB adaptör seti de bu işlevi yerine getiren bir ürün.

Ürünün kutusu tam dikdörtgen değil, hafiften ikizkenar yamuk şeklinde. Kutunun arka tarafında adaptörleri görebiliyoruz. Adaptörler siyah renkte ve şık görünüyorlar. Ne çakmak adaptörü, ne de duvar adaptörü çok kaba değil. İkisi de yeni tip nazik adaptörlerden. Adaptörün nezaketi aslında bizi pek ilgilendirmez, ama ürünün çantada az yer kaplayacak olması önemli. Ambalajın üzerinde İngilizce, Fransızca ve diğer bazı dillerde açıklamalar mevcut. Birkaç tane Türkçe cümle de var, ama olabildiğince küçük yazılmışlar. Fazla göze batmasını istemiyorlar herhalde.

Gördüğünüz üzere, adaptörlerin yanında kutudan bir de Apple'ın mobil cihazlarına uyumlu USB kablosu çıkıyor. Bu kabloyla iPod, iPhone, iPad ve henüz varlığından haberdar olmadığımız her tür mobil Apple cihazını şarj etmek veya bilgisayara bağlamak mümkün. Araç tipi (12V DC) şarj adaptörü kutudan biraz kirli çıktı. Halbuki kutu henüz açılmamıştı. Ya mağazada birisi açıp kurcalamış ve sonradan çok düzgün şekilde yeniden kapatmış, ya da fabrikadan böyle kirli gelmiş. İki durum da hoş değil, ama benim için çok da önemli değil. Duvar tipi (220V AC) adaptörde ve kabloda böyle bir sıkıntı yok. Apple'ın cihazları genelde adaptör seçerler, her USB adaptörüyle şarj olmazlar. Bu adaptörler 5 volt gerilim ve 1 amper akım verebiliyorlar. Böylece iPod ve iPhone'u şarj edebiliyorlar. iPad ile deneme şansım olmadı, bu yüzden yorum yapamıyorum. Diğer cep telefonları ve mobil cihazlar zaten Apple'ınkiler kadar seçici değiller, bu yüzden sorun çıkartmıyorlar. Ben BlackBerry telefon ve iPod Touch ile denedim, sorun yaşamadım. Adaptörler "switch'li" denen cinsten, yani fişe takılı da olsalar şarj etmedikleri zaman kendilerini kapatıyorlar. Böylece boş yere elektrik tüketmiyorlar.


Üstte iPod/iPhone kablosunun soketlerini daha detaylı şekilde görebilirsiniz. Soldaki beyaz kablo daha önce aldığım dandik şarj setinden çıktı. Dandik olmasının sebebi sadece kablosunun çalışıyor olması. Adaptörleri çalışmıyor, iade de edemediğim için sadece kablosundan faydalanıyorum. Sağdaki de Powerway'in setinden çıktı. Arada bariz kalite farkı var. Görünüm olarak da Powerway'in kablosu orjinal kablonun neredeyse aynısı. Tabi hiçbirisi orjinal kablo gibi değil, ama yine de iş görüyorlar.

Peki böyle basit bir ürünün incelemeye konu olmasına sebep olan şey ne? Bu sorunun cevabı maliyette gizli. Powerway USB adaptör seti 30 liraya satılıyor. Orjinal Apple USB kablosu 50 liranın üzerinde fiyata sahip, Powerway'inkine benzeyen yan sanayi kabloların fiyatlarının da 20 liradan başlıyor. Adaptörleri de başka bir markadan (yan sanayi) aldığınızda tek tek bile alsanız tanesine en az 20 lira vermeniz gerekiyor. Hele bilinen markaları seçerseniz bu fiyat daha da artıyor. Apple'ın adaptörleri zaten mukayese edilemeyecek kadar pahalı. Powerway USB adaptör seti 30 liraya satılıyor ve yapması gereken işi gayet güzel yapıyor. Aynı özelliklere sahip, ama daha bilinen markalarla satılan ürünler için bunun iki katını vermek gerekiyor. Daha ucuz setler de mevcut tabi, ama onlar da genelde düzgün çalışmıyor. Çalışsa bile kalitesizlikleri daha fişe takmadan anlaşılıyor. Açıkçası yüzlerce liraya aldığım cihazlarımı her an eriyecekmiş gibi duran bir adaptöre emanet etmezdim. Powerway bu konuda kalitesiyle güven veriyor. Eğer mobil cihazlarınızı hem evinizde, hem de arabanızda bilgisayara muhtaç olmadan şarj etmek istiyorsanız Powerway adaptör setine bir şans verin derim, çünkü ürün ödenen paranın karşılığını veriyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder