28 Ocak 2010 Perşembe

Apple "DEVRİM" yaptı, iPad duyuruldu :)

Uzundur konuşuluyordu bu... Apple firmasının tablet bilgisayar formunda yeni bir cihaz duyurma hazırlığında olduğu dedikoduları herkesi heyecanlandırmıştı. Cihaza ait olduğu iddia edilen saçma resimler çıktı, ismi hakkında konuşuldu filan, piyasa çalkalandı yani. En son geçtiğimiz günlerde süpersonik insan Steve Jobs "yer yerinden oynayacak, devrim yaratacak" tarzı açıklamalar yapınca özellikle Apple fanatikleri iyice coşmuştu. Dün yapılan ürün tanıtımının sonunda "DEVRİM" yaratacak ürünü görebildik. İşte bahsi geçen ürün iPad:Aslında fena da durmuyor ama beklenen bu değildi. Ben (ve çoğu kişi) bilgisayar tarzında, iş görecek hafif bir cihaz beklerken Apple daha çok e-kitap okuyucuya benzeyen hormonlu bir iPod verdi bize. Oldu mu şimdi? Bence olmadı. Garip ekran formunu saymazsak, görünürdeki en büyük eksiklik çoklu uygulama desteğinin bulunmaması. Bu da şu anlama geliyor: aynı anda hem webde gezip hem Live Messenger kullanamayacağız. Ağır şekilde eleştirilen Nokia akıllı telefonlar bile bunu yapabilirken, donanım olarak çok daha üstün olan bu cihazın yapamaması gerçekten düşündürücü. Ürünün teknik özelliklerini tek tek saymak istemiyorum, kısaca şöyle belirteyim:
  • 9,7" büyüklüğünde ve 768x1024 piksel çözünürlüğe sahip çoklu dokunmatik ekran (led aydınlatmalı)
  • 1 GHz hızında ARM A4 işlemci (ilk kez bu üründe kullanılıyor, Apple'a özel bir model)
  • Wi-Fi veya 3G bağlantı olanağı (opsiyonel)
  • Modele göre değişen, 700g civarı ağırlık
  • 16 GB ile 64 GB arası değişen katı hal (flash tabanlı) depolama
  • Işık ve ivme ölçer, Bluetooth
  • Wi-Fi ile 10 saat internette dolaşmayı sağlayabilecek kapasitede pil.
Teknik özellikler fena değil ama bana göre USB girişi ve GPS özelliği bulunmalıydı. iPad bu haliyle tablet bilgisayardan çok irice bir iPod'a benziyor. Yine de çok satacaktır, Apple bunu da pazarlamanın bir yolunu bulur. Fiyatı 500$ seviyesinden başlıyor, tabi bu ABD fiyatı. Ülkemizde çok daha pahalı olacaktır. İnsan ister istemez bunu netbooklar ile karşılaştırıyor ve nedense ağırlık haricindeki tüm konularda netbook galip geliyor. Büyüklük aşağı yukarı aynı, teknik özellikler konusunda netbook zaten çok daha iyi. Yazılım desteğin ise zaten karşılaştırmamak lazım, zira Apple kendi mağazası üzerinden kendi onayladığı ürünleri satarken netbooklar Windows kullanıyor ve sayıyla yazılamayacak kadar çok uygulamayla uyumlular. Neticede, beklediğim gibi çıkmadı. Çoğu insan hayal kırıklığına uğradı. İleride geliştirilir, eksikleri giderilirse düşünülebilir ama şu anda iPad pek cazip bir ürün gibi gözükmüyor.

1 yorum:

  1. Netbooklar gerçekten performanssız ve işlevsiz ki ben de netbooklara çok inanan ve eee pc serisi kullanmış biriyim.
    Netbooklar için sayısız uygulama demişsiniz. Windows ve Linux kullanan netbooklar tabii ki farklı programları destekliyor ama burada cihazın hedeflerini değerlendirmek lazım. 5 dakika da açılıp excel yükleyeceğime bir parmak hareketiyle açılan cihazı kullanmayı ve iWork'ü öğrenmeyi tercih edebilirim. Netbook ile Google Maps üzerinde konumumuzu bulmak için usb modemi takıp bağlanıp browser açacağıma Maps uygulamasına basarım gibi gibi... Bir ton örnek verebilirim. Beklentilerimize ve ihtiyaçlarımıza bağlı. Ben de pek beğenmedim ama ABD'den alabilirsem kullanabilirim. Netbook yerine mail alıp göndermek, internette gezinmek için ipod kullanıyoprum çok daha rahat ve ucuz.

    YanıtlaSil