25 Mart 2011 Cuma

Hiper WNU686HN - Dark RangeMAX USB 802.11n kablosuz ağ adaptörü incelemesi

Yukarıdaki başlıkta iki farklı ürünün ismi geçiyor, ama bu inceleme tek bir ürünle ilgili. Şöyle ki, incelemeye konu olan Hiper WNU686HN kablosuz ağ adaptörü ile başlıktaki diğer ürün olan Dark RangeMAX kablosuz ağ adaptörü aslında aynı cihaz. Biraz hızlı oldu, kafa karışıklığına engel olmak için şöyle anlatayım: Bu cihazı Çin kökenli Kinamax firması üretiyor. Bizim ithalatçılarımız da bu ürünü kendileri için ürettirip kendi markalarıyla satıyorlar. İncelemeye konu olan Hiper markalı ürünü Oksid Bilişim ithal etmiş, Hiper markası da onlara ait. Dark markalı ürün de benzer şekilde Akortek'in ithalatı ve onun kendi markasını taşıyor. Oldukça hızlı bir giriş oldu, ama başlığın yaratacağı kafa karışıklığını çözmeden devam edemezdim. Benim inceleyeceğim ürün Hiper WNU686HN, ama aynı tespitler Dark RangeMAX için de geçerli.



Ürünün güzel tasarlanmış olan kutusunu açtığımızda karşımıza üstteki resimdekine benzer bir manzara çıkıyor. Tabi kablo ve sürücülerin bulunduğu CD ürünü taşıyan iç kapağın altına yerleştirilmiş, ama ben görebilmeniz için onları dışarı çıkarttım. WNU686HN ve anteni demonte vaziyette, oldukça düzgün yerleştirilmişler kutunun içine. Adaptörün arkasındaki klips kartonun içine geçiyor hafiften, böylece taşıma sırasındaki sartıntılar yüzünden ürün kutusunda ters dönmüyor. Anten de aynı şekilde dip tarafındaki dirsek kıvrılarak yerine sabitlenmiş. Kablosuz ağ adaptörünün üst yüzeyi koruyucu bir filmle kaplanmış.

Gördüğünüz üzere, Hiper WNU686HN oldukça parlak bir üst yüzeye sahip. Piano Black kaplamaya benzeyen bu üst yüzey tasarımı oldukça şık duruyor, ama maalesef parmak izlerini kolayca gösteriyor. Şahsen ben mat bir kaplamayı tercih ederdim. Sonuçta bu ürün güzelliğiyle değil becerisiyle işimize yaraması gereken bir ürün. Mat kaplama belki bu parlak kaplama kadar göz alıcı olmazdı, ama parmak izlerini, tozu ve kiri de fazla göstermezdi. Neyse, üreticiler bunu uygun görmüşler, biz de böyle kullanacağız. Ürün çalışmıyorken gözükmese de ürünün üst tarafında bir de mavi renkli aktivite ışığı var. Ürün bilgisayara bağlıyken çalışma durumuna göre bu mavi LED yanıp sönüyor.

Ürünün arka tarafında anten bağlantı noktası bulunuyor. Hiper WNU686HN yanında oldukça güçlü bir harici antenle geliyor. Standart anten bağlantı noktası kullanıldığı için gerektiğinde farklı antenler de bu ürünle kullanılabilir. Ayrıca, ürünün içerisinde dahili bir anten de mevcut, böylece çekim gücü biraz daha artıyor. Bu konuya ayrıca değineceğim. Anten bağlantı noktasının tam karşısında, yani ürünün ön tarafında da USB kablosunun takılacağı yer bulunuyor. Mini USB tipindeki bağlantı noktası sayesinde ürünün kablosu kaybedilse bile uyumlu bir kablo kolayca bulunabilir. Hiper WNU686HN fiziksel uyumluluk konusunda oldukça başarılı. Kablo veya anten seçmiyor, gerektiğinde farklı aksesuarlarla kullanılabiliyor.

Photobucket
Ürünün alt yüzünün en dikkat çeken öğesi plastik bir klips. Bu klips sayesinde kablosuz ağ adaptörümüzü LCD monitörümüzün veya dizüstü bilgisayarmızın ekranının üzerine monte edebiliyormuşuz. Tabi bu üreticinin düşüncesi, ben bu düşünceye katılmıyorum. Şöyle ki; klipsin yayı biraz fazla gevşek tutulmuş. Bu yüzden herhangi bir yeri tutmaktan aciz. Eğer düzgün çalışsaydı bu klips oldukça faydalı olabilirdi. Sonuçta adaptörün yüksek bir yerde durması çekim gücü açısından faydalı. Hem dizüstü hem de masaüstü kullanımda adaptör için en ideal yer ekranın üstü. Ürünün alt yüzü de üst yüzü gibi parlak plastikten yapılmış. Koruyucu film olmadığı için bu yüzey daha kirli ve hafif çizikli, ama altta kaldığı için bu durum pek dikkat çekmiyor. Alt yüzde klips haricinde ürünün asıl üreticisinin yapıştırdığı etiket ve onun üzerine ürün bilgilerini gizleyecek şekilde yapıştırılmış MAC adresi etiketi var. MAC adresinin bu şekilde belirtilmesi güzel olmuş, ama keşke ürün bilgilerini gösteren üretici etiketinin üzeri kapatılmasaymış.

Photobucket
Ürünün yan yüzeyleri metal görünümlü plastikten bir çerçeveyle kaplanmış. Metal olmaması iyi olmuş bir yerde, çünkü metal çerçeve ürünün çekim çekim gücünü etkileyebilirdi. Klips çıkarıldığında ürünün alt tarafı nispeten düz bir yüzeye dönüşüyor. Yine de kullanırken dikkatli olmak lazım. Anten ürünün gövdesine göre biraz uzunca olduğundan herhangi bir takılma anında devrilmesi olası. Gerçi devrilse de birşey olmaz, çünkü ürünün gövdesi oldukça sağlam. Kolay kolay kırılacak gibi durmuyor.

Ürünün tüm fiziki özelliklerinden bahsettikten sonra teknik detaylarından ve performansından da bahsetmek gerekli. Hiper WNU686HN 300Mbps hızındaki 802.11n standardı dahil günümüzde kullanılan tüm kablosuz ağ standartlarını destekliyor. Ürünün üzerinde 7dBi gücünde bir dahili anten ve 27dBm gücünde bir harici anten geliyor. Antenlerden çok fazla anlamadığım için bu dBi ile dBm arasındaki bağlantıyı kuramadım. Ayrıca bu boyuttaki bir ürünün içerisine 7dbi gücünde bir antenin nasıl sığdığını da çözemedim. Tahminimce firma bu anten konusunu biraz karıştırmış. Ürünün üzerindeki harici anten 7dBi gücünde olsa gerek, dahili antenin gücünü ise bilemiyorum.

Antenlerin gücünü teknik detaylara bakarak değerlendirmek yerine performanslarına göre ölçmek daha doğru belki de. WNU686HN performans açısından oldukça tatmin edici. US Robotics marka 5dBi antenli PCI kablosuz ağ kartımla karşılaştırma yaptığımda benim kartımın ortalama %80 sinyal gücüne ulaştığı yerde (yani benim odamda) Hiper kablosuz ağ adaptörü %100 gibi bir sinyal seviyesi gösteriyor. Zaten ürünün pazarlanmasında da bu sinyal gücü kullanılıyor. Hiper WNU686HN açık alanda 1 kilometre menzile sahip. Bunu deneme şansım olmadı, ama kapalı alanda bile çevremdeki tüm kablosuz modemleri gördüğünü söyleyebilirim.

Hiper WNU686HN Ralink 2770 kablosuz ağ yongasına sahip. Sorunsuz bir şekilde çalışan bu yonga işletim sistemleriyle de oldukça uyumlu. WNU686HN Windows'un 2000, XP, Vista ve 7 sürümleri haricinde Mac OS X ve Linux platformlarında da kullanılabiliyor. Hatta, WiFi şifresi kırmak gibi bazı "yasa dışı" aktiviteler için kullanılan BackTrack 3 Linux dağıtımı ile tam uyumlu olduğu özellikle belirtilmiş. Adı üstünde, yasa dışı olduğu için burada bu özellikten daha fazla bahsetmeyeceğim.

Başta da söylediğim gibi, Hiper WNU686HN ve Dark RangeMAX aslında kardeş ürünler. İkisi de aynı fabrikadan, aynı üretim bandından çıkmış, sadece üzerlerindeki marka logosu (ve bir de ambalaj) farklı. Tabi bu sonucu değiştirmez, markası ne olursa olsun bu gayet kaliteli ve performanslı bir ürün. Üretim kalitesi konusunda ufak tefek kusurlar haricinde (klipsin fazla gevşek olması ve dış yüzeyin aşırı parlak olması gibi) oldukça kaliteli malzeme ve işçiğe sahip olan WNU686HN (veya Dark RangeMAX) performans açısından da kullanıcısını üzmüyor. 1 kilometre menzili var mı bilemem, ama standart kablosuz ağ kartlarının çok üzerinde performansa sahip olduğunu söyleyebilirim.

Günümüzde cep telefonları dahil neredeyse her ürünün dahili kablosuz ağ bağlantısı varken böyle bir ürünü kim neden alsın diye de düşünüyor insan. Aslında bunun sebebi basit: bu ürün standart kablosuz ağ adaptörlerinin yapamadıklarını yapıyor. Güçlü anteni sayesinde bırakın küçük USB adaptörlerini, dizüstü bilgisayarların veya PCI kablosuz ağ kartlarının bile üzerinde bir performans veriyor. Ayrıca bilgisayara kablo ile bağlandığı için sinyalin daha güçlü olduğu bir yere yerleştirilebiliyor. Masaüstü bilgisayarını kablosuz ağlara bağlamak isteyenler veya dizüstü bilgisayarının sinyal alım gücünden memnun olmayanlar Hiper WNU686HN'i veya Dark RangeMAX'i rahatlıkla tercih edebilirler. Ürünlerin fiyatı satıldıkları yere göre değişiyor, ama genelde 55TL civarında bir fiyatla satılıyorlar. Bundan daha ucuza pek çok kablosuz ağ adaptörü bulunabilir, ama anteni bu kadar güçlü olan ve neredeyse tüm işletim sistemlerinde kullanılabilen bir ürünü bu fiyatın altına almak biraz zor. Ben Hiper WNU686HN'i (ve Dark RangeMAX'i) kablosuz ağlara bağlanmakta sıkıntı çeken herkese tavsiye ediyorum.

3 yorum:

  1. Ben bu antenden aldım şuan kullanıyorum evde hiçbir sinyal alamazken bu antenini aldıktan sonra oda içerisinde 6-7 adet sinyal aldım ve sinyal güçleride çok yüksek. Kapalı alanda böyleyken açık alanda sanırım 1 km yakın sinyal alabilir. Ayrıca Backtrack 3 ve beini uyumlu.

    YanıtlaSil
  2. bendede aynı ürünün kinamax markalı olan modeli var.Ve macosx sürücüsünü yükleyemedim birtürlü.İçinden çıkan MAC klasöründeki driverlar da olmadı.Siz nasıl yüklediniz mac'inize?

    YanıtlaSil
  3. @Virgülnokta
    Mac'e yüklemedim, Apple desteği olduğu kutusunda yazıyor. Belki nette daha güncel sürücüler bulabilirsiniz.

    YanıtlaSil