13 Temmuz 2009 Pazartesi

Trafikte kaçınılması gereken araçlar

Evet memleketimizde herkes 18 yaşına girince ehliyet alıyor, trafik hakkında da birşeyler öğreniyor. Peki bu öğrendikleri bilgi özellikle İstanbul trafiğinde yeterli mi? Bence hayır! Son günlerde bu tip olayların iyice artmasını da fırsat bilerek böyle küçük bir rehber hazırlama kararı aldım. İşte karşınızda trafikte gördüğünüzde uzak durmanız gereken araçların ufak bir listesi. Bu arada baştan belirteyim, istisnalar kaideyi bozmaz. Yani kimse "ben de öyle bir araba kullanıyorum ama çok efendiyim" filan demesin. İşte başlıyorum...
  • Doğan görünümlü şahinler ve türevleri: Evet listemizin başında meşhur kuş serisi var. Aslında yurdum insanının ekonomik otomobil ihtiyacını karşılamak amacıyla üretilmiş olan bu araçlar maalesef magandaların elinde birer trafik terörü makinesine dönüşüyor. Şiddetle kaçının. Bir kuş serisi (Murat 131 de olabilir) aracın üzerinde herhangi bir modifikasyon görürseniz anında uzaklaşın, şerit değiştirin, yavaşlayın, bırakın gitsin. Çok tehlikeli...
  • Peugeot 106, 306 ve 206 (özellikle modifiyeli olanlar): Bu arabalar ucuza spor araba zevki almak isteyen gençler için tasarlandılar, modelleri eskiyince iyice ayağa düştüler. Bugünlerde varoş gençliği arasında çok popülerler. Tek kapılı modellerden özellikle sakının, hele GTI modellerinden korkun. Siz yavaşlayın, böylece hem o hız yaptığını zanneder, hem de uzaklaşıp gider böylece arabanız (ve belki de hayatınız) kurtulmuş olur.
  • 5 yaşından eski Honda Civic Hatchback: İşte kaçmanız gereken bir araba daha. Yeni modelerinde tehlike yok ama eskileri, özellikle de 1997-2002 arası üretilenler (hani şu Civic VTI vardı ya, onları diyorum) çok sakat. Özellikle 1.4 motorlu olanların modifiye edilmişleri tehlikeli, çünkü yeteli güvenlik donanımına sahip değiller. Çoğunda ABS bile yok. Sedanlarında da tehlike var ama hatchback kasalar daha tehlikeli. Bu gruba Honda'nın CRX modelini de ekliyorum. Maalesef ülkemizde pek hayırlı işler için kullanılmıyor artık.
  • 7-8 yaşından eski BMW modelleri, özellikle 3 serisi: Bu arabaları yeniyken alamayan varoş gençliği eskiyip değerini yitirince alıyor ve sonra da trafiğin anasını belliyor. Hele hele tek kapılı modellerden (bir de M3 görünümü katılmışsa) şiddetle kaçının, canınız yanar. Özellikle uzay kasa denilen (kasanın kod numarasını bilmiyorum) 3 serisi BMW'ler trafikte hunharca kullanılıyor. Bu arabaları yapan Almanlar bu durumu görseler utanırlar da bir süreliğine fabrikayı kapatırlar. Bir de bu BMW'lerin "devirli araba" efsanesi vardır ki, evlere şenlik. Bilerek vites değiştirmezler, bağırta bağırta gezerler. Korkun, kaçın derim.
  • Tüm Subaru Impreza modelleri: Aslında Japon üretici Subaru'nun kompakt sınıf modeli olan Imprezza öyle sportif amaçla üretilmiş bir araba değil. Normalde Honda Civic, Toyota Corolla ayarında bir araba, ama ülkemizde onu kullananlar nedense sakin gitmeyi bir türlü beceremiyorlar. 1.6 litre motorlusunu alanlar bile gördüğü her makasa giriyor, her ışıkta hızlı kalkış yapmaya çalışıyor. Çok tehlikeli olmalarına rağmen neyse ki sayıları fazla değil. Yine de aklınızda bulunsun derim, tehlike tehlikedir.
Model bazında aklıma gelenler bu kadar. Bunların yanında herhangi bir araçta aşağıda sayacağım özellikler varsa, siz yine kaçın. İsterseniz kaçmayın tabi ama sonradan üzülürsünüz. İşte mini liste:
  • Bir arabanın kasasında, farlarında, stoplarında veya jantlarında herhangi bir modifikasyon varsa (yani tamponları değiştirilmişse, spoiler takılmışsa, vs.) kaçın.
  • Bir arabanın camları filmliyse (yani siyahsa) kaçın.
  • Bir arabanın motorundan acaip sesler çıkıyorsa kaçın.
  • Bir araba yere çok yakınsa, yani olması gerekenden fazla yakınsa kaçın.
  • Bir arabanın sağında solunda ilginç yazılar (şirket yazıları hariç) varsa, özellikle yan tarafında japonca yazılar varsa mutlaka kaçın.
  • Bir arabanın boyasında ve kaportasında birden fazla yerde hasar varsa kaçın. O hasarlar otoparkta olmamıştır, emin olun. Her biri başka bir sürücünün canını yakmıştır.
  • Bir arabanın camları açıksa ve aşırı yüksek sesli müzik çalıyorsa kaçın.
  • Bir arabanın içerisinde en az 3 adet varoş delikanlısı varsa kaçın. Hele 5 adet (kutsal sayı) delikanlı varsa hızla kaçın, arkanıza bile bakmayın.
Aslında bu liste uzar, gider. Ben sadece durumu genel hatlarıyla anlatmak istedim. İtirazlar olacaktır elbet. Bu araçları kullananların hepsi tehlikeli olmayabilir. Yukarıda dediğim gibi, istisnalar kaideyi bozmaz. Yukarıda genelde maddi durumu nispeten zayıf olanların kullandığı araçlardan bahsettim. Peki zengin olup, son model arabayla trafikte terör estirenler yok mu? Onlar da var ama onlar sayı olarak nispeten azlar ve kazalara karşı daha dikkatli oluyorlar. Malum, adam yeni aldığı arabayı çizdirmek istemiyor. Diğer tarafta 92 model Tofaş'ın çizilmedik yeri kalmamıştır zaten, "bir çizik daha olsa ne yazar" zihniyetiyle trafiğin canına okuyanların sayısı çok daha fazla.

3 yorum:

  1. Bence de trafikte seyir zihniyeti değişmelidir.Ha evet acelesi vardır karısı hamiledir doğuruyordur.ambulans ı aramaya vakti olmamış olabilir.dörtler ini de yakmak aklına gelmemiştir.ancak korna çala çala gidiyordur.ama bir aracın içerisinde 3 ve daha fazla kirli sakallı mahluk varsa eyvah...
    Bir arabaya hangi zihniyetle 3 erkek binilir ki zaten anlamış değilim.Hadi kız tavladın diyelim.Bizim kültürümüzde şöyle bir şey hala kabul görmüyor ki "ulan hatun bulduk ama 2 tane eh birini dönüşümlü öpelim".Bunu söyleyebilen adama da ben zaten direk en üst WATT değerini veriyorum.ayrıca hiçbir kız üçlüsü cici kızlar,çıtır kızlar ve hepsi grubu dahil."Aaa ne güzel çocuklar pis sakal bırakmışlar.Bak tişörtünün içinden kılları görünüyor.Seksiliğe bak.Arabanın motor sesi de harikaymış" DEMEZ.Eğer demiş olsalardı.James Bond un 20 ye yakın serisi yerine.Rambo hayranı binlerce kız olurdu.Halbuki kızlar şık giyinimli tercihen takım elbise kravatlı.Kesinlikle ve kesinlikle sinekkaydı traşlı.Kısa saçlı(ama düzgün kesilmiş ibik gibi felan değil).Ve çok konuşmayan karizmatik erkeklerden hoşlanırlar.Bu yüzdendir ki dostlarım.Traş olun yahu.O arabanın cafcaflarını da bırakın.Standart görünümüne dönün.Unutmayın Temiz bir türkiye için Temiz Gençlik....

    YanıtlaSil
  2. yaw bırak bu kuşu börtü böcüğü sen insanları neden sahip olduklara arabalara göre sınıflandırıyorsun terbiyesiz.Ayrıca serçeyi bir kenara bırakırsak geride kalan kartal şahin gibi kuşlar hayvanlar aleminde büyük sükseye ve karizmaya sahip "ağır abi" hayvanlardır. Hayvanlar alemindeki bazı canlılara karşı olan bireysel kinini kusmak için ülkemizin güzide otomobillerinin vede sürücülerinin üzerinden hakaretler yağdırarak bir yere varamassın!!! ERKEKSEN git bunları cangılda o hayvanatların yüzüne karşı söylede görüyüm , oturduğun yerden atıp tutmak kolay tabi. Panter emele haber verdim bundan sonra senin yazılarını takip edecek olaki hayvanlara karşı bu yakışıksız üslubun devam ederse bedelini ağır ödersin (yüz bölgesinde tırnak izleri, sırt bölgesinde yolunmuş kıllar ve kaba ette morluklar:)

    YanıtlaSil
  3. biraz önceki yorumu ben yazdım zoruna gittiyse istediğin zaman istediğin yerde kapışabiliriz kankaaa

    YAZAN: bir dost

    İBRAHİM EKŞİ

    YanıtlaSil