12 Eylül 2012 Çarşamba

Apple iPhone 5'i ve iOS 6'yı tanıttı

Apple'ın yeni cicisi iPhone 5 bu akşam bizim saatimizle 20.00'da başlayan etkinlikte tanıtıldı. Apple genelde ürünlerini piyasaya sürmeden önce kimseye göstermezdi, gizliliğe çok önem verirdi. Hatta, insanları şaşırtmak için yeni iPhone tanıtımından önce alakasız aksesuarlar ürettirdiği bile olmuştu. Bu sefer durum böyle olmadı, iPhone 5'in tasarımı aylar önce piyasaya sızdı. Herkes internette fotoğrafları dolaşan cihazların gerçek iPhone olmadığını, bunun sadece bir şaşırtma veya uyanık kişilerin yalanı olduğunu düşünüyordu, ama az önce o "sızan" cihaz bizzat Apple yetkilileri tarafından tanıtıldı. Neyse, biz iPhone 5'ten bahsedelim biraz.

iPhone yine bildiğimiz iPhone. Sadece biraz daha uzun, biraz daha ince, biraz daha hafif ve biraz daha güçlü. İşte bu "biraz"lar toplanınca komple yeni bir ürün ortaya çıkıyor. Apple senelerdir 3.5" ekranda direniyordu, ama bu sefer inadından vazgeçti. iPhone 5'in ekranı 4" büyüklüğünde. Yalnız, ekranın sadece uzunluğu artmış, genişliği aynı kalmış. Ekranın çözünürlüğü 1136 x 640 piksel. Tabi büyüyen ekran daha fazla işlem yükü getiriyor. Bu yükün altından da Apple'ın yeni A6 işlemcisi kalkacak. Apple'a göre bu işlemci sayesinde iPhone 5 bir önceki modelden (4S'ten yani) iki kat daha hızlı çalışıyormuş. Bunu denediğimizde görebiliriz ancak, şimdiden birşey söylemek zor. Yeni işlemci eskisine göre %22 daha küçük, bu da daha ince bir üretim tekniğinin kullanıldığını, işlemcinin daha az güç tüketeceğini ve daha az ısınacağını söylüyor. Bunlar çok güzel haberler.

Bizi pek ilgilendirmiyor ama, artık iPhone'un LTE desteği de var. Henüz memleketimizde bu tip bir şebeke bulunmadığından biz faydalanamayacağız. Olsun, fazla mal göz çıkarmaz. LTE modunda bile 8 saat konuşma süresi sunacakmış iPhone 5. Bağlantı tipi WiFi olduğunda bu süre 10 saate çıkacakmış. Hiç fena değil, ama bu rakamları gerçek testlerde de görmek gerek önce. iPhone 5'in kamerası 4S'in kamerasıyla aşağı yukarı aynı, sadece biraz daha hızlı. Telefon kamerasından zaten kimseye hayır gelmeyeceği için bu özellikten fazla bahsetmeye gerek yok. Zaten iyiydi, şimdi "birazcık" daha iyi işte, o kadar.

Apple'ın iPhone 5 ile vazgeçtiği tek inat meselesi ekran boyutu değil. iPod zamanından beri kullanılan USB bağlantı yuvasını da değiştirmiş Apple. Artık daha küçük ve ismi "Lightning" olan bir bağlantı yuvası kullanılacak. iPhone için tasarlanmış aksesuarlara sahip olanlar için kötü haber bu, o aksesuarlar artık iPhone 5 ile çalışmayacak. Neyse, onlar da paraya kıyıp yenilesinler aksesuarlarını. Apple müşterisi olmak kolay değil, herşeyin bir bedeli var.


Yeni iPhone demek aynı zamanda yeni iOS demek.iPhone 5 de iOS 6 ile birlikte gelecek. iOS 6 yeni haritalar ve yeni (panorama özellikli) kamera uygulaması gibi birsürü yenilik getiriyor, ama bunlardan yeni işletim sistemini denemeden bahsetmek istemiyorum. Hele bir çıksın, yükleyelim, o zaman anlatırız.

iPhone 5 bugüne kadar üretilmiş en ince iPhone olma özelliğini de taşıyor. Kalınlığı sadece 8mm. Apple 7.6mm diyor ama 0.4mm için birbirimizi kırmasak daha iyi. Fiyatı da belli ama ABD'deki kontratlı fiyatlarından bahsedip moralinizi bozmak niyetinde değilim. Oralarda ucuz işte böyle şeyler, ama Türkiye'de en azından 2,000 lirayı gözden çıkarmanız gerekecek. O da yakın zamanda değil zaten. iPhone 5 ilk olarak 21 Eylül'den itibaren aralarında Türkiye'nin olmadığı bir takım ülkede piyasaya çıkacak. Daha sonra, 28 Eylül'de aralarında yine Türkiye'nin olmadığı başka bir grup ülkede piyasaya sürülecek. Onlar hevesini aldıktan sonra da henüz açıklanmamış bir tarihte Türkiye'nin de aralarında bulunduğu bir grup 3. dünya ülkesi iPhone 5'le tanışacak. Tabi o zamana kadar spot piyasada yüksek fiyattan satışı başlar, ama resmi satışı beklemekte fayda var.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder