30 Kasım 2012 Cuma

Rüzgar Kalkanı: Görünmez Hava Şemsiyesi

Mümkün olduğunda ufak, taşınabilir, heryere sığan (?), yağmur damlası görür görmez açıp kullanılabilen şemsiyeler zaten vardı, fakat yağmurda kullandıktan sonra kapatınca ıslak, hatta sırılsıklam kalıyorlardı (aslında halen öyle) üstelik rüzgarlı havalarda geriye katlanıp kırılıyorlardı da.
 Fakat Hava Şemsiyesi (ya da diğer değişle unbrella) denen bu alette yağmuru engellemek için fiziksel parçalar olmadığından, kullanıldıktan sonra ıslak kalması, rüzgarda ters dönmesi gibi sorunlar olmuyor. Yine diğer katlanabilen şemsiyeler gibi ufaltılıp cebe, çantaya hatta torpido gözüne sığabiliyor.


Alt kısmından çektiği havayı sıkıştırıp üst kısmındaki çıkıştan hızla püskürterek hava perdesi oluşturuyor, bu sayede üzerine gelen yağmur damlalarını savuruyor ve kullanıcısının ıslanmasını engelliyor. Sap uzunluğu değiştirilebilir yapıda, iki kişi kullanacağı zaman hava perdesinin kuvveti artırılarak daha da büyümesi sağlanabiliyor. Tabanı (hava girişinin olduğu kısım) gerektiğinde masaya veya başka düz bir yerde dik durabilmesi için geniş tasarlanmış.
 Yapısı ve çalışma mantığı açısından pillerinin pek dayanmayacağı hissi veriyor belki ama otobüste veya markette yanımda su damlatan veya poşetlenmiş bir şemsiye taşımayacak olma ihtimali beni bir hoş ediyor. Tabi ya neden aklıma gelmedi; marketlerdeki şemsiye poşetlerinin kullanımını da gereksiz kılacağından, Hava Şemsiyesi sizce de çevreci sayılmaz mı ?




4 yorum:

  1. Güzel fikirmiş gerçekten. Pili dayanmayacak olsa da ıslak şemsiye taşımama olayı gerçekten iyi. Çok pahalı olmazsa alabilirim bile bir tane.

    YanıtlaSil
  2. Bence de fazla enerji harcayacak gibi görünüyor. Bir de bunun içinde fan olması gerek. Fanların da yağmuru uzak tutmak için çok hızlı dönmesi lazım. Bu da gürültü anlamına geliyor. Bence bu nedenle de pek pratik olmayabilir.

    YanıtlaSil
  3. Ancak rüzgarsız havada yağmur çisilderse belki işe yarar. Muğla'ya (Menteşe Bölgesi) düşen yağmur damlaları başparmak büyüklüğünde oluyor. Üstelik bu damlalar bir de yerden geri sıçrıyor. Hop aletin içine. Portatif fıskiye niyetine kullanılır artık.

    YanıtlaSil
  4. Fırtınalı havada hatta hafif rüzgarlı havada nasıl sabit hava üfleyecek buda düşünülmemiş. Zihnisinir bir proje olarak kalır ):

    YanıtlaSil