4 Temmuz 2012 Çarşamba

En basit haliyle Formula 1 arabalarının evrimi

Dünyanın en popüler motor sporları organizasyonu olan Formula 1'de kullanılan arabalar her sene küçük şekil değişikliklerine uğruyor. Değişiklikler küçük olunca biz yeni tasarımları fazla garipsemiyoruz tabi, ama eski Formula 1 arabalarıyla şimdikileri karşılaştırınca aradaki büyük fark ortaya çıkıyor. Ruf Blacklock isimli animasyon ustası (ve görünüşe göre Formula 1 hayranı) F1 arabalarının 1950'den bugüne geçirdiği evrimi fazla detaya inmeden, temel hatlarla gösteren güzel bir çizgi film hazırlamış. Bu kısa animasyonda önce karşımıza 1950 yılında kullanılan bir F1 arabasının silueti çıkıyor ve her yıl küçük değişiklikler geçirerek günümüzün modern tasarımına dönüşüyor. Bence çok başarılı olmuş, arabalarla ilgilenen herkese bu 1 dakikalık videoyu izlemelerini öneririm. Ruf Blacklock bununla da yetinmemiş ve videodaki temayı kullanarak bir de infografik hazırlamış. Bu infografikte meşhur Monza pistinin sülueti kullanılarak Formula 1 arabalarıda kullanılan teknolojilerde yaşanan atılımlar zaman tablosu sistemiyle gösteriliyor. İkisi de güzel ve faydalı çalışmalar olmuş, özellikle F1 meraklıları çok sevecektir.



3 yorum:

  1. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  2. Formula 1... Çarşaf gibi pistlerde bile ancak 300+ km yapan otomobiller. Düşürülmüş motor gücü, azaltılan piston sayısı, daraltılan araç gövdesi vs vs. Bence arabalardaki motorları söküp, pit ekibine ittirmeliler. Daha zevkli yarışlar görürüz: "Formula Crew 1"

    YanıtlaSil
  3. Formula 1 bana göre futbol kadar zevkli olan bir spor diyebilirim. "Sirke" nin de dediği gibi çarşaf gibi pistlerde bile 300 km ve artan bir hız yapılan araçlardır. 1950 yılından bu yana normal bir gözle bakıldığında fazla bir şey görülemez belki ama sadece 10 dk araştırma bile yapsan aslında ne kadar çok geliştiği görülebilir. Bunu 100 kişi bile az merak edip araştırsa en az 70 i Formula 1 izlemee başlar. :) Aslında şöyle bir baktığında Formula 1 in başlama anı futbolda Galatasaray- Fenerbahçe maçının son uzatma dakikaları kadar heyecanlıdır, hatta belki daha fazladır. :)

    YanıtlaSil