Teknoloji sitelerinde son günlerde en çok konuşulan konu Fermi. Bilmeyenler için açıklayayım: Fermi grafik yongası üreticisi Nvidia'nın yeni mimarisinin ismi. Alışık olduğumuz gibi yeni mimarinin ilk örnekleri üst segmentten geliyor. Geçtiğimiz günlerde tanıtılan GTX 480 ile GTX470 bütçeleri oldukça zorlayacak performans canavarı kartlar. Teknoloji siteleri "geldi, gelecek" dedikodularıyla aylardır piyasayı çalkalayan yeni mimariyi test etmek için gecikmemişler ve izlenimleriyle birlikte performans sonuçlarını okuyucularına sunmuşlar. Ben kartların teknik detaylarını sizlere sayıp dökecek değilim, ama çok hızlı olduklarını belirtmeden geçmemek lazım. Özellikle son günlerin modası olan CUDA işlemlerinde (ekran kartının grafik harici işlemleri hızlandırmak için kullanılmasına yarayan bir teknoloji) önceki nesile göre büyük performans farkları var.
Benim dikkatimi çeken şey ise yeni mimarinin performansı değil güç tüketimi oldu. Intel Core 2 Duo E8500 işlemci ve GTX 480 ekran kartıyla donatılan sistem yüksüz halde 130 watt güç tüketirken tam yük altında (mesela yeni nesil bir oyunu oynarken) tam 360 watt güç çekmiş prizden. Bunu yaparken de ekran kartı 92 dereceye kadar ısınmış. Tam bir elektrik sobası yani. Piyasada satılan ucuz kasaların içinde gelen güç kaynaklarının aşağı yukarı 250 watt gücünde olduklarını, bu gücü de dengeli şekilde veremediklerini düşünürsek, pek çok kişi bu kartları sisteminde kullanamayacak. Test için kullanılan güç kaynağı kaliteli bir markaya sahip 650 watt gücünde bir model. Bu sistemi de ancak böyle bir güç kaynağı kaldırabilir. Daha aşağısı biraz uzak durmalı. Sadece kaliteli güç kaynağıyla da kalmıyor, kasa içerisindeki hava akımının da yüksek seviyede olması lazım, yoksa kart çok fazla ısınabilir.
Konuyu bağlamak istediğim nokta şu: üreticiler sürekli üretim süreçlerini geliştirdiklerini, artık enerji bakımından daha verimli ürünler yapacaklarını söylüyorlar, ama nedense enerji tüketimi sürekli artıyor. Eskiden 200 watt gücündeki basit bir güç kaynağı herkese rahat rahat yeterken şimdi sadece bir ekran kartını çalıştırmaktan aciz durumda. Artık kasanın içinde gelen standart güç kaynaklarının devri bitiyor sanırım. Belki de bu o kadar kötü değildir, insanlar daha kaliteli güç kaynaklarına yöneldikçe arızaların sayısı düşer, bilgisayar parçalarının ömrü artar. Yine de her seferinde "daha verimli" diye reklamı yapılan ürünlerin daha fazla güç tüketiyor olmaları bana saçma geliyor. Evet, hızlanıyorlar ama "bu hıza kimlerin ihtiyacı var?" demeden, sidik yarıştırarak hızlanıyorlar. Hızlı olmak önemlidir, ama verimlilik te bir o kadar önemlidir. Özellikle de benim gibi bilgisayarını sabahtan akşama kadar açık tutan kişiler için enerji verimliliği daha da önem kazanıyor. Otomobillere yakında sınırlamalar gelecek, verimsiz motora sahip araçlar trafiğe çıkamayacak. Belki bir zaman sonra bilgisayar parçaları için de böyle kısıtlamalar gelir. Bazıları buna kızabilir ama sırf biraz daha güçlü bir sistem için fazladan 100 watt tüketmek bu dünyaya keyfi işkence etmek demek.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder