2 Şubat 2010 Salı

Steve Jobs fena saldırmış

Apple'ın yeni duyurulan cihazı iPad ağır eleştiriler alınca umum müdürü Steve Jobs olaya müdahale etmiş, hafif hakaretler kullanarak Google ve Adobe firmalarına saldırmış. Bunun bir kısmını anlayabiliyorum, Google ile Apple telefon ve işletim sistemi sektöründe rakipler artık. Ara sıra rakiplere saldırmak ta normal sayılıyor. Diğer taraftan neden Adobe'u suçlamış onu pek anlayamadım. Neredeyse hiçbir sektörde rakip değiller, hatta birbirlerini destekleyen ürünler üretiyorlar. Bilen bilir, iPod filan henüz yokken Apple satın alanlar genelde grafik çalışmaları yapmak için bu markayı tercih ederdi. Grafik çalışmaları da genelde Adobe Photoshop kullanılarak yapılırdı. Basın sektöründe hep Apple kullanılırdı bu sebepten. Bir nevi stratejik işbirliği içindelerdi diyebiliriz.

Steve Jobs "Adobe tembel bir firma ve Flash yazılımındaki hataları düzeltmiyor, bu sebepten Apple Mac bilgisayarlar çöküyor" demiş. Doğrudur, olabilir. Kimse mükemmel olmak zorunda değil. Flash gerçekten hantal bir yazılım, ayarları değiştirmek bile sıkıntılı bir iş. Öte yandan internette gün geçtikçe artan Flash içerik bilgisayarları zorluyor. Eskiden internette gezmek en basit işti bilgisayarlar için. Bilgisayarını sadece internete girmek için kullanacak kişilere en hafif bilgisayarları önerirdik. Artık web sayfaları bile işlemci gücü gerektiriyor, netbooklar ve çok güçlü olmayan biraz eski bilgisayarlar bazı web sayfalarında kasılıp kalıyor. Bu kasılmalar da bilgisayarları hata yapmaya yönlendiriyor, yazılımlar çöküyor. Bu tamamen sayfayı yapanların suçu tabi, Adobe veya başka bir firmaya kabahat bulamayız. Belki Adobe yazılımını daha hızlı geliştirmiş, bazı özellikleri daha önce getirmiş ve hatalarını büyük oranda gidermiş olsa bu sıkıntılar daha az yaşanırdı.

Peki Steve Jobs'a uyup Flash içerikten vaz mı geçelim? Buna evet demek mümkün değil çünkü böyle bir olanağımız yok. Eğer aradığımız içerik Flash dolu bir sayfadaysa biz de o sayfaya girip o yavaşlamalara veya hatalara katlanmak zorundayız. Steve Jobs piyasanın duayeni, çok zeki ve güçlü bir adam. Başında olduğu firma da bu piyasanın en büyüklerinden. Buna rağmen piyasa standartlarına uyum sağlamak zorundalar, standartları değiştirmeye çalışmak firmalara pahalıya patlıyor. Bunu defalarca deneyen Sony çoğu zaman başarısız oldu. Flash lazımsa kullanılacak, "ben onu sevmiyorum, benim cihazımı kullananlar Flash'lı sitelere girmesinler" demek Steve Jobs gibi zeki ve bilgili bir adama yakışmıyor. Belki de piyasa Apple'a iyi bir ders vermeli, böylece zengin çocuk umursamazlığından kurtulabilirler...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder