7 Mart 2012 Çarşamba

"The new iPad" tanıtıldı

Biz hep iPad 3 diye bahsediyorduk, ama aslında bunun ismi iPad 3 olmayabilir, çünkü üstteki fotoğrafta gülümseken gördüğümüz Tim Cook buna "The new iPad", yani "Yeni iPad" diyor. Yeni olduğunu biliyoruz zaten, bizi özellikleri ilgilendiriyor. Apple bir cihaz duyuracağı zaman bir sürü dedikodu dolaşır piyasada, ürün tanıtıldıktan sonra da bu dedikoduların çoğunun yanlış olduğu ortaya çıkar. Bu sefer öyle olmadı, söylentilerin çoğu doğru çıktı. Mesela burada da bahsettiğim dört çekirdekli grafik işlemcisi ve retina ekran "tam isabet" denilebilecek türde tahminler. Yeni iPad'in özellikleri şöyle listeleyebiliriz:
  • Çift çekirdekli ARM A5X işlemci
  • Dört çekirdekli grafik işlemcisi
  • 1GB ram
  • 9.7" büyüklüğünde, 2048x1526 piksel çözünürlüğünde (yani iPad 2'nin tam dört katı) retina ekran
  • 5 megapiksel çözünürlüğünde, arkadan aydınlatmalı sensörü ve 5 parçalı lensi olan kamera
  • 1080p kalitesinde HD video kayıt özelliği, video sabitleme fonksiyonu
  • 10 saat pil ömrü
  • WiFi bağlantısının yanında 3G veya LTE (4G) bağlantıları
  • Siri tarzı ses tanıma özelliği (ama Siri gibi soru cevaplama becerisi yok)
  • 640 gram ağırlık, 9.4mm kalınlık
Şimdilik Yeni iPad'in göze çarpan özellikleri bunlar. Diğer özelliklerinin çoğu (SD kart girişinin bulunmaması, dock bağlantısı filan) iPad 2 ile aynı. iPad 2 zaten gerçekten iyi bir cihazdı, yeni iPad çok daha iyi bir cihaz olmuş. Özellikle kullanılan ekran dev HD televizyonları bile kıskandıracak çözünürlüğe sahip. Cihazın tanıtımı oyun geliştiricilerle birlikte yapılıyor ve yeni iPad'in harika ekranından ve işlem gücünden faydalanacak ilk oyunlar (Infinity Blade: Dungeons gibi) gösteriliyor. Apple bu yeni iPad'i iyiden iyiye oyun cihazı olarak empoze edecek sanırım. Yeni iPad tıpkı iPad 2 gibi 499$'dan başlayan fiyatlarla satılacak. Bu fiyat 16GB kapasiteli ve sadece WiFi bağlantılı model için. Daha büyük kapasite veya 3G/4G bağlantısı isteyenler biraz daha fazla ödeyecek. En pahalı model 829$'lık 64GB kapasiteli 4G modeli.

iPad 2 üretimi de bir yandan devam edecek, Apple eski ürününü tamamen bitirmiyor. Eğer bu özellikleri gördükten sonra hala inatla iPad 2 almak isteyen olursa, eski fiyatın 100$ altına geçen senenin favori tabletini alabilir. Yeni iPad önce 16 Mart'ta ABD, İngiltere, Japonya gibi büyük pazarlarda, 23 Mart'ta da içinde Bulgaristan ve Liechtenstein'ın bile bulunduğu, ama Türkiye'nin bulunmadığı bir grup ülkede piyasaya çıkacak. Görünüşe göre Türkiye'de bu ürünü (resmi yollardan) alabilmemiz için birkaç ay beklememiz gerekecek. Birkaç aylık maaşını bir iPhone'a yatıran insanların yaşadığı güzide ülkemin Apple tarafından hala ciddiye alınmıyor oluşu çok acı maalesef.


Yeni iPad ile tablet bilgisayar standartları yükselecek. Samsung ve Motorola gibi firmalar iPad 2'yi yakalamaya çalışırken "The new iPad" rakiplerin bir anda önüne geçmiş olacak. Ekran çözünürlüğü bakımından uzun süre başka bir tabletin yeni iPad ile rekabete girebileceğini düşünmüyorum. İşlemci gücü de benzer şekilde şimdilik tüm rakiplerinin üzerinde. Evet, dört çekirdekli Android tabletler de var, ama iOS işlem gücünü çok daha verimli kullanıyor. Bu yüzden yeni iPad diğer dört çekirdekli tabletlere göre çok daha hızlı çalışacaktır. Yeni iPad böyle birşey, hepimize hayırlı uğurlu olsun. Ben tanıtımı yapan Tim Cook'u yadırgadım. Biz o sahnede Steve Jobs'ı görmeye alışmışız, gözlerimiz onu arıyor. Bundan sonra Tim Cook'a alışacağız maalesef...



2 yorum:

  1. Dört çekirdekli ARM A5X işlemci yanlış olmuş gibime geliyor. İşlemci (CPU) iki çekirdekli. Dört çekirdekli olan GPU..

    YanıtlaSil
  2. Hata düzeltildi, ayrıca videolar eklendi. Uyarı için teşekkür ederim.

    YanıtlaSil