25 Haziran 2010 Cuma

Mercedes SLS platrofmunu kim geliştirdi?

Alman lüks otomobil üreticisi Mercedes'in SLS modelini duymayan kalmamıştır. Otomotiv basınındaki bir sürü haber ve reklamın haricinde, Türkiye'ye sınırlı sayıda gelecek olan bu modelin reklamları günlük gazetelerde bile çıktı. Efsanevi 300 SL modelinin varisi sayılan SLS, benzetildiği efsane gibi "martı kanat" kapılara sahip. Dünya sosyetesinin (ve bizim meşhur topçumuz Arda Turan'ın) oldukça ilgi gösterdiği spor otomobil, iki kişilik oturma alanına ve harikulade performansa sahip. Peki bu harika arabanın platformunu gerçekte kim tasarladı?

Mercedes ve Chrysler firmalarını yakından izleyenlere göre, Mercedes'in yeni gözbebeği aslında Mercedes markasıyla doğmamış. Alman üreticinin Chrysler grubuyla ortak olduğu dönemde tasarlanmaya başlanan SLS, Mercedes'in değil, Chrysler firmasının mühendisleri tarafından geliştirilmiş. Alüminyum şasiye sahip olan araç yeni nesil Dodge Viper olarak piyasaya sürülecekmiş. Projeyi beğenen Mercedes kendi spor otomobillerinde de bu platformu kullanabileceğini düşünüp projeye ortak olmuş. Daha sonra da Chrysler firması maddi sıkıntıya girince kaynaklarını daha verimli alanlara aktarmayı tercih etmiş ve spor modeli Viper'ın geliştirilmesini askıya almış. Neredeyse hazır durumda olan Dodge Viper platformu da Mercedes'e kalmış. Sonrası da zaten belli, Alman'lar harika motorları, kaslı gövde tasarımı ve etkileyici iç mekan detaylarıyla yeni platformu birleştirmiş, ve ortaya SLS çıkmış.

Peki Mercedes bu projeyi Chrysler'dan alarak ahlaksızlık mı etmiş? Bence etmemiş. Sadece platformla bir otomobil efsane olmaz. Mercedes'in katkıları olmasaydı, bu otomobil şimdiden bir efsane olarak kabul edilmezdi. Lüksü performansla birleştirmek kolay değil, ve Mercedes bu işi çok iyi beceriyor. Üstelik Mercedes Chrysler'dan bir platform almış olabilir, ama karşılığında bir çok platform ve teknolojiyi Amerika'lı otomotiv devine verdi. Chrysler grubunun halen sattığı pek çok model (örneğin 300C ve Crossfire) Mercedes platformları, motorları ve teknolojileri kullanılarak üretildi. Kısaca, ortada bir haksızlık yok, ama resimlerine bakması bile bir zevk olan harika bir otomobil var.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder