25 Mart 2010 Perşembe

Philips Spark SA2920 2GB MP3 Oynatıcı İncelemesi

Uzundur inceleme yazamamıştım, kısmet bugüneymiş. Bir arkadaşım benden uygun fiyatlı ve güzel bir MP3 oynatıcı tavsiyesi istediğinde online satış sitelerinde ufak bir araştırma yaptım. Bu araştırma sonunda yazımın konusu olan Philips SA2920 bana kendi sınıfının en cazip ürünü olarak gözüktü. Arkadaşım tavsiyeme uydu ve bu ürünü satın aldı, ben de onun cihazını inceleyerek bu incelemeyi hazırladım.

Ürünümüzün gerçek ismi Philips GoGear Spark. Kutusunun üzerinde böyle yazıyor ama yerli internet sitelerinde hep ürünün kod numarası olan SA2920 kullanılıyor. İsmi farketmez, bizim ilgilendiğimiz ürün aynı. Spark'ın kendi fiyat kategorisindeki ürünlerden ayrılmasının sebebi, hem tanınmış bir firma tarafından üretilmesi, hem kompakt boyutlara sahip olması, hem de renkli ekrana sahip olması. Resimde de görüldüğü gibi, bu ufaklığın üzerinde 1,46" boyutunda, 128x128 piksel çözünürlüğe sahip, OLED teknolojisiyle desteklenmiş renkli bir ekran var. OLED teknolojisi ekranın daha tasarruflu çalışmasını ve daha parlak olmasını sağlıyor. Ekranın çözünürlük ve ebatları ilk bakışta düşük görünebilir, ama menülerde gezinmek için yeterli. Aynı şekilde ekranın parlaklık ve renk kalitesi gibi detayları da multimedya içeriği görüntülemekten çok menülerde gezmek ve albüm kapakları görüntülemek için yeterli seviyede. Bu konuya daha sonra değineceğim.

Ürünün boyutları oldukça ufak, resimde görüldüğü gibi renkli ekran zaten ürünün ön yüzünü tamamen kaplıyor. Yan taraflarda ise ses yükseltme - alçaltma ve dosya silme gibi işlemleri yapmaya yarayan seçenek tuşu bulunuyor. Bu tuş ile seçtiğiniz dosyaya uygulamak istediğiniz ek işlemler listesine ulaşabiliyorsunuz. Kulaklık ve USB bağlantıları ile tuş kilidi de yine cihazın yan taraflarında bulunuyor. Ürünün üzerinde MP3 çalarlarda görmeye alıştığımız oynatma - durdurma veya şarkı ileri - geri alma tuşlarını boşuna aramayın. Bu işlemler için görünürde bir tuş yok, çünkü ekranın kendisi bu işlevi görüyor. Evet, yanlış okumadınız. Spark'ın ekranının dört kenarı da tuş vazifesi görüyor. Menüde veya şarkı çalma esnasında bu tuşlar farklı görevler üstleniyor. Örneğin ekranın alt ve üst kenarları menüde yukarı aşağı gezinmeyi sağlarken, şarkı çalarken aynı tuşlar önceki veya sonraki şarkıya geçmeye yarıyor. Alışana kadar biraz zorlayabilen bu sistem, alıştıktan sonra çok kullanışlı oluyor. Bence Philips bu kontrol sistemini daha sonraki modellerine de uygulamalı.

Ürünün ses kalitesi oldukça tatminkar. Ses seviyesi bu boyuttaki ürünler için normal seviyede, baslar ve tizler de yeterli düzeyde. Aşırı beklentilere kapılmamak lazım, ama benim şimdiye kadar denediğim uygun fiyatlı MP3 çalarlar arasında en iyilerden biri olduğunu söylemeliyim. Spark'ın yanında gelen kulaklıklar ortalama kaliteye sahip. Eğer yüksek ses kalitesi peşindeyseniz biraz daha masrafa girerek kendinize daha kaliteli kulaklıklar almanızı öneririm. Ses kalitesini çok fazla önemsemeyenler ise kutudan çıkan kulaklıklardan memnun kalacaktır. Ortalama kalite desem de marketlerde dökme satılan markasız MP3 çalarların kulaklıklarından çok daha iyi olduklarını belirtmek gerekir. Philips GoGear Spark MP3, WAV ve WMA dosyalarını oynatabiliyor. Ses kaydı ise ancak WAV formatında yapılabiliyor. JPEG formatındaki resimleri gösterebilen Spark, video oynatamıyor. Zaten bu büyüklükte bir ekranda video izlemek pek keyifli olmayacaktır. Ses için hazır ekolayzır ayarları mevcut, isteyenler kendileri de 3 bantlı ekolayzırı ayarlayabilirler. Cihazın öne çıkarılan bir özelliği olan FullSound ses efekti seslerin daha dolgun çıkmasını sağlıyor. FullSound ile ekolayzır aynı anda çalışamıyor, biri açıkken diğeri kapatılmak zorunda.

Cihazın menüleri oldukça sede ve kullanışlı. Menülerde gezinmek ise takılmasız ve akıcı şekilde gerçekleşiyor. Cihazı bilgisayara bağladığınızda hafızasında Spark için hazırlanmış özel kontrol yazılımının bulunduğunu görüyorsunuz. Bu uygulama ile çalma listeleri oluşturabilir ve cihazın dahili yazılımını güncelleyebilir veya yenileyebilirsiniz. İsterseniz tüm MP3 çalarlarda olduğu gibi şarkıları çalma listesine veya şarkıcı ismine göre görebilir, isterseniz menüdeki "klasör görünümü" bölümüne girerek dosyalarınızı bilgisayarda gördüğünüz gibi klasörlere ayrılmış şekilde görebilirsiniz. Eğer klasörün içinde dinlediğiniz şarkının albüm kapağını JPEG formatında koymuşsanız, şarkı çalarken arka plan resmi olarak bu albüm kapağı gösteriliyor. Bunlar tamamen seçime bağlı, isterseniz grafik ekolayzır veya farklı bir resmi de çalarken gösterilmesi için seçebiliyorsunuz. Aynı şekilde ekran koruyucu olarak saat, sabit bir resim veya birkaç resimde oluşan slayt gösterisi seçilebiliyor. Spark kullanıcısına zevkine göre seçebileceği 3 farklı renkte tema sunuyor.

Spark'ın kutusundan cihazın kendisi ve kulaklık haricinde USB bağlantı kablosu, sade kullanım kılavuzları ve silikon kılıf çıkıyor. Bu kılıf cihazın etrafını sararak dış etkenlerden korunmasını sağlıyor. Kılıf cihazın kullanışlılığını etkilemiyor, ancak cihazın ekranını da korumuyor. Çantada veya cepte taşırken dikkatli olmak lazım, cihazın neredeyse tamamını kaplayan ekran sert cisimlerle karşılaşırsa kolayca çizilebilir. Hafif bombeli olduğu için ekran koruyucu filmler bu ekrana uygulanamıyor. Belki de cihazın tek dezavantajı bu, başka bir kusur göremedim ben Spark'ı incelerken. Cihazın radyosu yok, radyolu modelleri de varmış ama ben ülkemiz piyasasında göremedim. Philips'in iddiasına göre Spark tam dolu bataryayla 27 saat müzik çalabiliyormuş. Çoğu zaman bu belirtilen süreyi yakalamak imkansız olur, bu sefer de kural bozulmuyor. Herkesin kullanım tarzı farklıdır, pil ömrü de kullanım tarzına göre değişiyor. Ekranın ne kadar aydınlık kaldığı, ses seviyesi gibi faktörler pilin dayanma süresini etkiliyor. Yine de ben Philips GoGear Spark'ın batarya süresinden tatmin oldum. Cihaz USB bağlantısı üzerinden şarj oluyor.

Harici hafıza kartlarını desteklemeyen Spark'ın daha yüksek hafıza kapasitesine sahip modelleri maalesef ülkemizde bulunmuyor. Philips nedense bu ürüne ilginç bir kısıtlama getirmiş, hafızası dolmamış olsa bile 450 adetten fazla şarkıyı cihaza yükleyemiyorsunuz. Saçma gelse de pek önemli bir kısıtlama değil. Türkiye piyasasında 90-100TL civarına satın alabileceğiniz Philips GoGear Spark kendi fiyat kategorisi içinde oldukça cazip bir ürün. Ses ve üretim kalitesi olarak rakiplerinin önüne çıkmayı başaran cihaz renkli ekranı küçük boyutlarla birleştirerek kendisini oldukça çekici kılıyor. Radyo dinlemek sizin için önemli değilse ve 2GB kapasite size yeterliyse Spark'ı mutlaka dikkate almalısınız. Standartların dışındaki görünümü ve kullanımıyla dikkat çeken bu ürünü uygun fiyatlı müzik çalar arayan kişilere öneriyorum. Bu inceleme burada biter, hepinize iyi günler...

4 yorum:

  1. Güzel bir inceleme olmuş.
    Şu aralar mp3 player almayı düşünenlerin işine yarayacaktır.
    Ürünle ve kutu içeriğiyle ilgili başka fotoğraflar da olsaydı daha ilgi çekici bir inceleme olurdu.

    YanıtlaSil
  2. ben bu ufaklığı aldım ve dediğiniz gibi küçük olmasına rağmen tatmin edici özellikleri var. pişman degilim alıcak arkadaşları ısrarla tavsiye ederim . tesekkürler..

    YanıtlaSil
  3. Çok şık, kullanışlı, yeterli ama bir o kadarda hassas. Sıkışık kot cebinde kalmaktan ekran tuşlarından biri bozuldu. Garantiye 2 kere yolladım. 1. sinde format atıp yolladılar. 2.sinde ekranı çıkartırken yıpratmışlardı aleti. Bir süre düzgün çalştı sonra yine sorun çıkarttı. Biraz dikkatli olma gerekiyor.

    YanıtlaSil
  4. Yıl olmuş 2020 hala nostaji yaşamak için sırf kullandığım bir mp3 gerçekten çoğu özellik için de var iyi ki almışım...

    YanıtlaSil