2 Temmuz 2010 Cuma

Microsoft Kin neden öldü?

Microsoft'un büyük bir reklam kampanyasıyla piyasaya sürdüğü Kin isimli telefon serisini duymuşsunuzdur. Tam teşekküllü ve sürgülü klavyelere, dokunmatik ekranlara ve yüksek çözünürlüklü kameralara sahip olan bu telefonların iki modeli vardı: Kin One ve Kin Two. Dün gelen habere göre Microsoft yetkililerinin gençler arasında çok popüler olacağını umduğu bu telefonların satışı durduruldu. Ülkemize ulaşamadan fişleri çekilmiş olan Kin kardeşlerin ABD satışını Verizon firması yürütüyordu. Peki Kin projesi neden bitirildi? Microsoft'a göre Kin kardeşlere harcanan kaynaklar Windows Mobile 7 projesine aktarılacak, böylece verimlilik sağlanacak. Gerçekten böyle mi? Kin kardeşler gerçekte neden öldü?

Kin One ve daha gelişmiş olan Kin Two ilk bakışta piyasada rekabet edebilecek ürünler gibi gözüküyorlardı, ama gerçek böyle değil sayın okurlar. Düşük satış rakamları yüzünden indirime gidildiğinde bile aylık 30$ ve 50$ karşılığında sahip olunabilen bu telefonlar fiyat konusunda akıllı telefonlar ile aynı seviyede. Buna rağmen Kin kardeşlere dışarıdan hiçbir program yüklenemiyor. Rakiplerinin ücretli ve ücretsiz uygulamaların rahatlıkla indirilebildiği uygulama mağazaları varken Kin One ve Kin Two'ya elle bile uygulama kurulamıyor. Üstelik, telefonların kendileri de özellik dolu değil, hatta takvim uygulaması bile içermiyorlar. Microsoft'un cihazların işletim sistemine entegre ettiği birkaç sosyal ağ yazılımının haricinde standart telefonlardan hiçbir farkı yok bu cihazların. Başarısızlığın bir diğer sebebi de gençler hedeflenerek piysaya sürülen bu telefonların gençleri tanımayan kişiler tarafından tasarlanmış olması. Bizim TRT'deki gençlik programları ve dizilerinde yaşananla aynı sıkıntı yaşanıyor yani. Tüm bu sebeplerin üzerine bir de kullanılan işletim sisteminin beklenen Windows Mobile 7 çıktıktan sonra eskiyecek olmasının kullanıcılara verdiği endişe gelince, Kin kardeşler için yolun sonu gözükmüş oldu. Beklenenin çok altında kalan satış rakamları yüzünden Kin One ve Kin Two satıştan kaldırıldı. Belki de Microsoft'un en başarısız ürünlerinden biri olarak anılacak olan Kin serisi tüm bu dezavantajlarına rağmen başarılı olabilirlerdi, tabi makul fiyatlarla piyasaya sürülselerdi. Neyse ki ülkemize gelemeden bitti bu fiyasko, bizden kimse yememiş oldu Kin kazığını...

2 yorum:

  1. Can alıcı noktaları yazmışsın zaten.

    - Dışarıdan hiçbir program yüklenemiyor.
    - Özellik yoksunu.
    - Saçma sapan satış politikası.

    Bir de "tecrübe edindik" diyorlar. Öküzlüğün tecrübesi mi olurmuş?

    YanıtlaSil
  2. Aslında Microsoft bizi düşünüyor. Bir daha böyle bir telefon yapıldığında satmayacağını söylersek cümlenin sonuna "TECRÜBEyle sabit" diyebilmemiz için milyon dolarlar harcıyorlar. Çok iyi çocuklar şu Microsoft elemanları yahu!

    YanıtlaSil