27 Temmuz 2010 Salı

Apple ne üreteceğini şaşırdı: Magic Trackpad ve Battery Charger

Teknoloji dünyasının en havalı ürünlerini tasarlayan Apple zaten yükselişte olan karını biraz daha arttırmaya kararlı görünüyor. Bu amaçla daha önce hiç üretmediği tipte ürünleri piyasaya sürüyor. İşte bunlardan en tazeleri: Apple Magic Trackpad ve Apple Battery Charger. İlk olarak yandaki resimde gördüğünüz Magic Trackpad'den bahsedelim. Bu cihaz tüm laptoplarda bulunan, trackpad veya touchpad denen işaretleme yüzeyinin müstakil ve büyük olanı. Bilgisayara Bluetooth üzerinden kablosuz olarak bağlanıyor, kalem pille çalışıyor. Apple MacBook ve MacBook Pro modellerinde bulunan işaretleme yüzeyinin tüm özelliklerini masaüstü bilgisayarda kullanma olanağı sağlıyor. Multitouch destekliyor, hatta pencerele arasında geçiş yapabilmek için üç parmakla yapılan yeni bir hareketi de algılama yeteneğine sahip. İyi, güzel ama kim masaüstünde touchpad kullanmak ister ki? Güzelim mouse (hatta o özel el hareketlerini algılayabilen Apple Magic Mouse) dururken neden bir yüzey üzerinde parmaklarımızı yoralım? Basıncı sezebilen, çizim tableti gibi kullanabileceğimiz bir ürün olsa anlarım, ama bu özelliği de yok. Üstelik (Apple ürünlerinin en uygun fiyatla satıldığı ülke olan) ABD'de bile satış fiyatı 69$. Saçma, sadece fanatikler için hazırlanmış bir ürün olduğunu düşünüyorum. Hoş, pek şaşırmamak lazım. Yayla gibi 102 tuşlu klavye dururken laptop klavyesinin masaüstü versiyonunu para verip alan var.

Bir diğer yeni Apple ürünü ise tam bir teknoloji harikası. Karşınızda Apple Battery Charger. Zaten isim herşeyi anlatıyor. Bu bir pil şarj cihazı. Tek farkı Apple markasına sahip olması. Hemen burun kıvırmayın, yanda da gördüğünüz gibi bu alet şarj cihazlarının en şık olanı. Yanında 6 adet AA tipi şarj edilebilir kalem pille geliyor. Pillerin özellikleri konusunda bir bilgi yok, zira üzerlerinde sadece "Rechargable" yazıyor. Apple pillerin ömürlerinin 10 yıl olduğunu söylüyor, ama biz NiMH pillerin 1000 kere şarj olduğunu, süre cinsinden bir ömür belirlenemeyeceğini biliyoruz. Şarj cihazı ise iyi işçiliğe sahip, pil temas noktaları da standart şarj cihazlarına göre biraz daha kaliteli. Elektrik prizine takılan kısım sökülebiliyor, farklı bir uç takılabiliyor, uzatma kablosu bağlanabiliyor. Bu özellik zaten Apple şarj adaptörlerinin hepsinde olan güzel bir özellik. Apple Battery Charger ABD'de 29$ fiyatla satılıyor (aslında Apple insaflı davranmış, ben ilk gördüğümde 100$ fiyat biçmiştim). Eğer Türkiye'de satışa çıkarılırsa 50$'ın altında olmaz fiyatı. Her ne kadar pilleri yanında gelse de bu fiyata basit bir şarj cihazı satın almak pek akıl karı değil. Evet, daha pahalıya bile satılan şarj cihazları var ama onların hızlı şarj, dijital göstergeler veya birden fazla pil çeşidini şarj edebilme gibi özellikleri var. Apple Battery Charger ise son derece basit, hiçbir ekstra özelliğe sahip değil. Sadece AA tipi kalem pilleri dolduruyor. Rakiplerinden (fiyat hariç) hiçbir farkı olmamasına rağmen bu cihaz da satış rekorları kıracaktır, çünkü arkasında Apple yazıyor. İsteyen alsın, ben marketten aldığım standart şarj cihazıyla devam edeceğim, pillerim "şık" bir şekilde dolmasa da olur...

3 yorum:

  1. Keşke Forest Gump gibi bize de elma şirketine ortaklık fırsatı doğsa bir hayli kar ederdik.:)
    touchpad hoşuma gitti.Belki çizim amaçlı kullanılabilir mi acaba?karakalem gibi

    YanıtlaSil
  2. İşte çizim amaçlı da kullanılamıyor. Basınç sensörü yok, bu yüzden tablet gibi kullanılamıyor. O yüzden de gereksiz ya zaten...

    YanıtlaSil
  3. 1. Mac kullanicilarina isterseniz bir sorun bu track pad'in ne kadar uzun suredir beklendigini. Mac bilgisayarlarin bence pc'lere gore en buyuk avantaji track pad, bir kere kullaninca (alisinca) eliniz fare ile saga sola hareket ettirmenin ne kadar gereksiz oldugunu anlayacaksiniz. Ben bilgisayar basinda her gun 10 saaten fazla zaman harciyorum, programcilarin hatta photoshop kullanicilarin bile bu urunu kullanarak daha verimli calisabileceklerine eminim.

    2. Apple, son yillarda daha az cevre kirliligi icin urunlerin uretiminde ozellikle dikkat ediyor. Apple urunlerinin sayfasina giderseniz her urun altinda uretim asamalarinda en az enerji tuketimi ve cevre kirliligini uretemesi icin ozelliklle dikkat ediyor. Daha onceden cikardigi kablosuz klavye ve nispeten daha fazla enerji tuketen bu magic track pad'in daha az pil kirliligi yapmasi icin sarj edilebilir piller ve bir sarj cihazi uretmis. Bence bunun uretimi/amaci cok da onemli degil ama urunlerini satin alan kisilere ne kadar cevreci bir firmadan cevreci bir urun aldiklarini gostermek icin uretilmis bir urun.

    Bu arada magic mouse bence gercektende verimsiz bir urun, satin alip kullanmadim ama ne zaman apple magzalarina gitsem kullanmayi deniyorum ve her seferinde dusuncelerime tekrar hak veriyorum.

    YanıtlaSil