25 Mart 2011 Cuma

Güneş ısısıyla çalışan, taşınabilir su arıtma cihazı: solarball

Monash Üniversitesi mezunu Jonathan Liow tarafından, su kaynaklı hastalıkları yok etmek ve olası durumlarda hayat kurtarmak amacıyla tasarlanan, gücünü güneşten alan taşınabilir bu cihaz sayesinde, basitçe ve düşük maliyetli su arıtması yapılabiliyor.

 Monash Üniversitesi Endüstri Tasarımı bölümü mezunu Jonathan Liow'un final projesi olan "GüneşTopu" (SolarBall), hergün 3 litre içilebilir temiz su üretebiliyor. Küre biçimli cihaz, güneş ışığını emerek kirli suyu buharlaştırıyor, buharlaşma gerçekleştikçe, suda bulunan kirletici maddeler yoğunlaşarak sudan ayrılıyor ve toplanıyor, sonuçta arıtılmış 3 litre içilebilir su elde ediliyor, yani bir insanın günlük içme suyu ihtiyacını rahatça karşılayabiliyor.

Liow'un tasarımı, güvenilir içme suyuna erişimde sıkıntı çeken yaklaşık 900 milyon insana yardım amaçlı kullanılabilecek. Heryıl, kirli suyun tetiklediği hastalıklar yüzünden, Dünya'da yaklaşık olarak iki milyon çocuğun ölümü önlenebilecek. Bu ölümlerin, kentlerin hızla büyümesi ve nüfus artışıyla daha da arttığını, ve bu durumun, ülkelerin büyük bir sorunu olduğunu da hatırlatayım.

Liow; "2008 yılında Kamboçya seyahatimde, kullanılan arıtma ürünlerinin yetersizliğini gördükten sonra, o insanlara yardım etmek için, kendi tasarım yeteneklerimi kullanmaya karar verdim... ...bu bir meydan okumaydı ve bu meydan okuma, diğer ürünlerden daha verimli, kullanımı daha kolay, daha ucuz bir cihaz üretmekle kazanılabilirdi." diyor.

Güneş Topu, basit ama etkili, kullanıcı dostu, sıcak nemli ve tropikal iklimlerin koşullarına dayanıklı, uzun ömürlü ve bence önemli bir cihaz. Daha kısa sürede daha çok temiz su üretebilecek modellerinin hayata geçmesi dileğiyle yazıyı noktalıyorum.

1 yorum: