Işık yayan diyotlardan (LED) oluşan küçük ekranlarla uğraşan bir grup bilimsever ve elektronikçi genç yaratıcı bir proje ortaya çıkarmışlar. GLiP (Great Led interactive Puzzle - Büyük Led'li etkileşimli Yapboz) isimli bu projede her biri 8x8 şeklinde dizilmiş 64 adet RGB LED içeren küçük küpleri birbirleriyle bağlantılı hale getirmişler. İşin güzel tarafı da bu bağlantı kızılötesi ışıkla sağlanıyor, yani kablosuz. Böylece küpler nasıl dizilirse dizilsin gösterilen görüntü değişmiyor. Bir adet STM32 kontrolcü FreeRTOS isimli açık kaynaklı, gerçek zamanlı işletim sistemi üzerinden LED küpleri yönetiyor. Böylece küplerin dizilişine göre görüntü yeniden hesaplanıyor ve oluşturulan ekrana tam oturtuluyor. Şimdi "güzel de, neye yarar?" derseniz, şöyle cevap verebilirim: Bu haliyle pek bir işe yaramaz belki, ama büyük ekranların kablosuz şekilde istenildiği gibi dizildiği dev sahne ekranlarında kullanılabilir, veya evde bir monitörün yanına bir diğeri koyulduğunda otomatik olarak birbirlerini tanıyan monitörler görüntüyü uygun şekilde iki ekrana yayabilir. Olasılıklar sınırsız, yeter ki bu ilginç teknoloji burada kalmasın ve geliştirilsin. Videosu aşağıda, izlemenizi öneririm...
Muhteşem bir şey. Düşünsene, hafta sonu arkadaşlarına telefon ediyorsun, herkes elindeki monitörleri toplayıp geliyor. Duvar boyu monitör oluşturup sinema keyfi yapıyorsun.
YanıtlaSilYa da, acil bir proje sunumu yapacaksın ama ekrana sığmıyor; sığdırmaya kalkınca da ufacık oluyor. Hemen yandaki arkadaşının monitörü alıp yanına koyuyorsun; toplantıda kocaman ekranın oluyor.
Oh Mis!. :)
Bir de her birinin içinde kendi grafik işlemcisi olsa, ekran ekledikçe grafik işlemci de güçlense, yavaşlama olmasa, keyif artsa... Hakkaten mis vallahi.
YanıtlaSil