28 Temmuz 2011 Perşembe

Düşünen robotlar iş başında

Biliyorum, başlık biraz iddialı oldu ama Khepera robotlarının yaptıklarını görünce, pek de haksız olmadığımı anlayacaksınız.Georgia Teknoloji Enstitüsüne bağlı Georgia Robotics and Intelligent Systems (GRITS) tarafından geliştirilen bu robotlar sürü mantığıyla düşünerek(!), uyumlu bir biçimde hareket ediyorlar.

Askeri bir birlik gibi davranan bu küçük robotlar, dışarıdan herhangi bir komut almaksızın ve diğer robotlarla iletişim kurmaksızın sahip oldukları algoritmaları kullanarak, kendi noktalarını belirleyip pozisyon alabiliyorlar. Bunu yaparken ellerindeki tek bilgi, diğer robotların göreceli konumları. Konum bilgisi ise bir kamera ve kablosuz sistem aracılığıyla robotlara aktarılıyor.

Aşağıdaki videoda robotlar G-R-I-T-S harflerini teker teker oluşturuyor. Robotlardan herhangi birisi, bulunduğu noktadan alınırsa, diğer robotlar hemen harekete geçerek, mevcut formasyonlarını tekrar oluşturuyor.



İkinci videoda ise robotlar, havada uçan bir quadrotoru takip ediyor ve iniş yapması için bir platform oluşturuyor. Robotların bu etkileyici yeteneklerini çok beğensem de, gelecekte bu teknolojinin ilk kullanılacağı yerin savaş alanları olduğunu düşünmek, beni rahatsız etmiyor değil.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder