4 Ağustos 2011 Perşembe

İnsanın canını çektiren telefon: Huawei Vision

Çinli cep telefonu ve telekomünikasyon ürünleri üreticisi Huawei yeni modeli Vision'ı tanıttı. Huawei Vision Android işletim sisteminin 2.3 Gingerbread versiyonunu kullanıyor. Teknik özellikleri şu an piyasada satılmakta olan Huawei Ideos X5'e benziyor, ama bazı konularda iyileştirmeler yapılmış. Tıpkı Ideos X5 gibi 512MB ram ve 2GB dahili depolama alanı sunan Vision'a önceki modelde bulunmayan FM radyo gibi özellikler eklenmiş. İşlemci hızı da arttırılmış, Ideos X5'te kullanılan 800 MHz hızındaki işlemcinin yerine 1 GHz hızında Qualcomm MSM 8255 işlemcisi kullanılmış. Huawei Vision'ın kasası da üst seviye telefonlarda kullanılan tek parçalı tasarıma sahip. Kamera önceki modelle aynı özelliklere sahip. 5 megapiksel çözünürlüğündeki kamera otomatik odaklama ve led flaş gibi artık "olmazsa olmaz" özellikleri barındırıyor. Ayrıca, bu kamera 720p kalitesinde HD video çekebiliyor. Ideos X5'te benzer bir kameraya sahipti, ama video ve fotoğraf kalitesi herkesi memnun edememişti. Belki Vision bu konuda bazı iyileştirmeler içeriyordur. Bu özellikler size pek harika gelmeyebilir, hatta neden bu telefonun insanın (yani benim) canını çektirdiğini de merak etmiş olabilirsiniz. Sonuçta piyasada bunlardan çok daha fazlasını sunan cihazlar var. Mesele sadece teknik özelliklerde değil, fiyat / performans oranında. Ideos X5 şu anda 570 liraya satılıyor. Bu cihaz onun biraz daha geliştirilmişi (eksikleri giderilmişi de diyebiliriz aslında) olduğu için Eylül'de piyasaya çıktığında 700 TL civarında bir fiyata satılması muhtemel. Tabi Eylül'de Türkiye'ye gelip gelmeyeceği de meçhul, ama 2011 bitmeden burada satışına başlanır herhalde. En azından ben böyle umuyorum. Bazı konularda hala eksiği olsa da (mesela 512MB ram üst seviye bir cihaz için yetersiz) işlemci, ekran ve dahili depolama alanı gibi konularda Huawei Vision piyasanın sevilen cihazlarıyla (HTC Desire S gibi) neredeyse aynı. Üstelik, fiyatı da onlara göre çok uygun. Güçlü bir Android telefon isteyen, ancak cihaza 1,000TL ve üzeri rakamlar ödemek istemeyenler Huawei Vision'a çıktığı zaman bir göz atmalı. Ben bir yoklayacağım, hatta belki de alacağım. Eğer alırsam burada incelemesini de yazarım, daha da güzel olur.

4 yorum:

  1. Yokla yokla! Bize de bir önder lazım. :D

    YanıtlaSil
  2. Ben sadece 512MB ramin üst seviye bir telefon için yetersiz olduğunu düşünmenize takıldım.
    iPhone 4'te de 512MB ram var ve birçok uygulama açık ve ön planda oyun açıkken 100MB her zaman boşta kalıyor.

    Bence gitgide ürün özellikleri insanlara yetmiyormuş gibi geliyor çünkü bir süredir aynı özelliklere sahip model çıkıyor ve sanki daha da yüksek spesifikasyonlara sahip telefonlara ihtiyacımız varmış gibi geliyor.

    YanıtlaSil
  3. @Tora: IOS ve Android'in bellek gereksinmeleri aynı değil. IOS için 512MB Ram yeterli gelebilir ama Android 2.3.3 için 512MB Ram az. En az 1GB olmalıydı. Bir çok program sadece bellekte çalışıyor. Doğal olarak çok çabuk tükeniyor boş bellek miktarı. Bu da telefonun performansını çok etkiliyor.

    YanıtlaSil
  4. @Tora
    Adını vermek istemeyen arkadaş biraz açıklamış, ben de üzerine ekleyeyim. iPhone 4 ve diğer iOS kullanan cihazlarda aynı anda birden fazla uygulama çalıştırma özelliği yok. Sadece bir uygulama çalıştırıyorlar, kapatılan uygulamaları da dondurup, sıkıştırıp kaydediyorlar. Böylece yeniden açıldıklarında o uygulamalar da kaldıkları yerden devam ediyorlar. Android'de ise tıpkı masaüstü işletim sistemlerinde olduğu gibi aynı anda birden fazla uygulama çalışabiliyor. Bu da bellek ihtiyacını arttırıyor. Tabii ki ideal olanı tek uygulama çalıştırıp cihazı zorlamamak, ama bazı durumlarda birkaç uygulamanın birlikte çalışması gerekebiliyor. Örneğin, aynı anda hem web tarayıcı hem de Twitter istemcisi açık olabiliyor, bir yandan da gelen mesaja cevap verilebiliyor. 512mb ram tek uygulama için tabii ki yeterli, ama dediğim gibi aynı anda birkaç uygulama çalışırken yetmeyebiliyor. Uygulamalar görsel açıdan gelişiyor ve her geçen gün daha fazla belleğe ihtiyaç duyuyor. Bugün sıkıntı yaratmayan 512mb ram ileride az gelebilir.

    YanıtlaSil