23 Mayıs 2012 Çarşamba

Via APC - Raspberry Pi'nin yeni rakibi

Android veya Linux destekli, ARM işlemcili mini bilgisayarlar son günlerde çok popüler. Tabi bunlardan bazıları şık kasalar içinde geliyor ve pahalı oluyor. Bazıları da böyle bir anakarttan ibaret şekilde satılıyor, ama fiyatları uygun oluyor. İşte bu düşük maliyetli, "barebone" tipindeki mini bilgisayarların en yenisi Via'nın APC isimli ürünü. Via APC küçük, 170mm uzunluğunda bir anakarttan oluşuyor. Bu tip ürünlerin en popüleri olan Raspberry Pi'ye göre daha büyük, ama daha güçlü bir bilgisayar bu. Boyutları karşılaştırmanız için üstteki fotoğrafı koydum. Yanlışlık olmasın, oradaki muz yerli Anamur muzu değil. Henüz teknoloji o seviyeye ulaşmadı. İthal çikita muz bu, ona göre boyut hesaplaması yapın.

Görüldüğü üzere, Via APC'de küçük bir bilgisayarda ihtiyaç duyulan tüm giriş çıkışlar mevcut. Monitör veya televizyon bağlantısı için hem VGA, hem de HDMI çıkışı var. Dört adet USB 2.0 bağlantı yuvası da gayet yeterli. Ağ bağlantısı da var, ama sadece 100Mbps hızı destekliyor. Bu hız internet bağlantısı için gayet yeterli, ama ağ üzerinden medya paylaşımı yapacak olanlar daha hızlı bağlantı isteyeceklerdir. Hoparlör ve mikrofon bağlantılarını zaten söylemiyorum, onlar standart haline geldi. Fotoğrafta zor görünen birşey daha var orada: MicroSD kart girişi. Buraya geniş kapasiteli bir MicroSD kart yerleştirilerek depolama sorunu çözülebiliyor. "Depolama sorunu" diyorum, çünkü böyle bir sorun var. Via APC'nin üzerinde sabit disk bağlantısı yok. Bu yüzden harici diskler ve MicroSD kartlar kullanılmak zorunda, başka çözüm yok. APC'de Via'nın ARM mimarili 800MHz hızında tek çekirdekli bir işlemcisi kullanılmış. Grafik işlemcisi 3D destekli, ama maalesef maksimum çıkış çözünürlüğü 720p. Full HD film izlemek isteyenlere yetmeyecektir bu çözünürlük. Sistem belleği ise 512MB. İşletim sistemi olarak Android 2.3 tercih edilmiş, ama isteyenler Linux da kullanabilirler.

Orta / alt sınıf bir cep telefonuna benziyor Via APC'nin teknik özellikleri. Tabi cep telefonunda bu kadar giriş / çıkış seçeneği yok. Bir de cep telefonu çok daha pahalı tabi. Via APC sadece 49$ fiyatla satılacak. Hızlı bir MicroSD kart, kablosuz bir klavye - fare seti ve bir de monitör (evdeki televizyon da iş görebilir) eklendiğinde Via APC hafif işlerin üstesinden rahatça gelecektir. Bununla evdeki televizyonu akıllı televizyona dönüştürmek, 24 saat açık kalacak bir indirme bilgisayarı oluşturmak, kişisel web sitesi için düşük tüketimli sunucu kurmak mümkün. Medya oynatıcı olarak da kullanılabilir tabi, ama çözünürlük sınırı bir noktada mutlaka sıkıntı yaratacaktır. Kullanım alanları çok geniş, bunlar sadece benim aklıma gelenler. Bu tip ürünlerde hep olduğu gibi Via APC de büyük ihtimalle ülkemize gelmeyecek. Olur da buralarda satılırsa bir tane alacağım, küçük bir yedek bilgisayar her zaman lazım olabilir. Via APC'nin tanıtım videosunu aşağıda veya şurada izleyebilirsiniz.

2 yorum:

  1. Raspbery pi den bence çok daha iyi işlemcide genel kullanım için yeterli bence bide raspbery pi de ethetnet girişlerinde sorun çıkmıştı diye biliyorum 1000 tane üretmişleridi hepsinde aynı sorun çıktı yeni sürümünü çıkaracaklarmış diye biliyorum ama bencede bu türkiyeye gelirse bir tanede bana ayırsınlar :)

    YanıtlaSil
  2. türkiye ye gelirken fiyatı 2-3 e katlanır bunun da. pc ithalatçı karteli türkiye ye bu tür cihazların gelmesine izin vermez. boşuna heveslenmeyin arkadaşlar.

    YanıtlaSil