29 Kasım 2011 Salı

Dokunmatik cam klavye - fare seti

Bu setin henüz özel bir ismi yok, çünkü bu henüz sadece bir Kickstarter projesi. Bilmeyenler için anlatayım: Kickstarter iyi bir fikri olduğunu düşünenlerin fikirlerini projelendirip anlattığı, daha sonra da bu projeleri için önsipariş şeklinde maddi destek topladığı bir platform. Neyse, biz ürüne gelelim. Yandaki resimde gördüğünüz şeffaf ve parlak şeyler bir klavye ve fare. Aslında fare demesek daha doğru olur, çünkü "touchpad" tanımı daha uygun kaçıyor. Yine de biz fare diyelim, çünkü tasarımcısı fare demiş. Araba camlarındakine benzer bir teknolojiye sahip kırılmaz camdan üretilen bu klavye ve fare cep telefonlarından alışkın olduğumuz çoklu dokunmatik desteğine sahip. Böylece fare üzerince yabancıların "gesture" dediği birkaç parmakla dokunarak yapılan hareketleri yapmak, veya klavyede aynı anda birkaç tuşa birden basmak mümkün.

Klavye - fare setinin çalışma prensibi camın altındaki kameraya dayanıyor. Camın içine insan gözüyle görülemeyen kızılötesi ışık veriliyor. Normalde camın içinde geniş açılarla seken ışınlar üstten parmakla dokunulduğunda aşağıya doğru yansıyorlar. Camın altına yerleştirilmiş kızılötesi kameralar da bu ışınları yakalayıp dokunuşu farkediyor. Klavyenin ve farenin tuşlarının sınırlarını belirleyen çizgiler camın alt tarafında olduğu için kullanım veya temizleme yüzünden çizgilerin silinme ihtimali yok.

Henüz çalışan bir prototipi yapılmamış olan dokunmatik cam klavye - fare seti aynı zamanda kablosuz olacak. Projeyi geliştiren mucit Jason Giddins setin her tür yazılıma uygun hale gelebilmesi için bir de yazılım geliştirme kiti (SDK) hazırlayıp geliştiricilere dağıtacağını söylüyor. Bu projenin hayata geçirilmesi için 50,000$'lık önsipariş toplanması gerekiyormuş. Şu anda projenin Kickstarter sayfasına göre 27,000$ toplanmış. Fena para değil, ama biraz daha destek gerekiyor. Sayfada herhangi bir miktar kısıtlaması yok, 1$ bile bağışlanabiliyor, ama sipariş vermek için kesenin ağzını biraz açmak gerekiyor. Böyle hoş görünen bir setin ucuz olacağını düşünüyorsanız fena halde yanılıyorsunuz. Dokunmatik cam fare için 150$, klavye için de 250$ vermek gerekiyor. İkisini birlikte alanlar ise grup indiriminden faydalanarak 350$'a komple setin sahibi olabiliyor. Bu fiyatların önsipariş fiyatı olduğunu, ürünler piyasaya çıktığında fiyatların da yükseleceğini ekleyeyim, sonra kimse bana yanlış bilgilendirme yaptığım için kızmasın. Dokunmatik cam klavye - fare setinin tanıtım videosunu aşağıda izleyebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder