Fotoğrafçılık dünyasının devlerinden Nikon son zamanların modasına uydu ve lensi değiştirilebilen aynasız modellerini duyurdu. İlk olarak Olympus ve Panasonic'in ortak geliştirdiği Micro Four Thirds sistemiyle başlayan aynasız makine furyasına zamanla diğer üreticiler de katılmıştı. Nikon uzun süre sabretti (nedense Nikon bir teknoloji firması olmasına rağmen klasikçidir, yenilikleri uygulamakta biraz geriden gelir), ama sonunda müşterilerin taleplerine karşı koyamadı ve modaya uymayı tercih etti. Bilmeyenler için kısaca anlatayım: bahsettiğim aynasız makineler tıpkı bir DSLR gibi değiştirilebilir lense sahipler, ama kasalarının içindeki sistem kompakt makinelerin sistemine daha çok benziyor. Deklanjöre basıldığında açılıp kapanan bir ayna yok, bu yüzden dahili optik vizör de yok. Gövdeleri DSLR tipindeki makinelere göre daha küçük ve daha hafif. Performansları giriş seviyesindeki DSLR makinelere yakın.
Gerekli açıklamayı yaptıktan sonra Nikon'un modellerinden bahsedelim. İlk model üstte de gördüğünüz Nikon V1. 10 megapiksel çözünürlüklü, 1" köşegen genişliğine sahip bir CMOS algılayıcıyla gelen V1'in gövdesi magnezyum alaşımından üretilmiş. Böylece sağlamlığı korurken aşırı ağırlık yapmıyor. DSLR ile çekim yapmaya alışık olanlar için ekranın haricinde kullanılabilen elektronik bir vizör (bakaç diyesim gelmiyor) mevcut. Optik vizör kadar iyi olmasa da iş görecektir. V1'in ekranı ise 3" boyutunda. Hibrid odaklama ismiyle anılan sistem sayesinde otomatik odaklama yaparken bile saniyede 10 kare çekebilen V1'in video performansı ise çok iyi. 1080i kalitesinde ve saniyede 60 kare hızında (veya 1080P kalitesinde saniyede 30 kare hızında) video çekebilen V1 video meraklılarını memnun edecek. Amatör bir makine olmasına rağmen V1'e dahili flaş eklenmemiş. İsteyenler makinenin üzerindeki aksesuar girişini kullanarak Nikon'un bu seriye özel ürettiği SB-N5 flaşı veya GP-N100 GPS ünitesini V1'e bağlayabilirler. Nikon V1 Ekim ayının sonuna doğru 900$ fiyatla satışa çıkarılacak. Fiyata Nikon'un bu sistem için geliştirdiği 10-30mm kit lensi de dahil.
Ailenin (şimdilik iki kişilik küçük aile) diğer ve daha küçük üyesi Nikon J1 ise daha basit bir yapıya sahip. Aslında çoğu özelliği yukarıda bahsettiğim V1'le aynı. V1'de bulunan elektronik vizör J1'de yok, yani bunu kullananlar 3" büyüklüğündeki ekranı kullanmaya mecburlar. Kullanılan 1" büyüklüğündeki CMOS algılayıcı V1'dekiyle aynı, bu yüzden fotoğraf ve video kaliteleri de bire bir aynı. V1'de kullanılan hibrid odaklama sistemi J1'e deeklenmiş. Bu sistem iki farklı odaklama sistemini aynı anda kullanıyor ve lensin daha hızlı odaklanmasını sağlıyor. J1'in gövdesi plastikten üretilmiş ve V1'de bulunmayan dahili flaş J1'e eklenmiş. Kompakt makineden DSLR sistemine geçenler için ideal bir ara basamak sayılabilecek olan Nikon J1 V1 ile aynı tarihte ve aynı kit lensiyle birlikte 650$ fiyatla satışa çıkarılacak. Resimde beyaz olanı görünüyor, ama Nikon J1'in kırmızı, siyah, pembe ve gümüş renk seçenekleri de mevcut. Lensi çıkıntı yaptığı sürece kasasının ince olması benim için birşey ifade etmez, ama DSLR taşımayı sevmeyen ve kompakt makinenin çekim rahatlığından vazgeçmek istemeyenler bu tip makineleri tercih edebilirler.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder