3 Ocak 2012 Salı

IKEA tahta paletleri bırakıyor, tek kullanımlık karton paletlere geçiyor

Ev için gerekli şeyleri üreten ve satan IKEA birkaç hafta içerisinde tahta paletlerin kullanımına son verecek. Bundan böyle IKEA tüm nakliye işlemlerinde kendi tasarladığı mukavva (bu kelime bana hep Arapça gibi gelmiştir) paletleri kullanacak. Tahta içermeyen, sertleştirilmiş kartondan üretilen yeni paletler maksimum 750 KG taşıyabilecek. Tek kusurları kullanım ömürlerinin kısa olması, mukavva (belki de gerçekten Arapça'dır) paletler sadece bir kere kullanılabiliyorlar. Tahta paletler ise parçalanana kadar defalarca kullanılıyorlar, hatta parçalandıktan sonra da garibanın sobasında yanarak memleketimizin ısınmasına katkıda bulunuyorlar. IKEA yetkilileri kullanılmış paletleri geri dönüşüm sistemi sayesinde kağıda (ve tekrardan palete) dönüştürebileceklerini söylüyorlar. Mukavva paletlerin kullanılması sayesinde IKEA'nın yıllık nakliye giderleri (dünya çapında) 193,000,000$ düşecekmiş. Az para değil hani. Eğer bu sistem beklendiği kadar verimli ve çevreye duyarlı olursa diğer büyük firmalar da yakın zamanda tek kullanımlık paletlere geçebilirler.

3 yorum:

  1. Mukavva gerçekten de Arapça olabilir. İncelemek lazım. :P

    YanıtlaSil
  2. Bizim paletçilerden IKEA'ya satış yapan var mı bilmiyorum ama mevcut durumdaki palet tedarikçisi batacak :) Böylece 1.25'lik sanayi odunları üretilmeyecek ve tedarikçi Dikili Satış almayacak. Ağaç kesimi azalmayacak çünkü kabuklu ve kabuksuz kağıtlık odun üretimi artacak. Neyse biz işimize bakalım. :D

    YanıtlaSil
  3. Kabuklu ve kabuksuz kağıtlık odun üretimi bir miktar artabilir, ama adamlar paletleri geri dönüşümle yeniden kullanacaklarmış. Yoksa çok müsrif bir uygulama olur, astarı yüzünden pahalıya çıkar.

    YanıtlaSil