27 Aralık 2012 Perşembe

En güçlü rakiplerini bile ezen telefon: ZTE Nubia Z5

ZTE aslında dünyanın en büyük telefon üreticilerinden (2012 satışlarına göre dördüncü) biri olduğu halde çoğu kimse tarafından pek tanınmaz. Bunun sebebi cihazlarının büyük kısmını kendi markasıyla değil, telekom operatörlerinin markasıyla satmasıdır. Operatörlerin kendi markalarıyla sattıkları cihazların çoğunu ZTE üretir (geri kalanını da Huawei üretiyor zaten). Bir de tabi üst sınıf cihazlar üretmemesinin etkisi var, göze batan cihazları olmayınca insanlar pek tanımıyorlar bu firmayı. Bunun önüne geçmek isteyen ZTE kendi "fiyat / performans markası" imajını hiç işin içine karıştırmadan, farklı bir marka altında üst sınıf telefonlar üretme kararı aldı. Nubia isimli bu yeni marka altında satılacak olan ilk cihaz da üstte fotoğrafını gördüğünüz Nubia Z5. İlk bakışta sade tasarımlı, basit bir telefona benzeyen Z5 aslında piyasanın en başarılı telefonlarından biri olmaya aday bir cihaz. Z5'in ön kısmında 1080p (yani 1920x1080) çözünürlüklü, 5" boyutunda bir ekran var. Ekranda IPS panel kullanılmış ve üstü çizilmez camla kaplanmış.

Z5'in içi ise dışından daha heyecan verici: Dört çekirdekli, 1.5GHz hızında Qualcomm Snapdragon S4 Pro işlemci, 2GB sistem belleği, 32GB depolama alanı gibi çok güçlü özellikler cihazda mevcut. İşletim sistemi olarak Android 4.1.1 tercih edilmiş, ileride yeni Android versiyonları için güncellemeler de gelecektir. Bunlar haricinde sınıfındaki diğer telefonlar en fazla 8 megapiksel çözünürlüklü kameraya sahipken Nubia Z5 tam 13 megapiksel çözünürlüklü bir kameraya sahip. Üstelik, kameranın lensi 5 elemanlı ve optik mühendisliğinin uzmanlarından Konica Minolta tarafından geliştirilmiş. Günümüz akıllı telefonlarının en büyük sıkıntısı olan pil kapasitesi de (kısmen de olsa) problem olmaktan çıkmış. Z5'in içinde 2,300 mAh kapasiteli bir pil var. Devrimsel bir kapasite olmasa da kendi sınıfındaki diğer cihazlara göre biraz daha iyi.

Nubia Z5'in en güzel yanı boyutları. Cihaz sadece 7.6mm kalınlığında, yani inceliğiyle dikkat çeken Samsung Galaxy S3'ten bile 1 mm daha ince. Üstelik Galaxy S3'e göre her bakımdan da üstün. İncelik yetmez tabi, ağırlık da önemli. Z5 sadece 126 gram ağırlığında, yani benzer boyuttaki rakiplerinin hepsinden daha hafif. Önümüzdeki günlerde Çin'de piyasaya çıkacak olan Nubia Z5 oralarda 550$ civarına satılacak. Türkiye'ye gelir mi bilmem, ama gelirse de fiyatı 2,000 liraya yakın olur herhalde. Markası biraz garip kaçsa da özellikleriyle en güçlü rakiplerini bile ezen bu telefonu alamasak da bir şekilde kurcalamak (mümkünse siyah versiyonunu) isteriz herhalde. ZTE yetkilileri ileride bir de titanyum kaplı sürümünün geleceğini söylüyorlar, ama onun Çin fiyatı bile 1,300$ civarında olacakmış. Her bakımdan harika, ama bana göre biraz fazla pahalı.

3 yorum:

  1. Ooo iyiymiş bu, karşılık bile verir bu yeri geldiğinde.

    YanıtlaSil
  2. Hiçbir işe yaramaz; arkasında elma yok zîra.

    YanıtlaSil
  3. Bence çok güzel olmuş, ama işte marka prestiji biraz zayıf. Kullanırken iyi de, ikinci elde satışı zor olur.

    YanıtlaSil