13 Nisan 2012 Cuma

İlk kendiliğinden ışıklı e-kitap okuyucu: Nook Simple Touch GlowLight

Aslında biz bu aletlere "e-kitap okuyucu" diyoruz ya, yanlış yapıyoruz. Kitabı alet okumuyor ki, biz okuyoruz. Bunun yerine "e-kitap okutucu" desek daha doğru olur, ama o da biraz garip duruyor. Herneyse, ülkemizde de yavaş yavaş yaygınlaşmakta olan elektronik mürekkep ekranlı bu cihazların en büyük sıkıntısı ekranlarının yapısı gereği karanlıkta okunmamaları. Ekranın kendi ışığı yok, tıpkı normal kağıt gibi dışarıdaki bir kaynaktan ışık gelirse görülebiliyor. Bu yüzden de tabletler gibi karanlıkta kullanılamıyor. Barnes & Noble bu işi çözmüş ve piyasanın ilk kendinden ışıklı e-kitap okuyucusunu yapmış. Nook Simple Touch GlowLight özellik olarak diğer Nook modellerinden pek farklı değil, ama ekranı arkadan aydınlatmalı. Bu sayede her ortamda okunabiliyor. Gerçi karanlıkta parlayan bir ekrana bakarak kitap okumak gözleri yorar, ama yine de hiç okuyamamaktan iyidir. Barnes & Noble şimdiden önsiparişleri almaya başlamış. Işıklı e-kitap okuyucunun fiyatı 139$. Tahminimce Amazon da yakında ışıklı bir Kindle modeli çıkartır, ondan sonra da rekabet yüzünden fiyatlar biraz düşer. O zamana kadar sırf arka aydınlatma için 40$ kadar fark ödemek gerekecek. Bu yakınlarda böyle bir cihaz almaya niyetli olanların beklemesinde fayda var, gece kitap okumayı sevenler için almışken arkadan aydınlatmalısını almak daha iyi olabilir.

1 yorum:

  1. amazon'un da ışıklı kindle çıkartacağı uzun süreden beri konuşuluyor ama nedense ilkleri hep nook yapıyor. amazon ondan sonra yapıp, ondan ucuza satıyor. microsoft'un nook'un hisselerini satın aldığını duyunca içim buruldu, üzüldüm.

    bu arada amazon'un kindle'u önden ışıklı olacak. büyük ihtimal nook'da önden ışıklı olabilir, doğal ışık gibi. yine de gözü yorar gerçekten. bence gereksiz bir özellik. kesin kapatılabilir yaparlar ve çoğu kişi de kullanmaz. zaten hali hazırda ışıklı koruma kılıfları var. gece onlardan birini alarak ya da 1 milyoncularda satılan klipsli led fenerlerden alıp aletin ucuna tutturarak kullanılabilir.

    önemli olan renkli e ink.

    YanıtlaSil