11 Ekim 2010 Pazartesi

Steve Jobs Meizu'ya karşı

Apple'ın bu seferki gündeme gelme sebebi Meizu'yu tehdit ederek üretimini durdurması. Yanlış okumadınız, medeni firma Apple Çin'li üretici Meizu'yu tehdit ediyor. Bilmeyenler için yazayım, Meizu cep telefonu başta olmak üzere bazı elektronik cihazları üreten Çin kökenli bir firma. Özellikle iPhone'a benzeyen M serisi cep telefonları ile fazlaca dikkat çekmişti Meizu. Sonradan benzerlik azalsa da, ilk modeller neredeyse iPhone'un kopyasıydı. Piyasadaki pek çok iPhone taklidi Çin malı telefonun aksine Meizu'nun cihazları kaliteleriyle ve gerçek birer akıllı telefon olmalarıyla (Windows Mobile veya Android kullanıyorlar) öne çıkıyorlar. Hatta, iPhone bazı konularda yazılım olarak kendini kısıtlamışken Meizu daha özgür kullanımıyla taklit ettiği pahalı cihazın önüne geçmeyi bile başarmıştı.

Apple son çıkardığı modeli iPhone 4 ile tasarımını biraz değiştirdiğinde Meizu'nun CEO'su "Sonunda Apple'da doğru yolu buldu, cihazlarını Meizu'ya benzetmeye çalışıyor." demişti. Artık bu lafı Apple hazmademedi mi, yoksa işin içinde başka hesaplar mı var bilemiyorum, ama Apple Meizu'yu mahkemeye vermekle tehdit ederek piyasadaki en iyi modeli olan Meizu M8'in üretimini durdurtmuş. Üretimin durması Apple'a yetmemiş, satışın da durmasını talep etmiş Steve Jobs. Bunu kabullenemeyen Meizu yöneticileri ise satışı durdurmayacaklarını, gerekirse mahkemede hesaplaşabileceklerini söylemişler. Bence gayet iyi demişler. Helal olsun onlara. Diğer tarafta, Meizu hayranlarının toplandığı Meizume isimli forumun (bizim de forumumuz var!)müdavimlerinden biri neden sevdikleri firmayla uğraştığını merak edip Steve Jobs'a bir e-posta yollamış. İlginçtir, Steve Jobs üşenmemiş ve bir cümlelik te olsa bir cevap yollamış. Cevabı yukarıdaki resimde de görebilirsiniz, çevirisi ise şu şekilde oluyor: Çünkü onlar bizim fikirlerimizi ve fikri malımızı çaldılar. Bugüne kadar hiçbir teknolojiyi kendisi geliştirmemiş olan bir firmanın nasıl olupta fikirlerinin çalındığını ben de merak ettim. Üstelik, piyasada Meizu M8 gibi iPhone'u andıran telefonlara gelene kadar iPhone'un bire bir klonu olan bir çok cihaz var, ama Apple hepsinin arasından Meizu'ya saldırıyor. İstediği kadar saldırsın, bu sadece Meizu'nun itibarını arttırır, Apple'ı ise küçültür. Meizu yetkilileri üretimi durdurulan M8'den sonra M9 isimli Android 2.2 kullanacak olan yeni modele (resmi aşağıda) odaklanacaklarını söylemişler. Birileri şunun Türkiye distribütörlüğünü alsa da biz de istediğimizde güvenilir kaynaklardan edinebilsek Meizu telefonları...

6 yorum:

  1. "Çünkü onlar bizim fikirlerimizi ve fikri malımızı çaldılar". Bugüne kadar hiçbir teknolojiyi kendisi geliştirmemiş olan bir firmanın nasıl olupta fikirlerinin çalındığını ben de merak ettim.

    Zaten kendisi de teknoloji geliştirdiğini söylemiyor, "fikir" ile o teknolojileri bir araya getirmiş kullanmış, diğeri de aynen taklit ettiği için başına bela alıyor :)

    YanıtlaSil
  2. Yusf yusf yusf... :D

    YanıtlaSil
  3. yakında ismeil yeke batsın bu ayfon diye bi şarkıda yapar artık :)

    YanıtlaSil
  4. Bugüne kadar hiçbir teknolojiyi kendisi geliştirmemiş olan bir firmanın nasıl olupta fikirlerinin çalındığını ben de merak ettim.

    kusura bakma resmen saçmalaşısınız.

    multitouch çift parmakla dokunup ekranı büyüttüğünüz ekran fikri applenin patentli fikridir.
    bunun gibi pekçok patentli fikri vardır.

    Lütfen sallamayın

    YanıtlaSil
  5. @Adsız
    Güzel demişsin de, o dediğin fikirler teknoloji değil, tasarım öğesidir. Çoğu da aslında Apple'a ait değildir. Daha geçtiğimiz günlerde bir akademisyene ait olan bir firma Time Machine gibi pek çok özelliği izinsiz kullandığı için Apple'a dava açtı. Halbuki pek çok kişi bu özellikleri "Apple'ın harika fikri" sanıyordu. Benzer şekilde, senin bahsettiğin çoklu dokunmatik özellikleri de sadece Apple'a ait değil. Aşağıdaki linke bakarsan bu özelliğin sadece "kısıtlı" patentinin Apple'da olduğunu görürsün. Apple kendisi geliştirmiyor, ama başkalarının geliştirdiği teknolojileri harika bir şekilde kullanıyor. Zaten bu konuda hakkını yememek lazım. Dokunmatik ekran eskiden beri vardı, ama Apple onu başka bir seviyeye taşıdı. Link aşağıda, istersen bir göz gezdir.

    http://www.engadget.com/2010/10/13/apple-awarded-limited-patent-on-pinch-to-zoom/

    YanıtlaSil
  6. Niye meizu ile uğraşıyorlar da diğer çin malı klonla uğraşmıyorlar diye sormak bile hata. çünkü diğer klonlar donanımsal ve yazılımsal olarak iphone a yaklaşamıyor bile. bu cihaz ise yakalamak bir yana geçiyor. iphone ya gerçekten rakip olarak görülebilecek tek benzeri budur. fakat ne yazık ki ürünün özelliklerinin kopyalanmasından ziyade iphone nin popülaritesi kullanılarak bir yere gelinmeye çalışıldığı için

    YanıtlaSil