4 Nisan 2011 Pazartesi

Logitech Rumble Gamepad F510 incelemesi

Hep ciddi işlerle uğraşmak olmaz, ara sıra oyun da oynamak lazım. Bu incelemede Logitech'in titreşim özellikli F510 modeli oyun kontrolcüsüne bir göz atacağız. Fiziki özelliklerle başlayalım, zaten önemli olan da fiziki özellikler. F510 alıştığımız oyun kontrolcüsü şekline sadık kalınarak üretilmiş. Üzerinde 12 adet tuş, bir adet + şeklinde yön tuşu (d-pad) ve iki adet analog kontrol çubuğu bulunduruyor. Analog kontrol çubukları aynı zamanda üzerlerine basıldığında tuş görevi görüyorlar. Ürünün tam ortasında üzerinde Logitech logosu bulunan bir tuş daha var, ama bunun neye yaradığını çözebilmiş değilim. Ürünün kitapçığında (aslında kitapçık değil de prospektüs desek daha doğru olur) klavyenin "home" tuşuyla ilgili birşeyler yazıyor, ama ben ne kadar basarsam basayım bu tuşun bir marifetini görmedim. Oyunlarda doğrudan kullanamadığımız iki tane daha tuş mevcut. Bunlar "Mode" ve "Vibration" tuşları. Mode tuşu d-pad ile soldaki analog kontrol çubuğunun (sanal olarak) yerlerini değiştirmeye yarıyor. Vibration tuşu ise isminden de anlaşılacağı gibi ürünün titreşim özelliğini açıp kapatıyor.



Ürünün güzel özelliklerinden biri üst taraftaki tetik tuşlarından ikisinin analog olması. Üstteki resimde görünen tuşlardan altta olanları analog, yani ne kadar basarsanız o kadar etki ediyor. Böylece yarış oyunlarında gaz ve fren olarak kullanılabiliyorlar. PS3 kontrolcüsünde de olan bu özellik bence oldukça faydalı.


Genelde oyun kontrolcülerinin arka taraflarında pek bir detay yoktur, hepsi birbirine benzer. F510'un arkası da diğer ürünlerinkine benziyor, ama ufak bir farkı var. Ürünün arka tarafında ufak bir mod seçim şalteri bulunuyor. Bu şalter sayesinde "XInput" ve "DirectInput" modları arasında seçim yapabiliyoruz. Bu konuya aşağıda değineceğim.

Ürünün alt tarafı ve yanları kaymayı önleyen kauçukumsu bir malzemeyle kaplı. Malzeme kaliteli olduğu için hem kaymıyor, hem de terleme yapmıyor. F510 ergonomi konusunda da oldukça başarılı. Ele (en azından benim elime) düzgün şekilde oturuyor. Uzun süreli kullanımda elde bir uyuşma yaşanabiliyor, ama sanırım bu benim oyunun heyecanıyla F510'u fazla sıkı tutmam yüzünden oluyor. Logitech F510 bilgisayara USB üzerinden bağlanıyor. Kablosunun uzunluğu 1.8 metre. Ürünün prospektüsünde mümkünse doğrudan bilgisayara bağlamamız, eğer bir USB çoklayıcıya bağlayacaksak da güç adaptörü olan bir çoklayıcı seçmemiz önerilmiş. Ürün titreşimli olduğu için standart oyun kontrolcülerine göre biraz daha fazla güç tüketebiliyor. Titreşim özelliği gayet güzel çalışıyor, oyunlardaki destek de bu konuda önemli tabi. Mesela NFS Shift 2 Unleashed oyununda yoldan çıkıldığında hafifçe, kaza yapıldığında ise sert bir şekilde titriyor. Street Fighter 4'te de benzer şekilde dayak yedikçe titriyor. Kısaca, titreşim genelde pek hayırlı şeylerin yaşanmadığının habercisi oluyor.

F510'un altında küçük bir şalter bulunduğundan bahsetmiştim. Bu şalter ürünün iki farklı modu arasında seçim yapmamıza yarıyor. Şalteri hareket ettirdiğimizde bilgisayardan sanki bir donanım kaldırılmış ve hemen ardından yeni bir donanım takılmış gibi ses geliyor. Bilgisayar F510'u farklı modlarda farklı cihazlar olarak tanıyor. Seçebildiğimiz modlar sırasıyla XInput modu ve DirectInput modu. DirectInput moduna geçildiğinde Logitech'in "Profiler" isimli kendine has yazılımıyla F510'a ince ayar yapmak mümkün oluyor. Bu mod ürünün eski oyunlarla uyumlu olmasını sağlayan "uyumluluk modu" gibi birşey. Zaten DirectInput modunda bilgisayar F510'u kendi ismiyle değil, önceki modeli olan Logitech RumblePad 2 olarak görüyor.

Her ne kadar uyumlu olsa da DirectInput modu ürünün tüm potansiyelini kullanmak için yeterli gelmiyor. Özellikle analog tetik tuşlarından faydalanmak isteyenler XInput moduna geçerek F510'u daha etkin kullanabilirler. Bu modda bilgisayar ürünü Rumble Gamepad F510 olarak görüyor, ayrıca buna ek olarak Xbox kontrolcüsü sürücülerini de internetten indirip yüklüyor. İlk gördüğümde ben de şaşırmıştım, ama NFS Shift 2 Unleashed oyununda kontrolcü seçeneklerinde Xbox kontrolcüsünü seçtiğimde F510'un tüm tuşlarıyla etkin biçimde sorunsuz çalıştığını görünce şaşkınlığım geçti. XInput modu tabii ki daha iyi, ama maalesef bu modda da eski oyunlarla uyumluluk sorunları yaşamak mümkün. Bu yüzden Logitech masraftan kaçmamış ve iki modu da kullanabilmemizi sağlamış. Bazı çok inatçı oyunlar sorun çıkarabilir, ama uyumluluk seviyesi genel olarak oldukça iyi. Sadece bu mod seçim özelliği bile F510'u piyasadaki rakiplerinin önüne geçiriyor.

Bu seride benzer özelliklere sahip üç adet oyun kontrolcüsü var. F310 serinin en altında bulunan model. Titreşim özelliği haricinde F510 ile tamamen aynı özelliklere sahip. Fiyatı 50TL civarında. Serinin üst modeli ise F710. Onun incelediğimiz modelle arasındaki fark ise kablosuz olması. Diğer özellikleri ise tamamen aynı. Onun fiyatı da 80TL civarında. Bu iki ürünün arasında ise bu yazıda bol bol övdüğüm F510 bulunuyor. Kablosuz değil, ama titreşim özelliğine sahip. Fiyatı da altında ve üstünde bulunan ürünlerin tam ortasında konumlandırılmış. F510 piyasada 65TL civarına satılıyor.

Açıkçası F510 bana serinin en çekici ürünü gibi geldi. Şöyle ki, altındaki model olan F310 ile arasında büyük bir fark yok. Titreşim herkesin her zaman kullanacağı bir özellik olmasa da ufak bir fark karşılığında aynı cihazın titreşimlisini almak bana daha mantıklı görünüyor. Aynı ufak farkı verip kablosuz modeli neden almadığımı sorarsanız, kablosuz cihazları gerekmedikçe kullanmama taraftarı olduğumu söyleyebilirim. Dev bir ekranım yok, oyun oynadığım zaman genelde bilgisayarın yakınındayım. Kablo uzunluğu da gayet yeterli. Boşuna kablosuz cihazın fazladan ağırlığı ve pil bitme sıkıntısıyla uğraşmaya gerek olmadığını düşünüyorum. Tabi bunlar benim görüşlerim, herkesin fikri farklı olabilir.

Kısaca özetlemek gerekirse, ben Logitech F510'un herhangi bir eksiğini göremedim. Zaten Logitech'in standartlaşmış bir üretim kalitesi var, aynı kalite F510'da da devam ediyor. Teknolojik açıdan da Rumble Gamepad F510 piyasada PC ile uyumlu oyun kontrolcüleri arasında en üstün cihaz olarak göze çarpıyor. Hem analog kontrol çubuklarının hassasiyeti, hem de tetik tuşlarının analog olması onu çok daha uygun fiyatlı olan rakiplerinin önüne geçiriyor. Üstelik üretim ve malzeme kalitesi de rakiplerinden çok daha iyi. Dikkat edilmesi gereken bir diğer husus da yazılım desteği. F510 bu konuda da oldukça başarılı, sürücüsü sıkıntı vermeden rahatça kuruluyor. Belki herkese denk gelmez, ama farklı markalar altında satılan PC / PS2 uyumlu ucuz oyun kontrolcüleri bana defalarca sürücü sıkıntısı yaşattı. Bu yüzden sürücünün sorunsuz olması benim için çok önemli.

F510'u bilgisayarda keyifle oyun oynamak isteyen herkese tavsiye ediyorum. Alışana kadar bir süre bocalanıyor, ama bu acemilik sürecinin ardından oyun oynamak çok daha gerçekçi ve keyifli hale geliyor. Dikkat ederseniz daha kolay demiyorum, daha gerçekçi diyorum. Bir oyunu klavye ile daha iyi oynayabilirsiniz, ama F510 gibi kaliteli bir oyun kontrolcüsüyle oyun deneyiminiz daha gerçekçi olacaktır. Özellikle yarış oyunlarında F510 (bir direksiyon kadar olmasa da) oldukça başarılı. Eğer oyunlardan daha fazla keyif almak istiyorsanız Logitech Rumble Gamepad F510'u gönül rahatlığıyla tercih edebilirsiniz.

3 yorum:

  1. Logitech logosunun bulunduğu tuş yüksek ihtimalle PS3'teki home tuşu işlevini görüyordur ;)

    YanıtlaSil
  2. güzelmiş güle güle kullan hocam ellerine sağilık.

    YanıtlaSil
  3. Eline sağlık...

    YanıtlaSil