13 Ağustos 2013 Salı

Cep telefonunun kamerasını beğenmeyenlere Sony'den "ek kamera"

Üstteki fotoğrafta gördüğünüz şey Sony'nin yeni ince gövdeli kompakt fotoğraf makinesi değil. Eğer birileri fena halde yalan söylemiyorsa bu fotoğraftaki şey Sony'nin yeni geliştirdiği "ek kamera". Şöyle ki; Japon elektronik devi Sony şu cep telefonlarının kamera lenslerinin üzerine takılan ve lens açısını değiştiren eklenti lensleri bir adım öteye taşımış, lensi ve sensörüyle birlikte komple kamera sistemini cep telefonuna bağlanacak şekle sokmuş.

Şimdilik sadece dedikodudan ibaret olan (Sony tarafından henüz onaylanmadı sonuçta) bu ürünlerin adının ne olacağını kimse bilmediği için herkes kafasından birşeyler uyduruyor. Ben de "ek kamera" demeyi uygun gördüm. Siz kendi kafanıza göre başka şeyler diyebilirsiniz. İlk başta sadece iki modelden oluşacak olan "ek kamera" ürün ailesi ileride genişleyebilir, veya tutmazsa komple sonlandırılabilir. Bu modellerden ilki Sony'nin RX100 modelinin 20 megapiksel çözünürlüklü full frame (yani profesyonel makinelerle aynı büyüklükte) sensörünü kullanacak olan DSC-QX100. Bu modelin yakınlaştırma oranından bahsedilmemiş, büyük ihtimalle ya çok az yakınlaştırma olacak, ya da hiç olmayacak. Lensi Zeiss marka olacak. Serideki diğer model olan DSC-QX10 ise daha amatör; 18 megapiksel çözünürlüklü 1/2.3" sensör ve Sony markalı, 10x yakınlaştırmalı bir lensle geliyor. Amatör dedim ama bu da öyle çok basit birşey değil, ucuz da olmayacaktır.

Peki, bunlar tam olarak neye yarıyor? Cep telefonlarının üzerindeki kameralar çok zayıf. Şişirilmiş megapikseller milletin kafasını bulandırsa da bu kameralar basit lenslerden ve minicik sensörlerden oluşuyorlar. Çektikleri fotoğraflar da çoğu zaman vasat oluyor, herkesin kalite beklentisini karşılamıyor. İşte bu durumda devreye Sony'nin bu ilginç ürünleri giriyor (veya girecek). Bu ek kameralar cep telefonunun kamerasının yerine geçecek ve kullanıcıya üst seviye kompakt makinelerin optik performansını sunacak. Cep telefonuna bağlantıklarında telefonun ekranı dokunmatik bir fotoğraf makinesinin ekranına dönüşecek. NFC ile eşleştirilip WiFi ile veri aktarımı yapacaklar. Çektikleri fotoğraf ve videoları kullanıcının isteği doğrultusunda telefon hafızasına veya kendi üzerlerindeki SD karta kaydedecekler. En güzel tarafı da şu: Neredeyse piyasadaki tüm akıllı telefonlara uyumlu olacaklar. Android ve iOS desteği sayesinde tabletlerle bile kullanılabilecekler. Bağlantıyı WiFi üzerinden yapacakları için NFC ile bir kere eşleştirildikten sonra uzaktan da kullanılabilecekler. Güzel, değil mi? Bence çok güzel, ama fiyatın da bu güzelliğe yakışır güzellikte olması lazım. Eğer Sony daha önce defalarca yaptığı gibi kafasına göre fiyat belirleyip pahalıya satmaya kalkarsa kimse bunları almaz. Sonuçta yeni nesil fotoğraf makinelerinde de WiFi desteği var, biraz daha verip tam teşekküllü (ve WiFi destekli) bir fotoğraf makinesi alınabiliyorsa kimse bunlarla uğraşmaz. Sony'nin rekabetçi bir fiyat belirlemesi lazım. Eğer fiyatı düşük tutarlarsa fotoğraf meraklılarının favori telefon aksesuarları olur bunlar. Ürünlerin piyasaya çıkış tarihleri belli değil, ama bu yıl bitmeden tanıtılmaları bekleniyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder