29 Temmuz 2011 Cuma

Tıbbi kayıt oluşturmada yeni dönem

New York'ta bulunan Langone Tıp Merkezi, hasta giriş işlemleri için yeni bir teknoloji kullanmaya başlıyor.

Teknoloji devi Fujitsu tarafından geliştirilen tarayıcılar sayesinde; tıpkı parmak izi gibi her insanda eşsiz bir yapıya sahip olan damar sistemi taranarak, kaydınız oluşturuluyor. Her tarama sayısal bir kod olarak saklanıyor ve tıbbi kaydınıza bağlanıyor.

Bu sistem sayesinde herhangi bir form doldurmanıza veya kart okutmanıza gerek kalmıyor. Bilinciniz yerinde olmasa bile, giriş işleminiz çabucak yapılıyor.

Hastane yetkilileri bu teknolojinin, tıbbi hataları da azaltacağını umut ediyorlar. Zira bu tür hatalar yüzünden yılda yaklaşık 100.000 ölüm yaşanıyor ve tıbbi maliyetler yaklaşık 20 milyar dolara ulaşıyor.

İlk bakışta erişilmesi güç bir teknolojiymiş gibi görünse de, parmak izi tarayıcılarının kişisel bilgisayarlarda bile kullanılmaya başlandığını göz önüne alırsak, çok yakında ülkemizdeki hastanelerde de böyle bir kayıt sistemi kullanılmaya başlanabilir. Biz de prostat ameliyatı olan kadın hasta haberlerini daha az görürüz belki. :)

3 yorum:

  1. geç olm NewYork'u. Özel Ankara 29 mayıs hastanesinde de kullanılıyo bu sistem. :) Fujitsu kurmuş alt yapıyı. :) gidin görün. Hatta iboya selam söleyin. :)

    YanıtlaSil
  2. Ensesine de şaplak vurayım mı? :D

    YanıtlaSil
  3. Delikanlıysan bi dene. Gerçi hastane içinde olacağından ölüm riski çok az olur. :)

    YanıtlaSil