2 Temmuz 2010 Cuma

Apple bu sefer hayranlarını fena kızdırdı - Anten problemi mahkemeye taşındı

Apple'ın yeni bebeği iPhone 4'ün antenle ilgili problemlerini birkaç haftadır tüm teknoloji sitelerinde sıklıkla bahsedildiği için ben yazma gereği duymamıştım. Zaten okuya okuya sıkılmışsınızdır, bir de benim söylememe lüzum yok diye düşündüm. Bilmeyenler için kısaca özetleyeyim. Yeni duyurulan ve her seferinde olduğu gibi satış rekoru kıran, mağazaların önünde uzun kuyruklar oluşmasına sebep olan iPhone 4 küçük bir probleme sahip. iPhone 4 solaklar tarafından kullanılamıyor. Daha doğrusu, sol elle tutulduğunda iPhone 4 çekmiyor. Telefonun sol alt köşesine yerleştirilmiş olan anten elle temas edildiğinde işlevini yitiriyor, böylece telefonun operatör ile bağlantısı kesiliyor. Daha da ilginç olanı ise Apple müessesesinin umum müdürü Steve Jobs tarafından bir kullanıcının bu konuyla ilgili şikayetine verilen cevap. Steve Jobs sol elle tutulduğunda telefonu çekmeyenlere çözüm olarak şunu öneriyor: Öyle tutma! Bir de bu sorunun önüne geçebilecek kılıfların 30$ karşılığında kullanıcılara önerilmesi olayı var, o da bu olayın üzerine tuz biber oldu. Rakip firmalar da bu fırsatı değerlendirmekte gecikmedi, kendi reklamlarında ve sitelerinde "bizim telefonumuzu istediğiniz gibi tutabilirsiniz" tarzı esprili duyurular yaptılar. Uzun süredir iPhone (ve diğer Apple ürünleri) ile ilgili tüm eleştirilere göğsünü siper eden, telefonlarını övmekten yılmayan Apple fanboyları bile kızdılar. Kızmakla kalmadılar, bazıları işi mahkemeye bile taşıdı.

ABD'de bir kullanıcı Apple firmasını böyle kritik bir hatanın farkında oldukları halde iPhone 4'ü piyasaya sürmekten dolayı dava etti. Bir diğer kullanıcı da kesilen bağlantılar yüzünden iPhone hakkında şikayetçi oldu. Amerikalıların her sorunda dava açma huylarını biliyoruz, ama bu davaları açanlar normal insanlar değil, bu telefonu ilk çıktığı gün alan, belki de mağazanın önünde geceden kuyruğa giren kişiler. Telefonlarına sanki tanrıdan inen kutsal bir nesneymiş gibi tapan bu kişiler bile Apple'a dava açma noktasına gelmişse, Steve Jobs'ı sıkıntılı günler bekliyor demektir.

2 yorum:

  1. Apple'ın savunması çok basit olur ve kesin yırtar:

    "This changes everything. Again." diyerek herkesi baştan uyardık. Ama kimse dinlemedi.

    Olay budur. :)

    YanıtlaSil
  2. Yok, onların savunması daha farklı olur bence. "Baktık ki kimse bu aleti aslında telefon olarak kullanmıyor, kimi film izliyor, kimi nete giriyor, kimi oyun oynuyor, kimi de uygulama indirip başka işlerle uğraşıyor, biz de nasılolsa gereksiz diye cihazın telefon özelliğini olabildiğince ucuza halletme yoluna gittik. Çinden aldık, aslında çift hatlı, ama hatlardan birini iptal ettik" derler fanboylar da mahçup bir gülümsemeyle geri döner Apple cephesine...

    YanıtlaSil