22 Ağustos 2012 Çarşamba

Nikon'dan Android'li kompakt fotoğraf makinesi: Coolpix S800c

Nikon kompakt sınıftaki yeni modellerini tanıtırken kimsenin ummadığı farklı bir modelle teknoloji dünyasının gündemine oturuverdi. Başlıktan da anlaşılacağı üzere Android işletim sistemiyle gelen bu yeni modelin ismi Coolpix S800c. İster istemez insanın "bu bugüne kadar neden yapılmadı?" demesine sebep olan S800c önden bakıldığında standart bir bas-çek tipi kompakt makineden farksız görünüyor. Makinenin arkasına baktığımızda ise 3.5" büyüklüğündeki kapasitif dokunmatik (çoklu dokunma destekliyor) ekranı görüyoruz. Ekran dokunmatik olunca fazla tuşa da ihtiyaç duyulmamış haliyle, bu yüzden arkada sadece üç tane tuş var. Ekran çözünürlüğü tam olarak (bizim istediğimiz türde, en x boy şeklinde) belirtilmemiş, bunun yerine 270,000 piksel olduğundan bahsedilmiş. Üst seviye akıllı telefonlar kadar olmasa da fotoğraf makinesi için yeterli gelecektir bu çözünürlük. Makinenin fotoğraf çözünürlüğü ise 16 megapiksel. Arkadan aydınlatmalı CMOS sensör kullanan S800c diğer amatör makineler gibi manuel kullanıma fazla izin verilmeyen, herşeyi otomatik modda halleden bir makine. Ayrıca yüklenebilen uygulamalarla makinenin yetenekleri arttırılabilir, manuel modlar eklenebilir. 1080P kalitesinde HD video da çekebilen cihazın lensi 10x yakınlaştırma oranına ve optik titreşim önleme özelliğine sahip.


Biz akıllı telefonları veya tabletleri incelerken işlemci performansına ve bellek miktarına bakarız. Nikon bu detayların hiçbirinden bahsetmemiş. Yalnız, S800c'nin Android'in 4.0 ve üzeri versiyonları yerine artık ömrünü tamamlamış olan 2.3 versiyonuyla gelmesi, bunun sebebi olarak da eski versiyonun daha az işlemci gücüne ihtiyaç duyduğunun söylenmesi donanımın biraz yavaş kaldığını gösteriyor. Yine de fotoğraf uygulamaları için yeterli gelecektir. Uygulama demişken; S800c eski adıyla Android Market, yeni adıyla Google Play olarak bilinen Android uygulama mağazasına da girebiliyor. Genelde bu tip "bir işe özel" cihazlarda kullanım amacı dışına çıkılmasın diye uygulama mağazası erişimi kapatılır, ama Nikon böyle bir dingillik yapmamış. WiFi üzerinden internete bağlanabilen Nikon S800c web tarayıcısı üzerinden internette gezinebiliyor, sosyal ağ uygulamalarıyla çekilen fotoğrafların ve videoların anında paylaşılmasını mümkün kılıyor. GPS alıcısı sayesinde fotoğraflara konum bilgisi eklemek de mümkün. Cihazın 4GB kapasiteli depolama alanının uygulama yüklenmesine izin verilen kısmı 680MB büyüklükte. S800c günümüzdeki çoğu kompakt fotoğraf makinesi gibi lityum-ion pile sahip. Ortalama pil ömrü 140 kare olarak belirtilmiş, ama flaş kullanımına ve makinenin kurcalanma oranına göre pil ömrü daha uzun veya kısa olabilir.

Daha önce de bu blogda benzer bir üründen bahsetmiştim aslında. Altek Leo isimli o benzer ürün daha çok fotoğraf makinesi entegre edilmiş bir akıllı telefon gibiydi. Nikon Coolpix S800c ise arkasında Android'li bir tablet olan fotoğraf makinesi kıvamında. Dokunmatik ekranlı ve WiFi bağlantılı fotoğraf makineleri uzun süredir var zaten, ama S800c uygulama yüklenebilme özelliği ve Android'in kullanım kolaylığı ile esnekliği sayesinde diğerlerinden bir adım öne çıkabiliyor. Nikon'un bu tip ince kompakt makinelerinin fotoğraf performansları çok iyi olmaz, bu makineden de kaliteli fotoğraflar beklemiyorum. Standartları karşılayacaktır, ortalama bir kompakt makine kullanıcısına yetecektir. Bu kadarı da kafi zaten. Eğer bu "Android'li kompakt makine" konsepti tutarsa, daha önceki "projektörlü makine" denemeleri gibi patlamazsa diğer üreticiler de (başta Android'in savaşçısı rolünü üstlenen Samsung) benzer ürünler piyasaya sürecektir. Nikon Coolpix S800c önümüzdeki ay Almanya'da düzenlenecek olan Photokina etkinliğinde tanıtılacak ve hemen ardından piyasaya sürülecek. Şimdilik sadece iki renk seçeneği (siyah ve beyaz) var, ama eğer cihaz popüler olursa farklı renk seçenekleri de gelebilir. ABD fiyatı 350$ olacak, Türkiye'de de 1,000 lira civarından giriş yapar. O parayı hakeder mi bilmem, ama güzel bir fikir olduğu kesin.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder