3 Aralık 2012 Pazartesi

Cadillac XTS'in kişiselleştirilebilen kadranları - Yakında araba için de tema indirmeye başlayabiliriz

Cadillac'ın çok şey beklediği yeni E sınıfı modeli XTS çirkin tasarımını telafi edecek bazı yeniliklerle geliyor. Bu yeniliklerden biri de XTS'in tamamen özelleştirilebilen kadranları. Yol bilgisayarları standartlaştıktan sonra zaten her üretici kadranların arasına küçük bir ekran koyuyordu zaten. Daha sonra bu küçük ekranlar büyüdü, sonra da renklendi. Cadillac ise kadranları da iptal edip direksiyonun arkasına kocaman bir LCD ekran koymayı tercih etmiş. İşin güzel tarafı, bu sayede kadran dizilimi özelleştirilebiliyor. Cadillac dört farklı tarz belirlemiş, bunlardan birini seçmek ve istendiğinde değiştirmek mümkün.

Bu XTS'in kadranlarının "dengeli görünüm" versiyonu. Aslında klasik kadran görünümünün aynısı, sadece hız göstergesinin ortasında navigasyon haritası var, sıcaklık ve yakıt ibrelerinin arasına da radyo (veya iPod) bilgisi eklenmiş. Klasik kadranları sevenler bunu seçecektir.

Bu ise klasik görünümle hiç alakası olmayan "teknolojik görünüm" teması. Normal kadranlara benzeyen hiçbirşey yok, herşey olabildiğince modern tasarlanmış. Araba kadranından çok bir bilgisayar yazılımının arayüzüne benziyor. Fena değil, ama biraz alışmak gerekecektir kullanmak için.

Bu da XTS'in "sade görünüm" sunan kadran tasarımı. Adı üstünde, sadelik için tasarlanmış. Gereksiz detay yok, sadece ihtiyaç duyulan bilgiler var. Bu da teknolojik görünüm gibi klasik kadran görünümünden uzak, modern tarzda bir tema.

İşte bu benim kişisel favorim: Performans görünümü. Klasik kadranlar yine var, ama radyo ve navigasyon gibi şeyler görüntülenmiyor. Onların yerini yağ sıcaklığı ve akü voltajı almış. Performans meraklıları bu görünümü sevecektir, çünkü arabanın sürüş dinamiğiyle ilgili verilerin hepsi tek ekranda toplanmış. Kullanıcı bu ekranlardan istediği birini seçebiliyor, canı isterse birkaç tuşa dokunarak farklı bir görünüme geçebiliyor. Şimdilik dört çeşit görünüm var, ama ileride yenileri de eklenebilir. Diğer üreticiler de bu sisteme geçerse (Range Rover ve bazı Jaguar modellerinde var zaten) bu da bir rekabet unsuruna dönüşür ve daha yaratıcı projeler de görebiliriz. Kim bilir, belki ileride tıpkı cep telefonlarındaki gibi araba kadranı için de tema indirip kurabiliriz, veya duvar kağıdını değiştirebiliriz.

1 yorum:

  1. Hiç araba kullanmadım ama bence biraz dikkat dağıtıcı olabilir. Bu nedenle böyle şeyler yapmayıp normal şekilde yapsalar daha iyi olur.

    YanıtlaSil