İnsanoğlunun başı türlü türlü hastalıkla dertte. Şeker hastalığı da, bunların başında geliyor.
Tokyo Üniversitesi Endüstriyel Bilimler Enstitüsünden bir grup araştırmacı, geliştirdikleri doku içi implantın deneysel sonuçlarını açıkladı.
Fiber bir kapsüle yerleştirilmiş implant, içerisinde bulunan ve şekere duyarlı yapıdaki floresan hidrojel sayesinde kan şekeri yükseldiğinde parlıyor. Kapsülün çapı 1 mm kadar ve deri altına kolaylıkla enjekte edilebiliyor.
Yeni implant, enzime duyarlı eski model implantların eksikliği olan kısa ömür, oksijene ihtiyaç ve stabilite gibi sorunların üstesinden gelmeyi hedefliyor.
Henüz geliştirme aşamasında olan ve fareler üzerinde denenen implantın, uzun dönem araştırma ve geliştirmeleri tamamlandığında, insanlar üzerinde kullanılması yüksek olasılık. Böylece, şeker hastaları kan şekeri ölçümü için, ölçüm cihazı ve kısa ömürlü ölçüm çubukları taşıma zorunluluğundan kurtulabilir ve şeker seviyelerini sürekli olarak gözlemleyebilirler.
Bu teknolojinin kötü yanı ise (şaka tabi) şeker hastalarının çaktırmadan diyetlerini deldiklerinde, ışıl ışıl parlayacak olmaları. Hani demiştik ya, kabak çiçeği gibi... :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder